logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Myjka ciśnieniowa Karcher K5- nie wyłącza się pompa nawet przełącznikiem

ToJestNick 29 Kwi 2024 21:52 1311 2
REKLAMA
  • #1 21064991
    ToJestNick
    Poziom 31  
    Ocena: 558
    Witam.
    Myjka jak w tytule.
    Przejrzałem wszystkie posty na forum i rozwiązania problemu nie znalazłem.
    Sprzęt uruchamia się OD RAZU po włożeniu wtyczki do gniazdka i pracuje cały czas. Mimo nabicia ciśnienia pompa nie wyłącza się, nie da się jej też wyłączyć przełącznikiem.

Problem pojawił się nagle, wcześniej wszystko było w porządku. Umiejętności mam, ale wiedzy na temat myjek nie i niezbyt wiem gdzie szukać problemu. Ktoś coś doradzi?
  • REKLAMA
  • #3 21472013
    Pipefighter
    Poziom 6  
    Ocena: 4
    Miałem taki problem w K5. Przez kilka miesięcy smarowałem tłoczki zaworów, polerowałem ich powierzchnie bez efektu. Po kilku załączeniach pojawiała się praca ciągła pompy i spadało ciśnienie. W końcu zauważyłem, że pomimo zdemontowania tłoczka sterującego wyłącznikiem, sam wyłącznik pozostaje w położeniu załączonym.
    Dopiero naciśnięcie palcem (tego brązowego wyłącznika) rozłączało go. Po kilku załączeniach ponownie "sklejał się". Okazało się, że w środku był wypalony.
    Wymiana wyłącznika na nowy usunęła problem, ale na chwilę. Przyczyną problemu była aluminiowa dźwignia od pokrętła włącznika.
    Jej koniec (gdzie zaczepiona jest sprężyna) opierał się o ściankę górnej białej pokrywy włącznika i nie pozwalał włącznikowi załączyć się na 100%, pojawiła się szczelina, iskrzenie i sklejanie się styków. Pilnikiem spiłowałem koniec dźwigni, dałem nowy przełącznik i wszystko śmiga. Sam się zastanawiam teraz jak to poprawnie mogło działać do pojawienia się usterki. Póki co nie mam odpowiedzi. Piszę, bo może komuś to zaoszczędzi sporo czasu, którego ja masę straciłem.

Widok zbliżeniowy na przełącznik elektryczny z kolorowymi kablami i zaznaczonym miejscem piłowania.
REKLAMA