logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór między Konica Minolta Bizhub C250i a XEROX C7125 do drukowania broszur

kamoreks 16 Maj 2024 10:33 618 4
REKLAMA
  • #1 21084363
    kamoreks
    Poziom 14  
    Ocena: 22
    Witajcie, czy ktoś z fachowców mógłby podpowiedzieć co lepiej kupić?
    Konica Minolta Bizhub C250i czy XEROX C7125.
    Planuje drukować kolorowe broszury dla klientów na papierze ok 160 g/m2. Koszt obu maszyn ten sam +- 10%. Na plus w XEROXIE lepszy skaner w standardzie jednoprzebiegowy.
    Zestaw tonerów CMYK cena bardzo podobna: Konica Minolta na 28 000 stron ok 1150 zł netto, XEROX ok: 1200 zł na około 20 000 stron.
    Czarny Konica 160 zł za 28 000 stron, XEROX - 260 zł na 31 000 stron więc to samo prawie.
    Zestaw bebnow kolor Konica to ok: 2700 zł za kolorowe bębny na 65 000 stron, XEROX ok 1850 zł na 87 000 stron.
    Więc biorąc pod uwagę cenę tonerów i bębnów to eksploatacja wychodzi podobnie tańsze tonery są w Konice ale drożej bębny, tylko podobno w Konice można raz skasować przebieg bębna i bedzie ok, bo to samo starcza w Konice C250i na 65 000 w modelu na C350i na 105 000. A fizycznie siedzą te same bębny. Czy to prawda?

Prawdopodobnie są jakieś kruczki które powinny zadecydować o wyborze typu gwarancja, dostępność serwisu itp o których teraz jeszcze nie wiem, z góry dziekuje za odpowiedzi. Handlowców nie chce pytac bo nie ma takiego który sprzedaje obie firmy i każdy chwali swoje.

Planowany przebieg to 1200 stron w kolorze, raczej spory poziom zadruku.
  • REKLAMA
  • #2 21089824
    kamoreks
    Poziom 14  
    Ocena: 22
    Jeszcze mam pytanie może prostsze. Zorientowałem się wstępnie, że do druku cyfrowego stosuje się następujące papiery.
    - NOVATECH Digital Silk
    - Image Digicolor
    - Mondi Color Copy
    - DCP
    - Experia Digi

Czy te urządzenia obsłużą te papiery?
  • REKLAMA
  • #3 21093134
    suzukis
    Poziom 18  
    Ocena: 18
    Przede wszystkim sprawdź, która maszyna lepiej drukuje wg Ciebie, przygotuj jakieś pliki i poproś o wydrukowanie w najbliższym sobie punkcie partnera, zarówno Xerox jak i Konica mają chyba przedstawicieli w różnych miejscach, coś pewnie znajdziesz. To są podstawowe maszyny biurowe, więc cudów nie oczekuj, ale zobacz jak sobie poradzą z jednolitym jasnym tłem, bo to będzie najtrudniejsze do uzyskania. Druga sprawa to poproś o ofertę z pełną obsługą serwisową, wtedy płacisz stałą kwotę za każdy wydruk, ale w cenie masz wszystko oprócz prądu i papieru, tonery, bębny, serwis i wszystkie części są w cenie klika, nie interesuje Cię też wtedy pokrycie i to, że toner zamiast przykładowo 20 tysięcy zrobi tylko połowę.
  • REKLAMA
  • #4 21123449
    servicemen
    Poziom 29  
    Ocena: 123
    suzukis napisał:
    nie interesuje Cię też wtedy pokrycie i to, że toner zamiast przykładowo 20 tysięcy zrobi tylko połowę.

Jasne, bo firma która daje taką maszynę w umowę nie potrafi liczyć. Każdy kontrakt jest wyliczany standardowo dla 5% porycia strony, często za format A3 jest inna stawka a już na pewno za nad normatywne zużycie tonera jest dopłata.
  • #5 21127179
    suzukis
    Poziom 18  
    Ocena: 18
    servicemen napisał:
    suzukis napisał:
    nie interesuje Cię też wtedy pokrycie i to, że toner zamiast przykładowo 20 tysięcy zrobi tylko połowę.

Jasne, bo firma która daje taką maszynę w umowę nie potrafi liczyć. Każdy kontrakt jest wyliczany standardowo dla 5% porycia strony, często za format A3 jest inna stawka a już na pewno za nad normatywne zużycie tonera jest dopłata.

No to sobie sprawdź czy są opłaty za ponad normatywne zużycia tonera w Versalinku, bo ja jestem pewny, że ich nie ma. Oczywiście, że są różne stawki dla A4 i A3. A3 = 2xA4, ale pokrycie i żywotność, krótsza niż zakłada producent nie ma znaczenia, to właśnie korzyść z posiadania umowy serwisowej. Dodatkowo bezpłatne wszelkie konserwacje, wymiany rolek itp, osobiście obsługuję maszyny, które mają po 7-8 lat i nadal bez problemu Xerox przedłuża taką umowę. Opłaca się ona obu stronom, bo użytkownik zna dokładnie koszty eksploatacji i nie interesują go usterki, a producent zarabia na tym, że użytkownik nie stosuje zamienników, dodatkowo ma pewność, że maszyna jest w doskonałym stanie technicznym co też ma wpływ na wizerunek marki.

Pozdrawiam serdecznie.
REKLAMA