logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak dźwięku na HP EliteDesk 800 G2 SFF po aktualizacji Windows 10

artuur2555 09 Maj 2024 13:45 1014 8
REKLAMA
  • #1 21075747
    artuur2555
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam mam problem z dźwiękiem komputer HP EliteDesk 800 G2 SSF windows10. Jak to wygląda po sformatowaniu komputera miałem dźwięk po 2dniach nie używaniu komputera nagle dźwięk przestał działać nie mogłem wejść nawet w ustawienia dźwięku pomogło po zmianie w usłudze Windows Audio w logowanie z "to konto" na "Logowanie jako lokalne konto systemowe" pomogło na tyle ze usługa zaczęła działać ale dzwięku dalej niema.

Oto co próbowałem włączenie wszystkich usług na automatyczny i reset komputera

narzędzie do rozwiązywaniu problemów wyskakuje "usługa audio nieodpowiada"

Czego jestem pewny to że głośnik jest sprawny wewnętrzny jak i zewnętrzny tylko niestety brak dźwięku próbowałem również odinstalować sterowniki jak i wyłączyć włączyć kartę dźwiękowa nic nie pomaga.

Ma ktoś jakiś pomysł? co z tym zrobić
  • REKLAMA
  • #2 21075750
    mati12_14
    Poziom 21  
    Ocena: 106
    Czy menedżer urządzeń pokazuje problem z jakimś urządzeniem albo coś w zakładce "inne urządzenia"?
    Sprawdź co pokazuje monitor niezawodości
  • REKLAMA
  • #3 21075792
    artuur2555
    Poziom 2  

Menedżer urządzeń pokazuje, że to urządzenie działa poprawnie.
  • #4 21075800
    mati12_14
    Poziom 21  
    Czy w monitorze niezawodności widać jakieś aktualizacje sterownika dźwięku? Czy instalowałeś sterowniki dźwięku ze strony HP?
  • REKLAMA
  • #5 21075806
    artuur2555
    Poziom 2  
    Tak sterownik dźwięku instalowałem ze strony hp nie pomogło, pokazuje mi komunikat że zainstalowano najnowszą aktualizacje
  • #6 21075826
    mati12_14
    Poziom 21  
    Spróbuj uruchomić cmd z podwyższonymi uprawnieniami i sprawdź a następnie
    DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth

Jeśli to nie pomoże spróbuj odpalić jakiś system live (np. ubuntu) z pendrive na testy czy audio działa. Jeśli tak, to trzeba będzie dalej pogrzebać w systemie (z tego co pamiętam DDU miało opcje odinstalowania sterowników karty dźwiękowej, ale to ostateczna ewentualność po przetestowaniu poprzednich kroków)
  • REKLAMA
  • #7 21076566
    artuur2555
    Poziom 2  
    komendy nie pomogły natomiast na innym systemie dźwięk jest
  • #8 21077731
    mati12_14
    Poziom 21  
    Czy próbowałeś użyć HP Support Assistant? Powinien mieć diagnostykę audio z tego co widzę
    Inny pomysł:
    Wejdź w usługi i sprawdź zależności usługi Windows Audio. Najlepiej by było gdybyś przywrócił poprzednie ustawienie na "to konto" i działanie jako lokalna usługa
    Może któraś zależność nie działa poprawnie
    Sprawdź proszę w PowerShellu: (get-service Audiosrv).ServicesDependedOn oraz (get-service Audiosrv).DependentServices
    W przypadku 1 z komend najpewniej obie usługi będą działać. W przypadku 2 z nich najpewniej część z nich będzie zatrzymana (jest to prawidłowy stan)
    Powinno to również pokazać co jest zależne od tej usługi i od czego jest zależna ta usługa
    Czy instalowałeś "Narzędzie instalacji układu Intel" oraz sterowniki karty graficznej (może mieć wpływ na audio)
  • #9 21077792
    k45i89o98j66
    Poziom 39  
    Ocena: 966
    Jeśli to nie awaria sprzętowa to musi to być wina sterowników lub w10.
    Opal z pendraiwa jakąś wersje linuxa i będziesz wiedział jeśli tam działa dźwięk to oznaczać będzie że wina leży po stronie windowsa lub sterowników dźwięku.

Ubuntu
    Kali Linux itp.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z brakiem dźwięku na komputerze HP EliteDesk 800 G2 SFF po aktualizacji systemu Windows 10. Po sformatowaniu komputera dźwięk działał przez krótki czas, a następnie zniknął. Użytkownik próbował różnych rozwiązań, w tym zmiany ustawień usługi Windows Audio, uruchomienia narzędzi diagnostycznych oraz reinstalacji sterowników dźwięku, jednak problem nadal występuje. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie menedżera urządzeń, aktualizacji sterowników, użycie narzędzi diagnostycznych HP, a także testowanie dźwięku na systemie Linux, co może pomóc w ustaleniu, czy problem leży po stronie sprzętu, czy oprogramowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA