logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MSI B150 Mortar - Restarty, brak obrazu, błędy RAM i CPU. Co robić?

Parzysz1 22 Lut 2018 18:29 834 6
REKLAMA
  • #1 17056006
    Parzysz1
    Poziom 7  
    Ocena: 17
    Witam. Dzisiaj podczas przeglądania internetu na ekranie nagle pojawiły się tylko poziome paski, nie szło zrestartować komputera pomogło dopiero wyłączenie zasilacza. Przy kolejnej próbie włączenia komputera zaczął się restartować co 2-3 sekundy, po dłuższej przerwie postanowiłem go ponownie odpalić to zaczął pokazywać się blue screen.

Potem uruchomiłem go na pająka i ponownie zaczęło wywalać restarty.
    Po krótkiej przerwie włączał się normalnie, ale nie było ani obrazu ani nie podawał zasilania na mysz i klawiaturę, a na płycie święciły się na przemian kontrolki błędu/braku ramu i procesora i tak przez kilka ponownych uruchomień.
    Nagle, przy którymś włączeniu wszystko zaczęło działać poprawnie, i jak na razie 3 razy go włączałem i jest wszystko ok.

Dodam że od mniej więcej miesiąca czasu, raz na kilka dni przy włączaniu nie podawał zasilania do myszy i klawiatury, ale restart pomagał.
    Dwa dni temu przekładałem płytę do nowej obudowy i montowałem nowy zasilacz i miałem duże problemy z wpięciem wtyczek, płyta gł. tak się uginała że bałem że się złamie.

Czy te problemy mogą wynikać z usterki płyty czy mogłem się do nich przyczynić ? Jeśli tak czy serwis jest w stanie to wykryć?

Specyfikacja:
    G4560, 4GB, Radeon 6850, Be Quiet 450W
  • REKLAMA
  • #2 17056010
    konmaj
    Spec od drukarek
    Ocena: 496
    Parzysz1 napisał:
    płyta gł. tak się uginała że bałem że się złamie

Przy czymś takim mogły zostać uszkodzone luty pod układami.
  • REKLAMA
  • #3 17056013
    Pedros050
    Poziom 43  
    Ocena: 3913
    Witam. Jest taka możliwość tak zwane micro pęknięcia jeśli bardzo wyginałeś płytę? Serwis jest wstanie to wykryć robiąc np. .RTG płyty.
  • #4 17056225
    Parzysz1
    Poziom 7  
    PITERRR napisał:
    Witam. Jest taka możliwość tak zwane micro pęknięcia jeśli bardzo wyginałeś płytę? Serwis jest wstanie to wykryć robiąc np. .RTG płyty.

Tak, mocno wyginałem przy podłączeniu wtyczki 24 pinowej, płyta prawie że dotykała ścianki na której są zamontowane kołki dystansowe w obudowie, na ale inaczej nie szło.

Zmontowałem wszystko ponownie do budy i jak na razie działa.

Czy to że wcześniej przed tym montażem, raz na kilka dni po włączaniu komputera nie podawało zasilania do myszy i klawiatury nie miało zwiazku dzisiejsza awarią?

EDIT
    Niestety komputer działał tylko dwa dni.

Przed zakupem nowej płyty, chciałbym się jeszcze upewnić czy to faktycznie ona, a nie ram (Goodram 4GB 2133 MHz jednostronna kość), który kupiłem używany w dość atrakcyjnej cenie?

Podczas eksperymentów z uruchamianiem komputera zauważyłem, że jeśli kość ram jest w slocie 2 to komputer się restartuje co 2-3 sekundy, jeśli w którymś z pozostałych trzech, to włącza się normalnie, ale nie ma obrazu na ekranie monitora i zasilania w myszy i klawiaturze. Bez ramu głośnik systemowy daje sygnały dźwiękowe.

Scaliłem. RADU23
  • REKLAMA
  • #5 17066705
    Dydelmax
    Poziom 39  
    Ocena: 963
    Witam.
    Czy wkręty mocujące płytę do obudowy są dobrze dokręcone?
    Oczyść styki podejrzanej pamięci RAM alkoholem izopropylowym.
    Parzysz1 napisał:
    jeśli kość ram jest w slocie 2 to komputer się restartuje co 2-3 sekundy, jeśli w którymś z pozostałych trzech, to włącza się normalnie, ale nie ma obrazu na ekranie monitora i zasilania w myszy i klawiaturze

Testujesz wówczas sprzęt na zintegrowanej karcie graficznej?
    Obejrzyj dokładnie gniazdo procesora - może któryś pin "ucieka" lub jest odgięty.
    PITERRR napisał:
    Serwis jest wstanie to wykryć robiąc np. .RTG płyty.

Oczywiście że tak, tylko który serwis sprawdzi płytę przy użyciu RTG i nie weźmie za to więcej niż jest warta płyta? Nie wystarczy tylko zrobić zdjęcia płyty - to byłoby zbyt proste. ;)
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 17072948
    Parzysz1
    Poziom 7  
    Dzięki za rady to chyba jednak płyta jest uwalona, działa tak samo na pająka jak i w obudowie, na integrze jak i na karcie zewnętrznej. W gnieździe nie ma żadnego zgiętego pinu.
  • #7 17120120
    Parzysz1
    Poziom 7  
    Płyta wróciła z serwisu gwarancyjnego z komentarzem - naprawiona.

Niestety cały czas są takie same objawy brak obrazu i zasilania na klawiaturze i myszy.
    Zamówiłem używaną płytę MSI Z170 Gaming M3 i na niej jest to samo, więc prawdopodobnie jest to uszkodzony procesor lub ram. Trochę to dziwne ponieważ przekładając płytę z jednej obudowy do drugiej w ogóle ich nie dotykałem. Przeczyszczenie cpu i ramu alkoholem izo propylowym, nic nie daje.

Na obu płytach są lampki led informujące o błędzie lub usterce danej części, w momencie kiedy zamontowany jest procesor i ram, migają na przemiennie, kiedy wypnę ram świeci tylko ta od niego, czy znaczyło by to że pamięć jest uszkodzona?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problemy z płytą główną MSI B150 Mortar, objawiające się restartami, brakiem obrazu oraz błędami związanymi z pamięcią RAM i procesorem. Po przeglądaniu internetu komputer zaczął się restartować co kilka sekund, a po dłuższej przerwie uruchomił się bez obrazu i zasilania dla myszy i klawiatury. Użytkownik podejrzewał uszkodzenia spowodowane wyginaniem płyty podczas montażu. Po kilku próbach uruchomienia, komputer działał poprawnie przez krótki czas, ale problemy powróciły. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie lutów, styków RAM, oraz gniazda procesora. Po serwisie gwarancyjnym, objawy nie ustąpiły, a użytkownik zamówił nową płytę MSI Z170 Gaming M3, na której wystąpiły te same problemy. Użytkownik podejrzewa uszkodzenie procesora lub pamięci RAM, ponieważ lampki LED na płytach wskazują na błędy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA