logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Spadek Ciśnienia w Instalacji CO: Strzelanie Wody, Wymiana Naczynia Przeponowego

ablues74 13 Maj 2024 00:09 378 2
REKLAMA
  • #1 21080105
    ablues74
    Poziom 2  

Witam. Mam problem ze spadkiem ciśnienia w instalacji co. Zaczęło się od strzelania ciepłej wody w kranach. Wezwany hydraulik sprawdził naczynia przeponowe. Rzeczywiście w jednym była woda, została usunięta nabite ciśnienie i...... piec standardowo nagrał wodę ciśnieni 1,4 bara ok, wyłączyłem piec. Rano ciśnienie na manometrze 0. Kolejne wezwanie wymiana naczynia. Piec rozpalony popracował trochę ciśnienie 1,5 bara - wszystko ok. Jak piec pracuje /podgrzewa cwu/ ciśnienie jest stabilne. Piec wygaszony, rano już ciśnienie 0,9 bara, a po przyjściu z pracy 0,6 bara. Co może być przyczyną? Wycieków nigdzie nie widać. Po wymianie naczynia już nie spada ciśnienie tak szybko, ale spada. O co chodzi? Może ktoś miał podobny problem. Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 21080163
    W0jtek92
    Poziom 39  
    Ocena: 1254
    Witam. Co to dokładnie za "piec" ? Co rozumiesz przez strzelanie wody w kranach? Jak wyglądało to naczynie które wymienił hydraulik? Czy ewentualnie sprawdzony został przez hydraulika zawór bezpieczeństwa?. Zrób kilka zdjęć instalacji to będzie łatwiej udzielić pomocy.
    Pozdrawiam.
  • #3 21080294
    ablues74
    Poziom 2  
    Naczynie przeponowe firmy IBO zamontowane na rurze w kotłowni. Instalacja grzewcza z rurami i zaworem w kotłowni. Fragment instalacji grzewczej z rurami w czerwonym i niebieskim kolorze oraz pompą. Piec firmy tqd, zdjęcie instalacji zrobię jak wrócę po pracy. Woda ciepła po odkręcaniu kranu prychała, strzały były, szczególnie na piętrze. Zawór bezpieczeństwa raczej sprawny , ponieważ od tego zaworu mam plastikowa rurkę z odprowadzeniem do "szamba" wyjąłem ją i podatwilem wiadro- nawet kropli wodu nie było. Wczoraj znowu piec rozpalony cisninie 1,4-1,5 bara, jak się podgrzewa wodę/ bo tak ustawiony teraz tylko na podgrzewanie na lato/ trzyma ładnie ciśnienie. Wczoraj wygaszony przy ciśnieniu 1,4-1,5 i dziś rano ciśnienie 1,1 bara. No ręce opadają. Co do naczynia to zastanawia mnie fakt, dlaczego po jego wyminie ciśnienie spadło dopiero po prawie 2 dobach , a nie jak po nabiciu starego gdzie spadło do 0 w ciągu 1 nocy.
REKLAMA