logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Vaillant ATMO TEC - błędy f28/f29 i brak ciepłej wody podczas grzania CO

SIKOR84 15 Maj 2024 13:05 1080 8
REKLAMA
  • #1 21083091
    SIKOR84
    Poziom 10  
    Ocena: 5

Kocioł w sezonie zimowym ma taki problem, że gdy podczas grzania wody CO odkręci się kran, to lubi wyskoczyć f28 lub f29. Jeśli nie wyskoczy, to w kranie jest woda chłodna, a dopiero po ponownym odkręceniu kranu jest szansa, że poleci ciepła. Poza sezonem grzewczym piec odpala i raczej nie łapie ww błędów, ale jakby działa na pół gwizdka i leci woda letnia. Dopiero za którymś razem piec odpala pełnym płomieniem i leci woda ciepła. Piec rozebrałem i odkamieniłem wymiennik i wężownicę. Do tego sensor przepływu wody i zawór trójdrożny też odkamieniłem. Niestety nie potrafię sprawdzić, czy sensor i zawór 3-drożny są sprawne. Płytę główną podmieniłem ze sprawnego pieca i to samo. Elektrodę jonizującą podmieniłem na inną (ale nie mam pewności, czy sprawną) na obu płytach i w zasadzie nic to nie zmieniło. Ktoś ma pomysł, co mu jest?
  • REKLAMA
  • #2 21084178
    zales.vip
    Poziom 31  
    Ocena: 586
    Przyczyn może być kilka. Nieprawidłowe cienienie na armaturze gazowej. Przebicie iskry z przewodów elektrod gdzieś na obudowę. Problem z kominem. Zabrudzony palnik.
    Najczęściej że takie zachowanie odpowiada BRAK RZETELNEGO SERWISU.
  • #3 21084320
    SIKOR84
    Poziom 10  
    ciśnienie gazu jest ok- sprawdzone
    Komin też jest ok
    Jeśli chodzi o iskrę to iskra jest bo odpala za każdym razem bez problemu tyle że czasem odpala i jest niski płomień i w efekcie letnia woda.
    Palnik czyściłem dokładnie i to też wykluczam.
    Jeśli chodzi o brak serwisu to taki kocioł zastałem.
    Czy możliwe jest że sensor wody źle liczy przepływ i dlatego jest źle wysterowany płomień ?
    Myślałem też że błędy f28 i f29 są wynikiem złego uziemienia ale uziemienie jest podpięte.
  • REKLAMA
  • #4 21084746
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Ocena: 474
    jak już o uziemieniu piszesz to sprawdz polaryzacje bolców we wtyczce i gniazdku
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 21084774
    zales.vip
    Poziom 31  
    Z tego co piszesz to może być: zbyt niskie ciśnienie gazu - sprawdź ile masz mbar po stronie pierwotnej w pomiarze statycznym i dynamicznym.
    Jeżeli ciśnienie po stronie pierwotnej jest ok to raczej armatura gazowa
    Możesz też sprawdzić ciśnienie po stronie wtórnej w mocy minimalnej i maksymalnej
  • REKLAMA
  • #6 21084782
    SIKOR84
    Poziom 10  
    PchlaW81 napisał:
    jak już o uziemieniu piszesz to sprawdz polaryzacje bolców we wtyczce i gniazdku

jest wpięty bezpośrednio w instalacje
    zales.vip napisał:
    Z tego co piszesz to może być: zbyt niskie ciśnienie gazu - sprawdź ile masz mbar po stronie pierwotnej w pomiarze statycznym i dynamicznym.
    Jeżeli ciśnienie po stronie pierwotnej jest ok to raczej armatura gazowa
    Możesz też sprawdzić ciśnienie po stronie wtórnej w mocy minimalnej i maksymalnej

sprawdzane było przy wyłączonym i przy puszczonej wodzie. Wszystko mieści sie w normie ( według instrukcji ) . Mslisz że to armatura gazowa jest winna i na pewno można wykluczyć aquasensor ?
  • Pomocny post
    #7 21084919
    zales.vip
    Poziom 31  
    To jakie były ciśnienia? Możesz podać? Jakie statyczne i do ilu spada dynamicznie?
  • #8 21085456
    SIKOR84
    Poziom 10  
    Nie zapisałem sobie tego ale mieściły sie w normach tej tabelki z instrukcji.
    było mierzone przed armaturą, potem w trybie pełnej pracy i tam była jakas regulacja ( chyba był jeszcze jeden pomiar). robił mi to kolega co co prawda zajmuje sie kimatyzacjami ale narzędzia i wiedze ma do pomiaru . Regulacja była tak jak napisano w instrukcji ( tryby serwisowe itd )
  • #9 21091981
    SIKOR84
    Poziom 10  
    Poprosiłem kumpla żeby zmierzył ciśnienia jeszcze raz . Okazało sie że za armaturą gazową zgadzają sie co któryś raz . Wymieniłem armaturę gazową i działa jak nowy

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z kotłem Vaillant ATMO TEC, które objawiają się błędami f28 i f29 oraz brakiem ciepłej wody podczas grzania CO. Po odkręceniu kranu, kocioł często nie dostarcza ciepłej wody, a w sezonie grzewczym występują błędy. Użytkownik przeprowadził konserwację, w tym odkamienianie wymiennika i wężownicy, oraz sprawdził sensor przepływu i zawór trójdrożny, ale problemy nadal występują. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, takie jak nieprawidłowe ciśnienie gazu, problemy z armaturą gazową oraz uziemieniem. Ostatecznie, po wymianie armatury gazowej, kocioł zaczął działać poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA