logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ORANGE Internet 2GBit lecz nie ma tych 2GBps pomimo dobrego sprzętu

Trakopa 20 Maj 2024 17:46 6243 12
REKLAMA
  • #1 21089632
    Trakopa
    Poziom 8  
    Ocena: 13
    Witam. Otóż mam problem z Internetem Orange światłowodem gdyż, ostatnio przyszła nowa oferta na zwiększenie mojego Internetu z 1Gbps/s na 2Gbps/s i no zgodziłem się bo większość moich znajomych już ma i chwali. Problem polega na tym że pomimo aktywacji tej że nowego szybszego Internetu mój komputer nadal odbiera same 1gbit/s nie widzę żadnej różnicy. Lecz na drugim słabszym sprzęcie mojej dziewczyny Chodzi te 2gbit/s Pobieranie ponad 290Mb/s a u mnie nadal ledwo 100Mb/s. Co jest jeszcze dziwniejsze że mam o wiele lepszy sprzęt niż ona Ja mam sprzed sprzed roku jest to Płyta Gigabyte b760 Gaming X DDR4 a ona ma jeszcze płytę z DDR3 jeszcze i AM3+ chipsecie

Dzwonienie oczywiście Do Orange nic nie pomogło bo pan z orange serwisu powiedział że to mój problem i elo.
    mój sprzęt to
    - Router Funbox 6
    - oba sprzęty są poprowadzone przewodem (NOWYM) ( rj45 cat 6 i 8 ) czyli przepustowość 10Gbps/s i 40~Gbps/s i metrycznie to router na moim kompie jest oddalony 39cm xD jak by ktoś myślał że długi mój kabel jest nie to jest 1,5m długości przewodu z komputera do Routera
    - płyta główna to jak w opisie Gigabyte 760 Gaming X z kartą sieciową 2,5 Gbps/s ORANGE Internet 2GBit lecz nie ma tych 2GBps pomimo dobrego sprzętu
    Próbowałem tych że sposobów:
    -Pani technik kazała zresetować router / resetowałem (ustawień nie bo nie wiem co się stanie poprostu go na chwilę wyłączyłem i włączyłem panowanie )
    -próbowałem zwiekszać duplex jest ustawiony na 2.5Gbps/s ORANGE Internet 2GBit lecz nie ma tych 2GBps pomimo dobrego sprzętu
    -Aktualizacja sterowników karty sieciowej jest chociaż sprzęt jest nowy i nie jest aż tak stary jak stara płyta mojej kobiety to tam odstrzała działa

Dlatego pytanie do was. Dlaczego tak się dzieje i co mogę zrobić bo już sam nie wiem nawet jeśli jest ktoś chętny pomocy w praktycę możemy się zgadać na messengerze i udostępnić obrac Teamviewerem w celu naprawy praktycznej :). bo naprawdę szkoda mi takiego internetu a warunki mam by spełniać wszystko
  • REKLAMA
  • #2 21089784
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #3 21089852
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5493
    @Erbit
    Ale to jest normalnie marketingowy majstersztyk, sprzedawać ofertę 2 Gb na sprzęcie, który ma porty 1Gb i nie wytłumaczenie tego wprost klientowi 👍
  • #4 21089905
    Trakopa
    Poziom 8  
    Ocena: 13
    >>21089784

Chodzi ci o całe okno w "Stan internetu" ?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 21090095
    jprzedworski
    Ocena: 828
    Erbit napisał:
    Funbox 6 ma porty 1Gb/s więc jakim cudem oczekujesz 2Gb/s ?
    No właśnie! Orange wyjaśnia, że te 2Gbps to suma tego, co pobierają różne urządzenia w sieci. Np. komputer 1Gbps + smartfon 500 Mbps + dwa inne smartfony po 250 Mbps = 2 Gbps.
    https://nasz.orange.pl/t5/Oferty-polecane-prz...4%87-%C5%9Bwiat%C5%82owodu-2-Gb-s/td-p/343386
    Trakopa napisał:
    u mnie nadal ledwo 100Mb/s
    A te kable to zrobione fabrycznie, czy na miejscu? bo te 100Mbps coś mi wskazuje na problem z kablem.
    Nie mówiąc o tym, że coś się plączesz:
    Trakopa napisał:
    mój komputer nadal odbiera same 1gbit/s nie widzę żadnej różnicy.

Trakopa napisał:
    u mnie nadal ledwo 100Mb/s.
  • #7 21090764
    Rognor
    Poziom 24  
    Ocena: 120
    Dobrze, a gdzie nowe dowody? Choćby nawet speedtest, ale też link karty.

Trakopa napisał:
    zgodziłem się bo większość moich znajomych już ma i chwali
    Co niby chwali? Za co? I to większość.

Taka szybkość jest niemal nikomu do niczego niepotrzebna. Jest niczym samochód wyciągający 10 000 km/h w Warszawie, a nie jak mój tylko 1000 km/h. Owszem przyda się to do dużej firmy np. 100 stanowisk czy też dużego wysyłania ogromnych plików (upload piratów na ogromną skalę), ale to daleko do słowa większość, ale raczej 1% (góra 5%).

2 Gb/s to rzędu 20 TB dziennie !!! Czy naprawdę stać cię na 1500 zł dziennie na dyski?

Trakopa napisał:
    słabszym sprzęcie mojej dziewczyny Chodzi te 2gbit/s Pobieranie ponad 290Mb/s a u mnie nadal ledwo 100Mb/s
    Sprawa dziewczyny sugeruje, że mylisz jednostki w sposób ograniczony. Oczywiście nie ma ona 2 Gb/s ale 7 razy mniej (2 Gb/s na tak starym sprzęcie mało realne, jednak zaledwie 290 to też za mało).

