logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MSI B660M-A - LED CPU i RAM, brak obrazu po zamknięciu obudowy

asuszenpads80pl 18 Maj 2024 12:37 300 8
REKLAMA
  • #1 21086725
    asuszenpads80pl
    Poziom 3  
    Witam wszystkich, mam problem z moją płytą główną msi b660m-a, po włączeniu led od procesora zaświeca na 1 sekundę, potem gaśnie i na 10 sekund zapala się led od ramu. Następnie też gaśnie i wszystkie seiatła są zgaszone. Oczywiście nie ma obrazu. Dziwna sprawa bo włączałem komputer bez obodowy i wszystko działało, odrazu odpalił się bios. Potem powkladałem wszystko do obudowy no i też wszystko działalo nadal. Zamknąłem panele boczne obodowy i postawilem kompa pod biurku w celu zainstalowania windowsa no i już się nie włączył. Czasami miałem też tak że światło cpu i ram migało naprzemiennie ale wydaję mi się że wtedy źle włożyłem ram. Kiedy wyciągnę caly ram to dioda od ramu święci caly czas czyli w jakiś sposób ten ram jest wykrywany. Odłączenie kabla zasilającego cpu sprawia że dioda cpu świeci cały czas więc procesor też jest wykrywany. Przemienialem już kości ram i próbowałem tylko z 1, robiłem też rozładowanie cmosu i nic to nie dało. Nie mam pojęcia jak delikatne ruszenie komputerem w celu założenia bocznych paneli może zrobić takie coś. nie podłączałem jeszcze głośniczka i nie słuchałem czy nie wybrzękuje jakiś kodów błędów. Czyściłem nawet styki pamięci ram i też nic to nie dało. Miał tak ktoś? Pozdrawiam serdecznie.
  • REKLAMA
  • #2 21087278
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3503
    Wymontuj z obudowy i sprawdź jeszcze raz.

Jak będzie działać poprawnie to może jakieś naprężenia na płycie - od śrub ją mocujących czy chłodzenia.

Płyta teraz kupiona? Jako używana?
  • REKLAMA
  • #3 21088142
    asuszenpads80pl
    Poziom 3  
    Śruby odkręciłem delikatnie, bo plyta uzywana byla kupiona w okazyjnej cenie ale odrobinę wygięta jest, czego nie widziałem podczas zakupu. Płytę wyciągnę dopiero w ostateczności bo bardzo się starałem wszystkie kable poukładać i aż żal mi tego ruszać. Gadalem z kolegą i mówi że możliwe że w (nowym, kupionym 2 tygodnie procku) padl kontroler pamięci ram i też miał taką sytuację tylko że po 20 dniach użytkowania a nie po 2 właczeniach jak u mnie. Szukam kogoś kto pozyczyłby mi jakiś procesor na lga 1700 do sprawdzenia albo komu mógłbym zanieść ten mój procesor. Spróbuję go zwrócić na gwarancji. Mam tylko nadzieję że to nie płyta główna go zabiła, ewidentnie coś przy niej było lutowane w okolicach gniazd pamieci ram ale wygląda to bardzo profesjonalnie, w biosie też jak 2 razy odpalalem to żadnych komunikatów o podwyższonym albo niestabilnym (chyba by coś dalo o sobie znać) napięciu nie było a gdyby chodzilo o ścieżki do gniazd pamięci ram to raczej nie wywalilo by wszystkich 4 slotów naraz. Tylko nie wiem co jeśli zwrócę procesor na gwarancji a on okaże się sprawny bo wina była płyty. Obarczą mnie jakimiś dodatkowymi kosztami? Nie wiem jak to działa.
  • #4 21088149
    Kasek21
    Poziom 43  
    Pewnie problem z MOBO.

asuszenpads80pl napisał:
    Płytę wyciągnę dopiero w ostateczności

No to chyba ten moment :P

asuszenpads80pl napisał:
    Tylko nie wiem co jeśli zwrócę procesor na gwarancji a on okaże się sprawny bo wina była płyty. Obarczą mnie jakimiś dodatkowymi kosztami?

