logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Subaru Justy Active 2008 1.0 - brak sygnału rezerwy przy dwóch kreskach

justynazalewska1988 27 Kwi 2024 16:31 339 8
REKLAMA
  • #1 21062360
    justynazalewska1988
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Czy ktoś wie, co może być? Subaru Justy Active 2008 r. 1.0 benzyna, przy dwóch ostatnich kreskach wskaźnika paliwa nie pali się rezerwa, nie pokazuje nic, po prostu samochód ustala, były dwie kreski, a brak paliwa...
  • REKLAMA
  • #2 21062447
    PolskiKapselek
    Poziom 3  
    Może to być uszkodzenie ramienia pomiędzy pływakiem a potencjometrem. Np. ramię które łączy pływak z potencjometrem z jakiegoś powodu (brud, rdza lub cokolwiek innego) blokuje dalsze opadanie ramienia, które przekazuje do potencjometru poziom paliwa. Ramię zatrzymuje się na poziomie tych dwóch kresek a paliwa ubywa.
  • REKLAMA
  • #3 21062866
    justynazalewska1988
    Poziom 2  
    Dziękuję bardzo zatankowałam powyżej połowy baku zobaczymy teraz jak spadnie czy dalej będzie to samo 🙂

Dodano po 1 [minuty]:

A może pan się orientuje czy na tym wyświetlaczu małym mogę sprawdzić ile mam do przejechania ? Czy jest taka opcja ?
  • REKLAMA
  • #4 21063070
    PolskiKapselek
    Poziom 3  
    Szczerze nie miałem okazji być w środku tego auta, ale można spróbować "na czuja". Albo guzik na końcu manetki wycieraczek lub kierunkowskazów, albo te małe czarne guziczki na bokach tej wyspy dookoła wyświetlacza, co myślę prędzej może zadziałać. Jeśli się nie przełączy wyświetlana informacja no to niestety chyba nie ma takiej opcji, ale tak jak mówię nie mam 100% pewności. Warto jednak podkreślić że zasięg na danym paliwie będzie się zatrzymywał tak jak informacja o ilości paliwa, ponieważ zasięg jest obliczany na podstawie spalania średniego i momentowego i ilości paliwa w baku więc jeśli idzie informacja że paliwo stoi na tym samym poziomie to i zasięg się nie zmieni. Mogę polecić aby uniknąć sytuacji że auto Pani zgaśnie, poświęcić się raz i zalać go do pełna i np. tankować jak będzie pół baku, wtedy paliwa na pewno nie zabraknie a i zbiornikowi na paliwo też nie zaszkodzi.
  • #5 21063322
    justynazalewska1988
    Poziom 2  
    🙂dziękuję bardzo za pomoc 🙂❤️
  • #6 21475274
    michalwybraniec18
    Poziom 2  
    >>21063322 Cześć, spotkał mnie ten sam problem. Czy jakoś udało Ci się go rozwiązać, zbadać przyczynę?
  • REKLAMA
  • #7 21475277
    justynazalewska1988
    Poziom 2  
    Nie 😌 do dziś nic nie wiem
  • #8 21475280
    michalwybraniec18
    Poziom 2  
    A próbowałaś znowu zejść poniżej dwóch? Może się odwiesiło?
  • #9 21540346
    justynazalewska1988
    Poziom 2  
    Tak i dalej nic 👌widocznie ten typ tak ma 🙂

Podsumowanie tematu

✨ W Subaru Justy Active 2008 1.0 benzyna występuje problem z brakiem sygnału rezerwy paliwa przy dwóch ostatnich kreskach wskaźnika. Przyczyną może być uszkodzenie mechanizmu ramienia łączącego pływak z potencjometrem, które z powodu zabrudzenia lub korozji blokuje dalszy ruch i zatrzymuje wskazanie na poziomie dwóch kresek, mimo ubytku paliwa. Próby zejścia poniżej dwóch kresek nie przyniosły zmiany, co sugeruje, że jest to charakterystyczna cecha tego modelu. Dodatkowo poruszono kwestię możliwości sprawdzenia zasięgu na małym wyświetlaczu, jednak brak jest pewności, czy ta funkcja jest dostępna w tym aucie. Zasięg jest obliczany na podstawie średniego i chwilowego spalania oraz ilości paliwa, więc jeśli wskaźnik paliwa nie zmienia się, zasięg również pozostaje stały. Zaleca się tankowanie do pełna i uzupełnianie paliwa przy poziomie około połowy baku, aby uniknąć problemów z brakiem paliwa i ewentualnym uszkodzeniem zbiornika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA