logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Internet na telefonie łączy się, ale bez dostępu do internetu - co robić?

pankowski396 11 Maj 2024 20:25 1899 11
REKLAMA
  • #1 21078610
    pankowski396
    Poziom 3  

Witam, od niedawna mam problem z moim internetem. Na początku dodam, że to nie moja bajka i się nie znam na tym. Problem polega na tym, że czasami mój internet po prostu na telefonie jest połączony, lecz "bez internetu". Nie wiem o co chodzi. Po zresetowaniu rutera ręcznie, co bardzo mnie to wkurza, internet powraca, ale po czasie problem zatacza koło.
    Dodaję logi z mojego rutera. syslog.txt (407.5 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21078867
    slavik78
    Poziom 23  
    Ocena: 100
    Jaki to model rutera? (np. ASUS RT-AX86U)

pankowski396 napisał:
    czasami mój internet po prostu na telefonie jest połączony, lecz "bez internetu".

Łączysz się telefonem po WiFi z tym ruterem aby przeglądać Internet?

Po logu zakładam, że masz ruter Asusa a więc spróbuj ustawienie w ruterze:

W Advanced Settings (Wireless) w
    Chanell bandwitch: odznacz 160 Mhz
    Control Channel: ustaw "Auto" i odznacz "Auto select channel including DFS channels"

zatwierdź zmiany i sprawdź czy się poprawiło.

ASUS Support: [Troubleshooting] WiFi signal is often disconnected
  • #3 21078881
    pankowski396
    Poziom 3  

Tak, łączę się po Wi-Fi. Mój router to Asus TUF-AX3000 V2
  • REKLAMA
  • #4 21078882
    slavik78
    Poziom 23  
    Jaki telefon, z jakim systemem (Android, iOS)?
  • #5 21078887
    pankowski396
    Poziom 3  

Telefon to Samsung Galaxy A71 z systemem Android. Sprawdzałem na 2 innych telefonach i to samo. Sieć jest, lecz nie można się z nią połączyć. Dodam jeszcze, że gdy utworzyłem sieć gościnną, to telefony normalnie się łączyły.

Dodano po 9 minutach:

Komputer łączy się bez problemu i nie ma żadnego problemu, problem występuje tylko w telefonach
  • REKLAMA
  • #7 21078896
    pankowski396
    Poziom 3  

Tak, dokładnie ta wersja. Po sprawdzeniu aktualizacji pokazuje, że to najnowsza wersja.

Dodano po 9 [minuty]:

Niestety, ale po zmianie na Adres MAC telefonu nic się nie zmieniło
  • REKLAMA
  • #8 21078901
    slavik78
    Poziom 23  
    Spróbuj w ustawieniach rutera dla tego konkretnego telefonu tj. jego MAC adresu przypisać stały adres IP.

Jeśli w telefonie masz włączony bluetooth to wyłącz go na czas testu i sprawdź czy się poprawiło.
  • #9 21078905
    pankowski396
    Poziom 3  

Niestety, po przypisaniu do routera adresu MAC telefonu nie chce dalej się połączyć
  • #10 21078908
    slavik78
    Poziom 23  
    pankowski396 napisał:
    dodam jeszcze ze jak utworzyłem sieć gościnną to telefony normalnie się łączyły

Jakie były tam ustawione zakresy 2,4 GHz i/lub 5 GHz, porównaj z ustawieniami dla sieci w której działają pozostałe urządzenia.

Sprawdź jakie są ustawienia "Time Remaining" czy jest określony czas dostępu czy bez limitu.

Czy w ustawieniach "Wireless->Wireless MAC filter" jest dla zakresu 2,4 GHz i/lub 5 GHz włączona opcja "Enable MAC Filter", jeśli tak to na czas testów wyłącz ją i sprawdź czy działa. Ewentualnie dodaj tam do "Accept" MAC adres twojego telefonu jeśli jest włączona opcja filtrowania.

Sprawdź też czy czasem nie jest włączona opcja "Advanced Settings >Wireless > RADIUS Setting" jeśli tak to ją wyłącz.
  • #11 21079188
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5422
    @pankowski396
    Zresetuj router guzikiem na obudowie do ustawień fabrycznych.

Usuń sieci WiFi zapamiętane z telefonu.
  • #12 21079338
    pankowski396
    Poziom 3  
    >>21078908
    Wszystko wykonane tak jak napisałeś,niestety nic to nie dało

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z połączeniem internetowym na telefonie, gdzie mimo połączenia z routerem, brak jest dostępu do internetu. Router to Asus TUF-AX3000 V2, a telefon to Samsung Galaxy A71 z systemem Android. Problemy występują tylko na telefonach, podczas gdy komputer łączy się bez problemu. Użytkownik próbował różnych rozwiązań, takich jak resetowanie routera, zmiana ustawień MAC, przypisanie stałego adresu IP oraz wyłączenie opcji filtrowania MAC, jednak żadne z tych działań nie przyniosły rezultatu. Sugerowane dalsze kroki obejmują sprawdzenie ustawień pasma 2,4 GHz i 5 GHz, a także zresetowanie routera do ustawień fabrycznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA