logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Projekt stabilizatora parametrycznego z diodą Zenera: U0 = 11 V, I0 = 30 mA, UVE ±10%

kojot9993 25 Kwi 2024 18:22 393 2
REKLAMA
  • #1 21060011
    kojot9993
    Poziom 2  
    Cześć, mam problem z następującym zadaniem. Czy ktoś może mi pomóc? Wykonałem podobny przykład na zajęciach, ale mam wrażenie ze popełniłem błędy.

Zaprojektuj stabilizator parametryczny z diodą Zenera o następujących parametrach napięć. Wyjściowe U0 = 11 V, natężenie prądu obciążenia I0 = 30 mA. Przyjmij, że napięcie wejściowe UVE zmienia się ±10% od napięcia nominalnego UVNom. Narysuj charakterystykę diody Zenera, zdefiniuj podstawowe parametry, oblicz wymagane parametry diody Zenera, dobierz odpowiednią diodę z katalogu, oblicz wartość rezystancji RS oraz mocy znamionowej Prs rezystora. Narysuj schemat z naniesionymi wartościami parametrów układu.

Notatki z projektu stabilizatora parametrycznego z diodą Zenera. Rękopis obliczeń do projektu stabilizatora z diodą Zenera
  • REKLAMA
  • #2 21060229
    Interval
    Poziom 32  
    Ocena: 439
    Czy mógłbyś sprecyzować, jaki masz problem z przedstawionym zadaniem? Jest to jedno z prostych zadań.
  • #3 21062541
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3486
    Interval napisał:
    Czy mógłbyś sprecyzować, jaki masz problem z przedstawionym zadaniem? Jest to jedno z prostych zadań.
    Na dodatek ma podaną metodykę projektowania.
REKLAMA