logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki izopropanol 5L najlepszy do elektroniki? Szukam czystego, bezpiecznego.

drunek 23 Kwi 2024 11:17 2361 4
REKLAMA
  • #1 21056655
    drunek
    Poziom 25  
    Ocena: 219
    Witam, chcę kupić 5-litrowe opakowanie izopropanolu. Ma służyć głównie do elektroniki.
    Szukam więc najczystszego - coś, co nie zaszkodzi płytkom, elementom elektronicznym itp, będzie bezpieczne również dla tworzyw sztucznych.
    Najlepiej aby był z Allegro, choć nie jest to warunek konieczny.
    Ja niestety nie mogę się zdecydować na konkretny produkt - pod niemal każdą ofertą ktoś narzeka na zanieczyszczenia. Jeśli więc ktoś z Was używa jakiegoś, to bardzo proszę o podanie marki.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21056742
    rb401
    Poziom 39  
    Ocena: 982
    drunek napisał:
    Szukam więc najczystszego - coś, co nie zaszkodzi płytkom, elementom elektronicznym itp, będzie bezpieczne również dla tworzyw sztucznych.
    Najlepiej aby był z Allegro, choć nie jest to warunek konieczny.

By mieć pewność co do jakości, to nie warto brać jakiegoś dedykowanego do elektroniki bo w rozumieniu chemicznym, czystości, to typ techniczny. I to może nieraz by nie przeszkadzało ale zdarzają się zanieczyszczenia, które niszczą materiały. Sam poniosłem straty, bo kupiony niby czysty izopropanol i to bardzo znanej firmy od środków chemicznych do elektroniki okazał się zanieczyszczony ketonami. W parę dni popękały mi pewne elementy urządzeń, które wcześniej kilka lat miały kontakt z czystym izopropanolem bez żadnych problemów.
    Dlatego polecam zakup typowego izopropanolu do celów chemicznych o klasie czystości cz. (czysty) lub czda (czysty do analizy). Jedyny minus kupna takiego pewnego izopropanolu to wyższa cena. Np. izopropanol czda. 5l to 110 zł., izopropanol cz. 5l 93,50 zł co już jest porównywalne z izopropanolami niewiadomej jakości opisywanymi jako czyste do elektroniki.
    Kiedyś zaopatrywałem się w wyroby POCH Gliwice. Teraz zajmuje się tym firma Warchem (również obecna na Allegro, ale i też sprzedają bezpośrednio w swoim sklepiku w tych samych cenach), oferując izopropanol jako odczynnik w tych klasach czystości a nawet jeszcze wyższej, do chromatografii (ale cena do tych zastosowań przesadnie duża, nie warta zainteresowania).
  • REKLAMA
  • #4 21143883
    drunek
    Poziom 25  
    Ocena: 219
    Kupiłem czda w sklepie z odczynnikami chemicznymi.
  • #5 21146216
    Felini
    Moderator
    Ocena: 430
    Potwierdzam zdanie kolegi @rb401, w zeszłym roku kupiłem na portalu aukcyjnym od Warchem - jest podana klasa czystości czda (99,7%). Używałem kilkukrotnie, żadnych problemów.

Etykieta na butelce 2-propanolu z oznaczeniem czystości CZDA i zawartości 99,7%.
REKLAMA