logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Daewoo 20V1GT - jak odblokować opcję zmiany systemu dźwięku?

blu 05 Gru 2005 21:31 1823 11
REKLAMA
  • #1 2057117
    blu
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Mam ten tv przywieziony z Niemiec i pracuje tylko w seystemie B/G. Niestety po wstawieniu plytki od foni na nasza czestotliwosc nie ma zadnej reakcji.Tv jest sterowany ukladem TDA9361PS/N3/3/1619. i w meni ma opcje przestawiania systemu lecz jest ona zablokowana i byc moze to jest ta przyczyna ze plytka nie dziala od foni.Czy ktos wie jak to rozblokowac i czy aby dobrze mysle z ta opcja czy to moze inna przyczyna bo juz sam nie wiem o co chodzi.Dodam ze jest tez opcja zmiany kraju i ta dziala lecz to nic nie daje.Z gory dziekuje za pomocne wskazowki.
  • REKLAMA
  • #2 2057148
    stanislaw piechucki
    Poziom 36  
    Ocena: 87
    JesliTV nia ma obsady elementow na DK to z menu nie da sie tego zrobic.Zastosuj fonie rownolegla MJM lub Rymi,prawidlowo podlacz i musi dzialac.Mysle zw opcja zmiany kraju,zmienia tylko jezyk.
  • REKLAMA
  • #3 2057159
    rroman
    Poziom 29  
    Ocena: 17
    Witam!
    Napisz czy to jest schssis cp 005 , może trzeba wejść w tryb serwisowy .
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 2057270
    blu
    Poziom 12  
    schssis CP-185G/GU Co do opcji zmiany jezyka to jest oddzielna taka opcja i jest nawet polskie meni.Te opcje ktore ja podalem sa do zmiany odbioru tunera i jest taka opcja europa zachodnia i wlasnie to nie dziala i jest zablokowane.Telewizor jest nowiutki nie z jakiejs wystawki z Niemiec i jest rowniez sprzedawany w polsce i wlasnie po przestawieniu tej opcji tv odbiera nasza fonie bo jest u nas sprzedawany z podwujnym systemem.W glosniku jest absolutna cisza zadnej reakcji na rozne moje podlaczenia.Wlasnie zamątowalem ta plytke foni rownoleglej z firmy MJM [osobiscie wlasnie polecam ta firme bo jest b.dobra]
  • #5 2057274
    kudłatyrtv
    Poziom 24  
    Ocena: 74
    wstaw 'rymi'wersję podst i zapomniesz o sprawie

Dodano po 3 [minuty]:

czy sprawdziłeś poprawność pracy w b/g??????????
  • REKLAMA
  • #6 2057334
    blu
    Poziom 12  
    kudlatrtv napisał:
    wstaw 'rymi'wersję podst i zapomniesz o sprawie

Dodano po 3 [minuty]:

c
    zy sprawdziłeś poprawność pracy w b/g??????????

Wlasnie na ten system b/g nie daje sie go przelaczyc.
  • #7 2057377
    kudłatyrtv
    Poziom 24  
    Ocena: 74
    piszesz na początku 'przywieziony z niemiec i pracuje w b/g'
    a teraz że nie da się przełączyć na b/g???????????
  • #8 2057379
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ocena: 867
    Padło pytanie czy masz obsadę elementów dla fonii D/K = "0" odpowiedzi. Potrafisz wejść w tryb serwisowy? Nie ma takiego TV który by nie pracował poprawnie z fonią równoległą lub patentem Rymi, więc następne pytanie poprawnie wstawiłeś fonię równoległa lub rymi? słowem pachnie amatorszczyzną.
  • #9 2057422
    blu
    Poziom 12  
    kudlatrtv napisał:
    piszesz na początku 'przywieziony z niemiec i pracuje w b/g'
    a teraz że nie da się przełączyć na b/g???????????

Sorki juz mi sie pomieszaly te systemy.Faktycznie pracuje poprawnie w b/g

Dodano po 4 [minuty]:

zdzich42 napisał:
    Padło pytanie czy masz obsadę elementów dla fonii D/K = "0" odpowiedzi. Potrafisz wejść w tryb serwisowy? Nie ma takiego TV który by nie pracował poprawnie z fonią równoległą lub patentem Rymi, więc następne pytanie poprawnie wstawiłeś fonię równoległa lub rymi? słowem pachnie amatorszczyzną.
    Nie wiem o co chodzi z tym rymi. Zalozylem fonie rownolegla firmy MJM i nie pierwszy raz przestrajam tv. Jesli chodzi o tryb serwisowy to faktycznie nie potrafie w niego wejsc.Elementy do d/k mam i poprawnie stawilem fonie rownolegla.Jesli nie ma takiego tv co nie da sie przestroic to chyba ten jest.
  • Pomocny post
    #10 2057784
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ocena: 867
    No właśnie piszesz" elementy do foni D/K mam" (wiedziałem !!!) to pytam po co ci fonia równoległa? w takim przypadku wystarczy tryb serwisowy. Wejście i opis masz tu w SE5/01-s.45-46 Nie masz SE prześlę Ci plik na PW.
  • #11 2057800
    blu
    Poziom 12  
    zdzich42 napisał:
    No właśnie piszesz" elementy do foni D/K mam" (wiedziałem !!!) to pytam po co ci fonia równoległa? w takim przypadku wystarczy tryb serwisowy. Wejście i opis masz tu w SE5/01-s.45-46 Nie masz SE prześlę Ci plik na PW.

Ok bede wdzieczny za ten plik z opisem.
  • #12 2059134
    blu
    Poziom 12  
    Dziekuje koledze Zdzich 42 za pomoc i pliki z informacja jak wejsc w system serwisowy tego tv.Po wejsciu w serwisowke ustawilem tuner by odbieral oba systemy foni i problem sam sie rozwiazal.Tv dziala poprawnie i niniejszym zamykam ten temat.Pozdrawiam wszystkich ktorzy udzielali mi wskazowek i pomagali.

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Daewoo 20V1GT sprowadzony z Niemiec pracuje domyślnie w systemie dźwięku B/G, a opcja zmiany systemu dźwięku (np. na D/K) jest zablokowana w menu. Próby użycia płytki fonii równoległej (np. firmy MJM) nie przynosiły efektu, mimo poprawnego montażu i posiadania elementów do systemu D/K. Telewizor sterowany jest układem TDA9361PS/N3/3/1619, a model chassis to CP-185G/GU. Opcja zmiany kraju działa, ale nie wpływa na odbiór fonii. Problem rozwiązano poprzez wejście w tryb serwisowy, co umożliwiło odblokowanie opcji zmiany systemu fonii i ustawienie tunera na odbiór obu systemów dźwięku. Wejście do trybu serwisowego i instrukcje zostały udostępnione w pliku SE5/01-s.45-46. Po konfiguracji w serwisówce telewizor poprawnie odbiera dźwięk w obu systemach, a problem z brakiem reakcji na płytkę fonii został rozwiązany.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA