logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asus Zenfone 5 - Telefon przestał się ładować

Damlits 05 Lut 2017 21:01 6330 12
REKLAMA
  • #1 16255773
    Damlits
    Poziom 10  
    Witam,
    od dzisiaj zaczęły się problemy z moim telefonem.
    Gdy podłączam go do ładowania dioda świeci na pomarańczowo (co oznacza ładowanie), bateryjka w telefonie również pokazuje że telefon się ładuje, ale procenty wcale nie idą do góry, a wręcz przeciwnie. To nawet nie jest podtrzymywane, tylko poziom naładowania powoli spada, tak jakbym używał telefonu.
    Podłączenie go do laptopa nie rozwiązuje problemu, ale laptop wykrywa urządzenie, mogę wszystko przeglądać, przenosić itd.
    Problem nie powinien leżeć w baterii, ponieważ była wymieniana około miesiąca temu i wszystko działało tak jak powinno.
    Sprawdzałem inne kontakty, inne ładowarki, przeczyściłem "wtyk", kończą mi się pomysły, co może być problemem? :(

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

Edit. Zapomniałem dodać, że przez jakies 10 minut załapał i ładował, a potem znowu to samo. Od tamtego czasu minęło już z 12h, probowałem podłączać odłączać, na wyłączonym ładować itp. ale już drugiego takiego "oddechu" nie złapał :(
  • REKLAMA
  • #2 16256100
    actin
    Poziom 34  
    Ocena: 799
    Nowa bateria oryginalna? Czy jakaś "wschodnia"
  • REKLAMA
  • #3 16256282
    Damlits
    Poziom 10  
    Oryginalna, ponieważ telefon był na gwarancji do końca stycznia, wymieniał ją Asus :P
    To druga sprawa, że być może miało się "zepsuć" po zakończeniu okresu objętego gwarancją?

Poprawka jeszcze, że poziom jest jednak utrzymywany gdy telefon jest podłączony i go nie używam, wcześniej kilka procent spadło, ale to chyba przez resety.
  • REKLAMA
  • #5 16256507
    Damlits
    Poziom 10  
    Tak, zostawiłem wyłączony pod ładowarką na około dwie godziny i jak włączyłem po jakiejś godzinie to znikło 4%.
    Tak samo przez noc na ładowarce niby nie spadło nic, a był włączony, a potem w ciągu godziny spadły 2%, bo trochę go używałem na WiFi, ale ciągle był podłączony.
    Nie mam pojęcia o co chodzi - zwariował na maxa już :/
    Niedługo się skończą testy, bo zostało 18% :D
  • #6 16256766
    actin
    Poziom 34  
    Ocena: 799
    Telefon juz po gwarancji ?
  • REKLAMA
  • #8 16259846
    Morgalg
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Ja mam identyczne objawy przy swoim Zenfonie Max. Telefon na gwarancji był, więc go wysłałem do serwisu a tam stwierdzili że zalany, gwarancja utracona i mam zapłacić z własnej kieszeni. Ktoś wie ile może taka naprawa w serwisie wynosić albo co ew. padło w telefonie i co jest do wymiany? Cała płyta główna?

Edit:
    Chyba nie muszę dodawać że telefon nawet nie był w pobliżu wody.
  • #10 16261420
    Morgalg
    Poziom 2  
    No tak, ale ciężko przecież zrobić zdjęcia wnętrzu telefonu jak ma plomby i idzie na gwarancję, prawda?
  • #11 16261806
    bubu1769
    Poziom 43  
    Ocena: 2374
    Bardziej chodzi mi o to że na telefonie nie było śladów po wodzie, czasami nawet jest widoczny specjalny znacznik który aktywuje się po kontakcie z wilgocią, tu masz pokazane ich rozmieszczenie Link (swoja drogą czasami potrafią się one uaktywnić od potu jak ma się przy sobie telefon w gorący dzień)
  • #12 16262102
    Morgalg
    Poziom 2  
    Trochę to wszystko smutne. W prywatnym serwisie naprawę mi wycenili na 200 zł, w asusie tyle sobie życzyli za samą diagnozę części do wymiany... Przestrzegam na przyszłość wszystkich.
  • #13 16270640
    Damlits
    Poziom 10  
    Teraz już całkowicie nie wiem co zrobić, zaniosłem telefon do serwisu. Oddzwonili do mnie po godzinie, że go tylko przedmuchali i się naładował do 65% (a był już pusty). Zabrałem go, podłączyłem, doładował się do 70%, potem zaczął spadać do 50%, potem znów się naładował do 87%, a aktualnie znowu nie ładuje tylko spada ;O
    Spróbowałem reset systemu, ale to nie to.
    Podejrzewałbym gniazdo, ale jeżeli wykrywa podłączenie, pliki mogę przerzucać, co to może być? Chyba będę musiał zanieść do kolejnego serwisu w którym akurat nie załapie, złośliwość rzeczy martwych...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z ładowaniem telefonu Asus Zenfone 5, który po podłączeniu do ładowarki pokazuje, że się ładuje, ale poziom naładowania baterii spada. Bateria była wymieniana miesiąc temu przez serwis Asusa. Użytkownik próbował różnych ładowarek i gniazdek, a także ładowania telefonu w trybie wyłączonym, jednak problem nadal występuje. Inni uczestnicy dyskusji zauważają, że podobne objawy występują w innych modelach, sugerując, że może to być powszechny problem. Wskazano na możliwość sprawdzenia poboru prądu oraz gniazda ładowania. Użytkownik rozważa oddanie telefonu do serwisu, gdzie po wstępnym czyszczeniu udało się naładować go do 65%, ale problem z ładowaniem powrócił.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA