logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bzyczenie po zmianie maksymalnej ilości fps lub zwiększeniu ustawień graficznych podczas włączania g

fezzygod1337 02 Maj 2024 14:45 279 2
REKLAMA
  • #1 21067761
    fezzygod1337
    Poziom 1  
    Problem jest następujący gdy odpalam sobie gierkę mój pc zaczyna brzęczeć ( nie piszczy) po zmienianiu fpsmaxa na 30 dźwięk zmienia częstotliwość na mniejszą po wrzuceniu na 90/120 dźwięk się nasila. Brzęczenie słychać bardziej od strony zasilacza ale może być też to GPU. Złożyłem ten komputer niedawno z używanych części
    Podzespoły:
    GTX 970 MSI 100me
    Ryzen 5 3600 na środkowym chłodzeniu
    Gigabyte b550 gaming x v2
    Silentiumpc Vero L3 600 w
    2x8 Vipery 3200mhz na xmp

Karta nie była podkręcana nigdy nie przekraczała podczas testów 74 stopni
    Procesor nigdy nie przekroczył 75 stopni
    Podczas normalnego użytkowania pc np YouTube komputer nie wydaje dźwięków dopiero po włączeniu gry. Nie gram też w bardzo wymagające gry karta i procesor nie przekraczają 70-80% użycia.
    Pytanie jest następujące jak pozbyć się tego dźwięku, a co najważniejsze czy jest to szkodliwe i czy w najgorszym przypadku mogło by się coś uszkodzić?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21067817
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3512
    Pewnie grają cewki na karcie graficznej, nic z tym nie zrobisz.

fezzygod1337 napisał:
    czy jest to szkodliwe i czy w najgorszym przypadku mogło by się coś uszkodzić?

Czy szkodliwe to jak dla mnie tak - dla zdrowia psychicznego :P

Nic się nie uszkodzi.
  • Pomocny post
    #3 21067818
    boygeorge
    Poziom 12  
    Ocena: 16
    ja mialem tak samo na ASUS NVIDIA GeForce GTX 970 STRIX 4GB - identyczny problem
    piszczace cewki z karty graficznej (ale moze to byc tez i zasilacz)
    piszczy glasniej im bardziej karta ma wymagania

sprawdz dokladnie co piszczy

kiedys mialem tez z piszczacy zasilacy (wymienilem bo mnie to wkurzalo)

Jeżeli piszczenie dochodzi z okolic karty graficznej, może to być spowodowane cewkami na tejże karcie, które nie zostały należycie zalane/zaizolowane. Ogólnie im więcej klatek na sekundę generuje karta, czyli im większy fps, tym bardziej słyszalne piszczenie

Karta graficzna z piszczącymi cewkami, choć irytująca, jest w pełni sprawna. Odgłos cewek traktowany jest jako cecha produktu, nie jego wada, dlatego przy braku innych objawów należy spodziewać się, że naprawa czy wymiana karty lub zasilacza nie będzie zrealizowana.

Wycie cewki jest wynikiem wibracji elementów elektronicznych z określoną częstotliwością, gdy przepływa przez nie prąd, co skutkuje słyszalnym dźwiękiem,
    Co zrobić, gdy usłyszysz piszczenie w zasilaczu ? Jak wspomnieliśmy wyżej, dźwięk ten może sugerować, że części zasilacza się zużyły i wkrótce będzie działać dużo mniej wydajnie lub ładowarka całkowicie odmówi współpracy. W takiej sytuacji możesz szykować się do
    wyboru nowego zasilacza.

Jesli piszczy w zasilaczu to dla spokoju bym wymienil i bezpieczenstwa
    a jak grafika to zostaw (chyba , ze nie wytrzmasz tego pisku :) .) Ja dopiero po roku wymienilem grafe bo psychicznie nie szlo wytrzymac
REKLAMA