logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP EliteBook 840 - problem z dzwiekiem w wewnetrznych glosnikach

przemyslaw73 11 Sie 2021 19:29 1020 9
REKLAMA
  • #1 19560074
    przemyslaw73
    Poziom 7  
    Ocena: 9
    Szanowni Panstwo mam nietypowa sytuacje, laptop nie wydaje dzwieku przez glosniki wewnetrzne, a zaczyna dopiero w momencie wlozenia jacka do gniazda sluchawek i wtedy zaczyna sie prawidlowe granie na zewnatrz, a sluchawkach cisza. bede wdzieczny za informacje, jak przerobic ustawienia zeby wrocilo do normy, bo komninowalem na wiele sposobow w ustawieniach bez efektu. z gory dziekuje
  • REKLAMA
  • #2 19560081
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15552
    Możliwe uszkodzenie gniazda i żadna zmiana ustawień nie pomoże.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 19560086
    przemyslaw73
    Poziom 7  
    Ocena: 9
    Rozumiem. czy mozna wymienic samo gniazdo w tym modelu czy tez koniecznosc wymiany np. plyty glownej etc ?
  • REKLAMA
  • #4 19560088
    sk1977
    Spec od komputerów
    Ocena: 742
    Można wymienić gniazdo (jeśli uda się je kupić). Można na początek spróbować przemyć izopropanolem.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 19560091
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8317
    Możliwy też brak właściwego sterownika, te z Windows Update mogą nie działać poprawnie. Pobierz sterownik dla Twojego modelu laptopa że strony wsparcia producenta laptopa i na nim próbuj.
  • REKLAMA
  • #7 19560116
    sosarek

Poziom 43  
    @dt1 Obawiam się że jednak gniazdo nie rozłącza.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 19560493
    dt1
    Admin grupy komputery
    przemyslaw73 napisał:
    W przypadku sterownikow jakie dokladnie wybrac, bo jest ich sporo jak ponizej

Jest tylko jeden sterownik dla dźwięku i ten należy wybrać: IDT High Definition (HD) Audio Driver

Jeśli masz Windows 10, to pobierz sterownik dla Windows 8.1, w przypadku pozostałych systemów pobieraj normalnie.

sosarek napisał:
    Obawiam się że jednak gniazdo nie rozłącza.

Być może, ale prościej jest sprawdzić poprawny sterownik (a HP lubił kombinować w swoich laptopach z niestandardowymi konfiguracjami układów Audio), czy profilaktycznie jechać z lutownicą od razu?
  • #9 19560502
    sosarek

Poziom 43  
    dt1 napisał:
    Być może, ale prościej jest sprawdzić poprawny sterownik (a HP lubił kombinować w swoich laptopach z niestandardowymi konfiguracjami układów Audio), czy profilaktycznie jechać z lutownicą od razu?

Wystarczy bootowalny pendrive z, choćby Slax :)
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 19560510
    dt1
    Admin grupy komputery
    Nie, nie wystarczy. Standardowy sterownik już jest może być testowany na Windowsie. Chcę, aby został przetestowany sterownik dedykowany dla tego komputera. W SLAXie jest standardowy, o ile dla tego kodeka będzie domyślnie w ogóle włączony.

No i poza tym - prościej jednak pobrać i zainstalować 20 MB sterownik, niż kombinować z dystrybucjami linuxa i sprawdzaniem pod nimi. Po co sobie aż tak utrudniać prosty test tam, gdzie nie jest to potrzebne?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z brakiem dźwięku w wewnętrznych głośnikach laptopa HP EliteBook 840, który pojawia się dopiero po podłączeniu słuchawek. Odpowiedzi sugerują, że problem może wynikać z uszkodzenia gniazda audio lub braku odpowiednich sterowników. Zaleca się wymianę gniazda lub przemycie go izopropanolem. Użytkownik powinien pobrać dedykowany sterownik dźwięku IDT High Definition (HD) Audio Driver z oficjalnej strony HP, szczególnie dla systemu Windows 10, gdzie należy wybrać wersję dla Windows 8.1. Wskazówki dotyczące testowania sterowników i ewentualnych napraw sprzętowych również zostały podane.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA