logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Baofeng BF-888S - brak otwierania bokady szumów i dźwięku z mikrofonu po wgraniu PMR

domino20 20 Maj 2024 18:42 1377 9
REKLAMA
  • #1 21089702
    domino20
    Poziom 13  
    Ocena: 16
    Witam
    Mam 2 sztuki tych chińskich radiotelefonów Baofeng BF-888S i przy próbie wgrania częstotliwości PMR (wiem, do tych urządzeń nie powinno się wgrywać) wystąpił problem - po wciśnięciu nośnej na jednym radiu nie otwiera blokady szumów na drugim, a na innych, np. Baofengu UV-82 czy też na Quanshengu nośna jest. Dodatkowo brak jest dźwięku z mikrofonu. Jak ustawię w radiu Baofeng BF-888S programowo blokadę szumów na 0, to nośna jest, ale niestety nadal brak dźwięku z mikrofonu. Czy miał ktoś już taki problem?
    Próbowałem jeszcze znaleźć oryginalne częstotliwości z tych zabawek, ale niestety też już problem jest taki sam, jak opisałem.
  • REKLAMA
  • #2 21089838
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2677
    Nie masz przypadkiem ustawionego CTCSS-a na odbiorze?
  • REKLAMA
  • #3 21090109
    domino20
    Poziom 13  
    Zrzut ekranu oprogramowania z listą kanałów dla radiotelefonu Baofeng BF-888.
    Witam,
    Tak wygląda lista kanałów w obu radiach.
    Załączniki:
    • Baofeng BF-888S - brak otwierania bokady szumów i dźwięku z mikrofonu po wgraniu PMR Screenshot_20240520_232902_Chrome.jpg (181.88 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 21090412
    bsq500
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    1. Masz niewłaściwe częstotliwości. PMR to 446,00625-446,19375 MHz, o ile kojarzę.
    2. Wywal wszystkie CTCSS oraz DCS - zakładkę "Tryb tonu" ustaw na "none".
    3. Kwestie szerokości FM czy NFM oraz mocy TX pozostawiam Tobie.
    Pozdrawiam, Krzysztof
  • #5 21090445
    domino20
    Poziom 13  
    Witam
    Tak, jak napisałem wcześniej, powróciłem do oryginalnej listy tych radiotelefonów, więc oni wgrywają jakieś swoje częstotliwości. Po wgraniu częstotliwości PMR, czyli 446... MHz, i wykasowaniu wszystkich tonów nadal nośna nie przechodzi przez blokadę szumów i co gorsza nie ma modulacji, jak sprawdzam na innym radiu.
    Dzięki za zainteresowanie
  • #6 21106722
    domino20
    Poziom 13  
    Panowie macie może jeszcze jakieś pomysły, co zrobić? Może ktoś ma oryginalny wsad do nich?

Dzisiaj rozebrałem to radio i na płycie głównej jest napisane BF-666S (AT1141)-v1.3. Pewnie tutaj jest powód braku modulacji i nieotwieranie blokady szumów, mimo że żadne tony nie są ustawione. Ma ktoś może takie radia i mógłby zrzucić obraz z nich?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 21725393
    mrrrfox
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    U mnie pomogło rozwiązanie z tego filmu, w opisie jest wsad, który trzeba wgrać, i program do tego formatu wsadów, a później można już programować Chirpem.

• REKLAMA
  • #10 21880992
    andrewxxx12
    Poziom 11  
    Wiec tak baofeng po zapisaniu częstotliwości PMR kanał 1, czyli 446 00625, faktycznie nadaje na częstotliwości 441 72100. Radio do kosza, ponieważ pasmo zapisane, a pasmo nadawane to całkiem co innego. Jest tyle radii dużo lepszych i w dobrej cenie, jak baofeng uv5r mini, że szkoda czasu. Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu z radiotelefonami Baofeng BF-888S po wgraniu częstotliwości PMR: na drugim radiu nie otwiera się blokada szumów, brak jest też modulacji z mikrofonu, mimo usunięcia CTCSS/DCS i ustawienia tonu na „none”. Sprawdzano zarówno wpisane kanały PMR 446 MHz, jak i oryginalne częstotliwości urządzeń, ale objaw pozostawał ten sam. Wskazano możliwą przyczynę w postaci niewłaściwych częstotliwości, ustawień squelch oraz różnic w wersji płyty głównej; na PCB pojawiło się oznaczenie BF-666S (AT1141)-v1.3. Późniejsze wpisy potwierdzają podobny problem u innych użytkowników, a jako rozwiązanie podano wgranie odpowiedniego wsadu z filmu/instrukcji, po czym możliwe jest dalsze programowanie przez Chirp. W końcowym opisie pojawia się też informacja, że po zapisaniu kanału PMR radio faktycznie nadaje na innej częstotliwości niż zaprogramowana, co sugeruje błąd wsadu lub niezgodność sprzętową.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA