logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Focus MK3 1.5 TDCI Problem z DPF i Turbo częste wypalanie, luz osiowy.

Grimp 15 Maj 2024 23:32 1578 0
REKLAMA
  • #1 21084030
    Grimp
    Poziom 1  
    Witam,
    dwa miesiące temu stałem się posiadaczem MK3 w 1.5 TDCi, przebieg około 200 tys. Samochód użytkowany na co dzień na krótkich odcinkach. Zaniepokoił mnie podwyższony stan oleju. Odessałem ok. 0.5 l oleju, po czym uzyskałem poziom max. Sprawdziłem, była kilka razy przerwana procedura wypalania. Po zakupie DPF wypalił się po 700 km. Obecnie wypala się 250-350, nawet na drodze ekspresowej ~120 km/h. Olej obecny w dolocie w średniej ilości? Nie znam jego pochodzenia, odma przez zbyt dużą ilość lub inny problem czy tylko z turbo. Turbina posiada wyczuwalny luz osiowy. Odczytałem dane za pomocą Forscan.

Zrzut ekranu z wynikami diagnostyki Forscan dla DPF i ciśnienia w samochodzie Wykresy diagnostyczne z oprogramowania Forscan, pokazujące różne parametry silnika Forda MK3 1.5 TDCi.

Zastanawia mnie chwilowy wzrost ciśnienia różnicowego podczas wypalania. wypalanie raczej spokojnie.

Dane diagnostyczne z oprogramowania Forscan. Wykres parametrów silnika i DPF podczas jazdy samochodem.

Tutaj nie wiem co się stało pod koniec przebiegów, pomimo "puszczenia gazu", braku wzrostu obrotów, zwiększyło się obciążenie i inne.
    Chciałbym poprawić obecny stan, nie wiem czego szukam, zastanawia mnie czy nieszczelne turbo zapycha DPF. Czy to zbyt wysokie ciśnienie spowodowane zapchanym DPF uszkodziło turbinę?
  • REKLAMA
REKLAMA