logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak dźwięku w magnetofonie Unitra ZK120T - co może być przyczyną?

Chmielu__ 11 Maj 2024 19:45 537 14
REKLAMA
  • #1 21078535
    Chmielu__
    Poziom 2  
    Ocena: 4
    Witam,
    Posiadam już od jakiegoś czasu magnetofon Unitra ZK120T. Był on przeze mnie sprawdzany niestety jest pewien mały problem. Magnetofon normalnie kręci, przewija itd. ale niestety brak dźwięku na głośniku. Wie ktoś co może być przyczyną tego?
  • REKLAMA
  • #2 21078558
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3794
    Przyczyn takiego zachowania sprzętu może być mnóstwo. Zaczynając od awarii w zespole głowicy, przez problemy z przedwzmacniaczem aż po końcówkę mocy. Równie dobrze awaria może być prozaicznie prosta i sprowadzać się do przerwy w obwodzie czy "zimnego" lutu (potencjometr, listwa zapis/odczyt czy przewód głośnika). Trzeba zajrzeć, wszystko oczyścić, a następnie poszukiwać przyczyny ze schematem. Innej możliwości wskazania przyczyn przy tak skąpych danych właściwie nie ma.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21078567
    mam_pytanie
    Poziom 30  
    Ocena: 255
    Śrubokręt masz? Miernik, taki uniwersalny, też? Umisz się nim posługiwać?
    To do dzieła. Tylko na początek jeszcze ostrzeżenie - prąd kopie. Znienacka.

Pokaz, jak się toto wybebesza:
    https://www.youtube.com/watch?v=WzbgOYkgKjs
    Część druga:
    https://www.youtube.com/watch?v=-bpMC12KoqU
    I jeszcze jeden:
    https://www.youtube.com/watch?v=dHmVI5jNZmo
  • #4 21078615
    Chmielu__
    Poziom 2  
    Spoiler:
    >>21078558
    Pamiętam, że magnetofon przez chwilę grał przy pierwszym podłączeniu. Dziękuję za podpowiedź, najpierw zajrzę na płytkę z potencjometrem. Zaglądałem w przełącznik zapis oraz zmianę trybu pracy to nic złego się tam nie działo.
  • REKLAMA
  • #5 21079245
    olaf x
    Poziom 34  
    Ocena: 358
    Zanim zaczniesz rozbierać sprzęt sprawdź poprawność działania gniazda na zewnętrzny głośnik, w gnieździe jest blaszka sprężysta zwierająca dwa styki przez które leci sygnał wzmacniacz - wbudowany głośnik. Przy wkładaniu wtyku zewnętrznego głośnika odłączany jest ten wewnętrzny. Ale jeśli blaszka zaśniedzieje to przestaje łączyć między stykami wzmacniacz - wbudowany głośnik.
  • #6 21079336
    Chmielu__
    Poziom 2  
    Gniazdo jest ok. Teraz głośnik buczy po włączeniu
  • #7 21079470
    mam_pytanie
    Poziom 30  
    A co robiłeś?
    Przewody głowicy nie urwane?
  • #8 21079516
    Chmielu__
    Poziom 2  
    Narazie tylko otwierałem górę i dół. Przeczyściłem z kurzu trochę. Wszystkie kable na swoim miejscu
  • REKLAMA
  • #9 21079584
    mam_pytanie
    Poziom 30  
    Na wejściu jest dość skomplikowany system styków przełączników: ścieżek 1-2 i 3-4, a także zapisu/ odczytu.
    https://obrazki.elektroda.pl/47_1270942899.jpg
    Czy buczy niezależnie od tego, które ścieżki masz wybrane przełącznikiem?
    Jeśli tak, spróbuj zewrzeć, np. śrubokrętem, końcówki lutownicze 5 i 6 na płytce.
    Sprawdź też, czy styki: 9-10 i 27-28, przełącznika Z/ O, przewodzą.
    W przypadku 9-10, również możesz zewrzeć tak samo oznaczone końcówki na płytce.
  • #11 21080862
    mam_pytanie
    Poziom 30  
    Jasne. W ten łykend zdecydowanie nie powinienem siadać do klawiatury...

Ok., poza bredniami o ścieżkach, reszta powinna się zgadzać także w 120T.
  • #12 21095373
    Chmielu__
    Poziom 2  

Wszystko sprawdziłem i jest ok. Magnetofon gra, gdy go ustawię pod małym kątem, jeśli go postawię normalnie, to buczy.
  • #13 21095406
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 788
    Sprawdź czy dobrze dokręcony jest duży kondensator elektrolityczny 2000µF zamontowany na chassis.
  • #14 21095482
    Chmielu__
    Poziom 2  
    Był trochę luźny. Już dokręcone i połowicznie działa. Nie trzeszczy, tylko przy zmianie muzyki jest cisza i nic. Jeśli go lekko uderzę to znów zaczyna grać.
  • #15 21095512
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3794
    Chmielu__ napisał:
    ... lekko uderzę to znów zaczyna grać.
    Do sprawdzenia zamocowania elementów, ale przede wszystkim do poszukania zimne luty, inne do poprawienia. Do tego winne mogą być załamane przewody, zaśniedziałe złącza, itp.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z magnetofonem Unitra ZK120T, który normalnie działa, ale nie wydaje dźwięku. W odpowiedziach wskazano na różne możliwe przyczyny, takie jak awarie w zespole głowicy, problemy z przedwzmacniaczem, zimne luty, przerwy w obwodzie, oraz zanieczyszczenia w gniazdach. Użytkownik sprawdził gniazdo głośnika oraz przewody, a także dokonał czyszczenia. Po pewnych poprawkach, magnetofon działa tylko pod kątem, co sugeruje luźne połączenia lub uszkodzenia mechaniczne. Rekomendacje obejmują sprawdzenie kondensatora elektrolitycznego oraz poszukiwanie zimnych lutów i załamanych przewodów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA