logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór tunera: Ariva T40, T75 czy Deko Pro2? Który lepszy?

lukaszoki999 18 Maj 2024 13:55 2196 1
REKLAMA
  • #1 21086833
    lukaszoki999
    Poziom 1  
    Witam
    Pomoc w zakupie ariva t40 t75 dekopro2
    Sprawdzalem recenzje i chce wybrac 1 z tych 3. Czy aktualnie oplaca sie jeszcze zakup ariva t75 czy lepiej najnowszy t40. Z t75 bylo troche problemow z oprogramowaniem(ale na stronie producenta stale sa nowe aktualizacje ostatnia maj 2024), ale ma bardzo dobra czulosc glowicy, o t40 narazie jest malo info o problemach, i z recencji na youtube nie ma bezposredniego porównania miedzy tymi modelami. Dodatkowo t40 ma wejscie lan, co prawda pisza ze to tylko serwisowe, ale mozliwe że ze wzgledu na obsluge hbbtv bedzie mozna pozniej z niego korzystac laczac sie z routerem bez dokupywania anteny wifi?
    Deko pro2 ma ładniejsze i czytelniejsze menu i epg, tak samo szybko przelaczaja sie kanaly jak w fergusonach, niestety nie znalazlem porównania czulosci glowicy z modelami ariva.

Korzystam z anteny wewnetrznej Telmor Dsp 860, odleglosc od nadajnika 30km, testowalem z tunerem Signal T2 mini- jakosc sygnalu miedzy 60-90procent w zaleznosci od Muxa(przy ladnej pogodzie). Podkarpacie,najblizszy nadajnik Krosno, wiec troche gorek jest i problemy z sygnalem moga byc, takze szukam przede wszystkim tunera z dobra głowicą i stabilnym oprogramowaniem, opcjonalnie z dostepem do dodatkowych kanalów z hbb przez lan.
  • REKLAMA
  • #2 21563162
    blondynek102
    Poziom 10  
    Ferguson Ariva T40, bym odradzał kupno, bo takowy odesłałem, zrywa na nim wszystko, śmierdział plastikiem pilot i obudowa, jakby przypalało w nim coś, w szczególności na MUX-3 rwało i powiał wiatr, TVP1, TVP INFO nie dało oglądać, pikseloza i dyskoteka co kilka sekund. RWIE wszystko i obraz na tej Arivieeee T40, jeżdżę i przebywam u rodziny w podobnych utrudnionych warunkach odbioru w podlaskim na południu przy gęstej puszczy z pagórkami, teren mocno zalesiony i gdzie nie dochodzą prawie żadne sygnały na granicy z Białorusią, z Białystok, Krynice mi sygnały nie dochodzą, Lublin, Warszawa za daleko też, jedynie RTCN Łosice 50 km na terenie pagórkowatym mocno zalesionym z doliną rzeki Bug. Miałem dekoder KRUGER&MATZ TUNER DEKODER DVB-T2 H.265 HEVC KM0550D, też do zwrotu poszedł jak ta Ariva T40, bardzo słaba głowica, testowałem SkyLink STB M265 podobna sprawa. Ferguson Ariva T75 obawiam się teraz kupić, jak to będzie to samo co ten T40, WIWA Maxx, PRO, LITE itp., MANTY miałem też, rwie wszystko, brak mi słów na to i wygląda, że nie ma obecnie na rynku dobrego dekodera z dobrą, mocną głowicą DVB-T2, HEVC ze stabilnym odbiorem. Wbudowany tuner DVB-T2 w TV smart Panasonic lepiej odbiera i ma lepszą głowicę niż te wszystkie szroty i pudełka. Nie wiem, co już kupić, brak mi słów na to... nowa technologia te HEVC, zmodyfikowane to, zmniejszone o połowę, mniejsza czułość, mniejsze piloty i brak odbioru w trudnych warunkach. Tylko odbiór dobry w duże miasta i blisko nadajników. Tego DEKO dekodera nie znam, ale to chyba coś podobnego do Esperanza i też marna w tym głowica jest prawdopodobnie.
    Z HBBTV masz tylko jeden Tuner DVB-T2 HBBTV T-BOX Opticum HEVC, obecnie 259 zł kosztuje, więc za drogo obecnie, przy drożyźnie i jeszcze bez 4K i też głowica marniutka w nim.
    Odnośnie internetu to na żadnym to dobrze nie działa, chyba że kupisz jakiś z Android TV 10 lub wzwyż 11, to tam tylko w miarę będzie z netem i 4K jest też, ale odbiór DVB-T2, HEVC też marny i głowice w tych z Android są jeszcze słabsze niż w tych bez Androida. Dobre głowice DVB-T2 są w tunerach satelitarnych Combo na Linuxie i w niektórych smart TV.
    Może ktoś doradzi jeszcze coś? I czy jest jakiś dobry jeszcze dekoder DVB-T2, HEVC z naprawdę dobrą głowicą porównywalną do tunerów satelitarnych Combo i w niektórych smart TV oraz z HbbTV i stabilnym netem, nie tylko serwisowym? Proszę również o pomoc.
    Naciąganie tylko ludzi na koszta pierwsze tą zmianą na HEVC i wymianą wszystkich odbiorników, a teraz jeszcze nie ma i nie kupisz dekodera DVB-T2, HEVC z dobrą głowicą, bo na każdym zrywa wszystko. Nie dość, że nie ma odbioru dobrego, bo zasięg zmniejszył o połowę w stosunku do tego, co było, mniejsza marna moc nadawcza – mniejszy zasięg, to jeszcze marniejsze są produkowane i wciskane ludziom dekodery, zminilizowane, 10 BIT... i z marniejszymi głowicami, żeby ludzie w to inwestowali cały czas, a odbioru dobrego nie mieli wcale i tak, dajmy jak nadają ten MUX-8 w starym DVB-T i na inne pasmo VHF... dodając do tego jeszcze koszt anten. A drożyzna wiadomo jaka nadal jest i wybory będą bez odbioru w podlaskim na południu?
REKLAMA