Nie wykluczam, że masz 100 Mb/s od dawna z winy kabla i nie zauważyłeś różnicy, bo realnie widać ją tylko przy ściąganiu gier z XBL, PSN, Steam czyli pewnie z 10% ludzi. Ale to tylko gdybania gdy nie wklejasz dowodów.
  • #8 21091662
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2425
    jprzedworski napisał:
    A te kable to zrobione fabrycznie, czy na miejscu? bo te 100Mbps coś mi wskazuje na problem z kablem.

Nie wiem co z tym kablem by musiało być nie tak. Jam mam w ścianie kabel, który był poprowadzony do gniazdka telefonicznego z przedsionka do salonu. Zwykła, nieekranowana, druciana skrętka (pewnie najtańśza znając deweloperów). Gigabit na tym leci bez najmniejszego problemu.
    Trakopa napisał:
    -próbowałem zwiekszać duplex jest ustawiony na 2.5Gbps/s

Przecież to bez sensu, skoro po drugiej stronie kabla masz urządzenie, które ma port 1Gb/s. Zostaw na Auto.
    Pokaż status połączenia sieciowego, chodzi prędkość zestawionego połączenia z Funboxem.
    Zrzut ekranu ustawień sieciowych z prędkością połączenia 1201/1201 Mb/s.
  • #9 21092033
    jprzedworski
    Ocena: 828
    speedy9 napisał:
    Nie wiem co z tym kablem by musiało być nie tak.
    Wystarczy, że jedna żyła za słabo dociśnięta i nie nie kontaktuje, i już będzie 100 Mb/s.
  • #10 21092050
    KOCUREK1970
    Ocena: 5493
    @Trakopa
    Albo nie zrozumiałeś oferty, albo operator wszystkiego nie wyjaśnił.
    Twoje dalsze dłubanie w czymkolwiek, nic tu nie zmieni.

Choć może jest światełko - musiałbys wyszarpac od operatora autonomiczny ONT i kupic SWÓJ router z portami WAN/LAN 2,5Gb.
  • #11 21419143
    Aleksander_766
    Poziom 1  
    Ocena: 2
    @Trakopa
    Od września 2024 Orange do nowej umowy na 2 Gbity udostępnia Funboxa 10 z portem 10 GbE.

Widok na panel tylni routera Funbox 10 z różnymi portami, w tym ETH 10 GbE.

Zrzut ekranu z okna Stan: Ethernet 6 pokazujący dane połączenia sieciowego.

Ekran pobierania pliku Linux Mint 22 Cinnamon 64-bit z informacjami o postępie.

Zrzut ekranu testu prędkości internetowej z wynikami: ping 18 ms, pobieranie 2122,99 Mbps, wysyłanie 613,06 Mbps.

Co do kabli Ethernet, to kategoria 5e (dobrej jakości, czyli miedź) jest wystarczająca. Na krótkich odcinkach do 30 m działa nawet 10 GbE (mimo że w specyfikacji jest od kat. 6). Odradzam CCA.
    Z doświadczenia mogę dodać, że jeżeli na kablu dobrej jakości jest 100 Mbit, to jest to najczęściej winą błędnie zarobionej końcówki 8P8C zwanej (błędnie) RJ45. Standard 100 Mbit wykorzystuje 2 pary: pin 1, 2, 3, 6, a 1 Gbit i wyższe wszystkie 4 pary.
  • REKLAMA
  • #12 21419256
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1701
    Trakopa napisał:
    oferta na zwiększenie mojego Internetu z 1Gbps/s na 2Gbps/

Aby zobaczyć 2G na 1 komputerze trzeba mieć wymieniony router, na taki jak post wyżej.
  • #13 21419466
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z usługą Orange Internet 2 Gbps, gdzie pomimo aktywacji oferty i posiadania dobrego sprzętu (Gigabyte B760 Gaming X DDR4, Funbox 6) prędkość na jego komputerze nie przekracza 1 Gbps, podczas gdy na starszym sprzęcie partnerki osiągane są wyższe prędkości. Kluczowym ograniczeniem jest router Funbox 6, który posiada porty sieciowe o maksymalnej przepustowości 1 Gbps, co uniemożliwia osiągnięcie 2 Gbps na pojedynczym urządzeniu. Oferta 2 Gbps w Orange jest sumaryczną prędkością dla wszystkich urządzeń w sieci, a nie prędkością pojedynczego portu. Problem może także wynikać z błędnie zarobionych kabli Ethernet lub nieprawidłowego zestawienia prędkości karty sieciowej (np. połączenie na 100 Mbps zamiast 1 Gbps). Zalecane jest sprawdzenie prędkości połączenia karty sieciowej z routerem oraz ewentualna wymiana routera na model z portami 2,5 Gbps lub wyższymi, np. Funbox 10, który od września 2024 jest dostępny w Orange i obsługuje 10 GbE. Kable kategorii 5e dobrej jakości są wystarczające do 10 GbE na krótkich odcinkach, ale błędy w zarobieniu wtyczek RJ45 mogą ograniczać prędkość do 100 Mbps. Podsumowując, aby uzyskać rzeczywiste 2 Gbps na jednym komputerze, konieczna jest wymiana routera na model z odpowiednimi portami oraz poprawna instalacja kabli i konfiguracja karty sieciowej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA