logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Napęd Nice Spido P6000 znowu nie działa po wymianie kondensatorów

arturccc 09 Maj 2024 11:46 594 5
REKLAMA
  • #1 21075572
    arturccc
    Poziom 14  
    Ocena: 45
    Mam problem z napędem Nice Spido P6000. Zaczęło się od tego, że wyjeżdżając przewrócił się worek z odpadami do zbiórki selektywnej i brama zamknęła się na nim. Przez kilka godzin brama była w takim niedomkniętym stanie. Po przyjeździe, jakakolwiek próba otworzenia z pilota skutkowała tylko klikaniem przekaźników. Zmierzyłem trafo, było ok, więc zdemontowałem napęd. Silnik bez obciążenia zaczął kręcić, ale zatrzymywał się po sekundzie dwóch, więc nasmarowałem przekładnie i po tym zabiegu zaczął normalnie kręcić. Złożyłem do kupy i dobre 3 tygodnie działało bezawaryjnie.

Niestety problem wrócił, po zamknięciu, brama nie chce się otworzyć, odłączenie od prądu nic nie daje. Wrzuciłem temat w google i powtarza się problem z kondensorami, więc wymieniłem wszystkie kondensatory w sterowniku na nowe, brama dosłownie działała jeden dzień, była w tym czasie otwierana/zamykana 2-3 razy , niestety rano ponownie już nie udało się otworzyć.

Co to może być? Serwisant krzyknął mi 1500zł, za nowy napęd z montażem, z mocniejszym silnikiem, a 700 kosztuje cały nowy napęd na allegro, a nowy, silnik z przekładnią 260zł.
  • REKLAMA
  • #2 21075620
    k45i89o98j66
    Poziom 39  
    Ocena: 967
    Serwisant wie co robi.A na Allegro różnie bywa czasami z 3 zrobią jednego. Masz paragon lub fakturę, masz gwarancję na poprawny montaż i działanie i 2 lata spokoju.
    Jak arturccc czujesz się na siłach to sobie kupuj i montuj po taniości ale bramy i ich napędy to "cwane stworzenia" i się nie łatwo poddają i możesz stracić dużo nerwów czasu i pieniędzy a czasami to robota dla więcej niż jednej osoby.
  • REKLAMA
  • #3 21097072
    arturccc
    Poziom 14  
    Pozwolę sobie zaktualizować temat.

Niestety nie można polegać na serwisantach, w dzisiejszych czasach właściwa nazwa: wymieniacze. Wezwałem dwóch różnych, każdy chciał wymienić napęd, nawet nie zdejmując go z szyny, nie przykładając żadnego miernika, a tymczasem problem to była błahostka.

W między czasie przeanalizowałem instrukcję urządzenia, silnik powinien kręcić się w drugą stronę, po każdym zatrzymaniu. U mnie kręcił się tylko w jedną stronę lub włożony w szynę nie kręcił się w ogóle, czemu, bo krańcówka już go wyłączyła.

Brama działa, wystarczyło stuknąć w sterownik, docelowo do wymiany jeden z przekaźników, który się zawiesza.

Jeden "serwisant" chciał 1500 drugi 1000zł za napęd, za diagnostykę 100zł zapłaciłem jednemu, drugi nie wziął nic. Obaj, to byli ludzie z doświadczeniem.
  • REKLAMA
  • #4 21098438
    k45i89o98j66
    Poziom 39  
    Ocena: 967
    Stuknięcie w sterownik to nie naprawa - wiesz na pewno że ten przekaźnik który jest do wymiany jest do kupienia? Pewnie padnie ci elektronika w zimę jak będą złe warunki atmosferyczne i w tedy będzie zabawa.Czasami zdarza się że padają przekaźniki z przepracowania roboczo godzin ale to może być nie tylko przekaźnik.
    Sam napisałeś "Obaj, to byli ludzie z doświadczeniem.") więc pewnie mieli wiele takich przypadków gdy "klient wie lepiej".
  • REKLAMA
  • #5 21100531
    arturccc
    Poziom 14  
    Na razie wszystko działa, sam jestem zaskoczony, a przekaźnik to Tianbo Electronics HJR-3FF-S-Z 24VDC już sobie zamówiłem na wszelki wypadek.
  • #6 21780251
    arturccc
    Poziom 14  
    Mała aktualizacja, po ponad roku problem już nigdy nie wrócił. Najwidoczniej pomogła wymiana kondensatorów. Przekaźnik został oryginalny, napęd działa bez zarzutu.
REKLAMA