logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asus Zenfone 5z - Przerywane ładowanie, czy wymiana portu USB i baterii pomoże?

artur04c 19 Maj 2024 12:19 384 4
  • #1 21087850
    artur04c
    Poziom 18  
    Ocena: 97
    Witam, mam Asus Zenfone 5z i przed końcem gwarancji miałem problem z szybkim ładowaniem i transmisją danych (bo nie łączyło szybkie ładowanie) i był brak transmisji przez kabel USB, tel wrócił z gwarancji i po kilku latach  mam problem, że w ogóle teraz nie ładuje. Przeczyściłem gniazdo, testowałem różne kable i ładowarki, ale zauważyłem, że po kilku godzinach ma chęci się naładować bo po 10h podłączyłem go pod inną ładowarkę ruszyło wolne ładowanie, podpiąłem oryginalną i ruszyło szybkie ładowanie, naładowałem do 35% bo potrzebowałem tel i po 1h znów zanik ładowania. Minęły może 2h i znów łączył się z oryginalną ładowarką. Od rana brak chęci ładowania, ale go wyłączyłem poczekałem chwilę i po podpięciu ładowarki jest szybkie ładowanie. Teraz kwestia softu czy lepiej od razu zmienić całą dolną płytkę z portem USB C mikrofonem i jack? no i kompleksowo baterię nową kupić. Jak sądzicie ? Pozdrawiam Artur.

Dodano po 49 [minuty]:

Teraz jak go ładowałem to był wyłączony i po włączeniu normalnie reaguje na oryginalną ładowarkę.

Dodano po 58 [minuty]:

Było 100% trzymałem go na ładowarce po odłączeniu i podłączeniu brak reakcji na ładowanie. Tutaj coś z scalakiem ładowania jest nie halo.
  • #2 21088253
    ksu7
    Poziom 23  
    Ocena: 144
    Może oryginalny kabel już się wymęczył. Kabel od zenfone 6 może będzie śmigać szybkie ładowanie. Jestem fanem asusa zenfone (telefony mercedes) Miałem 3 i 6 teraz jestem na 10.

Mi śmiga szybkie ładowanie na kablu magnetycznym tzn z końcówką magnetyczną na stałe wpiętą w gniazdo ładowania.
  • #3 21088295
    artur04c
    Poziom 18  
    Właśnie o to chodzi, że tutaj jak by gniazdo nie łączyło bo sprawdzałem to na kilku kablach USB C i brak reakcji, teraz właśnie sprawdziłem i znów nie chce ładować z oryginalnej i z innych marek. Miałem tak, że szybkie ładowanie działało tylko z jednej strony kabla obróciłem o 180 stopni i wtedy było szybkie ładowanie. Coś się zużyło. Kable różne aktualnie brak reakcji na ładowanie zwykłe/szybkie. Zenfone 5z robi robotę. ale chcę go jeszcze utrzymać przy życiu jak najdłużej :D

Raz ma chęci ładować, bo akurat się ładuje, ale wczoraj wieczorem zero reakcji na podłączenie ładowarki. Wymiana dolnej płytki z portem USB Jack i mikrofonem coś pomoże? Czy układ ładowania jest gdzie indziej umiejscowiony ?
  • #4 21107479
    artur04c
    Poziom 18  
    Brak części do tego modelu... ktoś zna może dostęp do części oprócz z alli ?
  • #5 21185945
    artur04c
    Poziom 18  
    Otwarty smartfon Asus pokazujący baterię i wewnętrzne komponenty.

Witam ponownie :D.
    Po tym długim czasie znalazłem chwilę i rozebrałem Asusa bo znaleziony zastępczy szajsung to tragedia... Taśma łącząca między płytką dolną, a płytą główna na górze przy płycie głównej miała nie dokładny kontakt. Po przedmuchaniu i podpięciu ładowarki ruszyło nawet szybkie ładowanie. W Asusie przed rozebraniem poziom naładowania baterii uciekał w oczach (nawet bez karty sim) Dziwi mnie stan zewnętrzny tej baterii i też zdziwiło mnie to, że tylna obudowa tam gdzie jest bateria sama odeszła(przed końcem gwarancji tel był w serwisie bo zmieniali dolną płytkę bo był brak komunikacji z PC oraz brak szybkiego ładowania i czuć było, że port i kabel "luźno" się łączą nie było takiego "styku"). Podgrzałem obudowę i ją odkleiłem i zadziało się to co napisałem na początku. Taśma jest dostępna, dolna płytka z portem ładowania, jack i mikrofonem również tylko jest problem z baterią bo nie mogę odnaleźć oryginału. Jak sądzicie wystarczy wyczyścić płytkę i piny taśmy i składać i obserwować? Czy zamawiać zamiennik baterii i taśmę ? Czy tylko taśmę ? Taśma prawdopodobnie przestała kontaktować przy upadku bo czasami miałem taki problem, że mikrofon przestawał działać.

Teraz jak tel naładował się trochę to po uruchomieniu jak go ruszałem taśma znów przestała łączyć bo było zwykłe ładowanie, potem brak, a po dociśnięciu wróciło szybkie ładowanie.

Dodano po 9 [godziny] 8 [minuty]:

Tel został naładowany na 100% i po godzinie nadal pokazuje 100%, ale jest włączony tryb samolotowy i bez wi fi. Czyżby taśma nie kontaktowała i ona robiła pobór prądu ?
REKLAMA