logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Protokół komunikacyjny OPC-UA z włączonym szyfrowaniem danych

K_7730 08 Maj 2024 15:44 276 1
  • #1 21074517
    K_7730
    Poziom 3  
    Ocena: 8
    Witam
    Nie wiem czy problem zgłaszam na dobrym forum ale jeśli źle to proszę o przekierowanie.
    Otrzymałem temat zrealizowania komunikacji - komunikacja szyfrowana - z użyciem protokołu komunikacyjnego OPC-UA z włączonym szyfrowaniem danych.
    Z jednej strony mam sterownik PLC Simatic S7 1200 z drugiej system SCADA - komunikacja po TCP.
    Nigdy tego nie robiłem - nie używałem OPC-UA z włączonym szyfrowaniem danych.
    Nie wiem czy oprogramowanie do pisania programów dla PLC wymaga upgradu.
    Po prostu nie wiem jak do tego podejść. Musi być Simatic S7 1200.
    Za wszelką pomoc z góry dziękuję.
  • #2 21074555
    k45i89o98j66
    Poziom 39  
    Ocena: 991
    Aby zrealizować komunikację szyfrowaną z użyciem protokołu komunikacyjnego OPC-UA, musisz przestrzegać kilku kroków. OPC-UA (Open Platform Communications Unified Architecture) jest protokołem komunikacyjnym, który zapewnia bezpieczną i niezawodną komunikację między urządzeniami przemysłowymi. Poniżej przedstawiam ogólne kroki:

Wybierz bibliotekę OPC-UA: Wybierz odpowiednią bibliotekę lub framework do implementacji protokołu OPC-UA. Istnieje wiele bibliotek dostępnych w różnych językach programowania, takich jak Python, C++, Java, C#, itp.

Skonfiguruj serwer OPC-UA: Skonfiguruj serwer OPC-UA, aby włączyć szyfrowanie danych. W większości przypadków będziesz miał do dyspozycji opcje konfiguracyjne, które pozwolą ci włączyć mechanizmy szyfrowania, takie jak TLS (Transport Layer Security).

Utwórz certyfikaty TLS: Wygeneruj certyfikaty TLS (SSL), które będą używane do uwierzytelniania i szyfrowania komunikacji między klientem a serwerem OPC-UA. Możesz użyć narzędzi do generowania certyfikatów, takich jak OpenSSL.

Skonfiguruj klienta OPC-UA: Skonfiguruj klienta OPC-UA w taki sposób, aby korzystał z certyfikatów TLS i nawiązywał bezpieczne połączenie z serwerem OPC-UA.

Implementuj logikę biznesową: Zaimplementuj logikę biznesową w twojej aplikacji, aby pobierać i wysyłać dane za pośrednictwem protokołu OPC-UA. Upewnij się, że twoja aplikacja korzysta z bezpiecznego połączenia i odpowiednio szyfruje dane.

Testuj i monitoruj: Przetestuj swoją implementację, aby upewnić się, że szyfrowanie działa poprawnie i zapewnia oczekiwaną ochronę danych. Monitoruj działanie aplikacji, aby wykrywać ewentualne problemy związane z szyfrowaniem lub komunikacją.

Pamiętaj, że konfiguracja szyfrowania danych w protokole OPC-UA może się nieco różnić w zależności od konkretnej biblioteki lub frameworka, który używasz, oraz od specyficznych wymagań dotyczących bezpieczeństwa w twoim środowisku. Dokładne instrukcje znajdziesz w dokumentacji wybranej biblioteki OPC-UA.

Dodano po 1 [minuty]:

Skonfiguruj serwer OPC-UA na sterowniku PLC:
    Sprawdź, czy sterownik PLC Simatic S7 1200 obsługuje protokół OPC-UA. W niektórych przypadkach może być konieczne zaktualizowanie oprogramowania sterownika.
    Skonfiguruj serwer OPC-UA na sterowniku PLC zgodnie z instrukcjami dostarczonymi przez producenta. Upewnij się, że włączasz opcję szyfrowania danych podczas konfiguracji serwera OPC-UA.

Utwórz certyfikaty TLS na sterowniku PLC:
    Wygeneruj certyfikaty TLS (SSL) na sterowniku PLC, które będą używane do uwierzytelniania i szyfrowania komunikacji między PLC a systemem SCADA. Możesz skorzystać z narzędzi dostępnych w środowisku PLC lub zewnętrznych narzędzi do generowania certyfikatów, jeśli wymagane.

Skonfiguruj klienta OPC-UA w systemie SCADA:
    Skonfiguruj klienta OPC-UA w systemie SCADA, aby nawiązywał połączenie z serwerem OPC-UA na sterowniku PLC. Upewnij się, że w konfiguracji klienta uwzględniasz używane certyfikaty TLS i włączasz szyfrowanie danych.

Ustawienia połączenia TCP:
    Upewnij się, że połączenie TCP między sterownikiem PLC a systemem SCADA jest prawidłowo skonfigurowane. Sprawdź, czy używane są odpowiednie porty komunikacyjne i czy sieć jest poprawnie skonfigurowana.

Testuj komunikację:
    Przetestuj połączenie między sterownikiem PLC a systemem SCADA, aby upewnić się, że szyfrowanie działa poprawnie i komunikacja przebiega zgodnie z oczekiwaniami. Możesz użyć narzędzi diagnostycznych dostępnych w systemie SCADA do monitorowania komunikacji i ewentualnego rozwiązywania problemów.
REKLAMA