Zwrócą. Nie ponosisz żadnych kosztów.

Ale po co się wdawać w jakieś rękojmie jak tu problem gdzie indziej.
  • REKLAMA
  • #5 21088150
    asuszenpads80pl
    Poziom 3  
    W sensie nie była jakoś bardzo wygięta, na tyle że po dokreceniu śrób z jednej strony, druga strona była może 1.5 mm w powietrzu. Wsumie może i to dużo ale widywałem na yt znacznie gorsze przypadki , jak ludzie dawali różnej długości dystanse a i tak działalo. Jest też taki problem że moja płyta potrzebuje 8 śrob a ja miałem tylko 6 dystansów, ale już podekscytowany nowym kompem pierwszym w życiu stwierdziłem że zamocuje ją na tych 6 w najważniejszych miejscach, jestem na 1000 % pewny że plyta nie styka się z obodową.

Dodano po 5 [minuty]:

ale na płytę nie mam gwarancji a na procka ma więc jeśli to jednak procek to wolę zwrócić jego a nie zostać potem z dwoma płytami xd. Z resztą co by mogla taka delikatna wibracja jak zamknięcie obodowy zrobić płycie. A procek z chłodzeniem przykreconym może mogł się odrobinę przesunąć w sokecie albo gdzieś w środku, nie wiem no, bylem ostrożny, no bez przesady ale też jest to dla mnie niezrozumiałe
  • REKLAMA
  • #6 21088178
    Kasek21
    Poziom 43  
    Wymontuj płytę i sprawdź jeszcze raz poza obudową!
  • #7 21088201
    asuszenpads80pl
    Poziom 3  
    Nic to nie dalo, objaw dokładnie taki sam. I żeby nie było to wiatrak cpu też podłączyłem bo słyszałem że niektóre płyty się nie odpalą bez niego, ale i tak nic
  • #8 21088207
    Kasek21
    Poziom 43  
    To oddaj do jakiegoś serwisu niech zdiagnozują, chyba, że będziesz odsyłać CPU ale moim zdaniem uszkodzona płyta.

A co tam za CPU jest? Sprawdzałeś na integrze czy na jakieś karcie graficznej?
  • #9 21088217
    asuszenpads80pl
    Poziom 3  
    spróbuję chyba najpierw z cpu bo tak jak mówię, możliwe że problem rozwiąże się za darmo, a jakby się nie rozwiązał to albo oddam do serwisu płytę, albo trudno i kupię jakaś najtańszą bo nie wiem czy warto taką płytę dawać do serwisu. Jakbym za naprawę miał zapłacić 350 zł, a pewnie i wiecej to w tej cenie mam już najgorszą nową płytę od Asusa. Hmm... może tak trzeba bylo zrobić od początku, i tak w podkręcanie się nigdy raczej nie będę bawił to i nawet najtansza plyta z chińskimi kondensatorami i cewkami w sekcji zasilania by wystarczyła. I w ogóle może nie ma sensu brać z chipsetem b660 tylko najtańszą jaka jest h 410 i trudno. No to nic, dzięki za chociaż próbę pomocy. Jak się dowiem co nawalilo to napiszę z ciekawości czyje przypuszczenia okażą się prawdziwe: mobo czy cpu. W poniedziałek kolega mi doniesie swoje sprawne ramy, a ja dam mu te swoje ale na 90 % to nie one zawiniły.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z płytą główną MSI B660M-A, która po zamknięciu obudowy przestaje działać, nie wyświetlając obrazu. Po włączeniu, diody CPU i RAM świecą się na krótko, a następnie gasną. Komputer działał poprawnie bez obudowy, co sugeruje, że problem może być związany z naprężeniem płyty głównej lub uszkodzeniem komponentów. Użytkownik podejrzewa, że mógł uszkodzić kontroler pamięci RAM lub procesor, który jest nowy. Wymieniano różne kości RAM, a także rozważano oddanie sprzętu do serwisu lub zwrot na gwarancję. Użytkownik planuje przetestować procesor i RAM, aby zdiagnozować problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA