logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitor AOC - problem z obrazem ( a raczej jego brakiem )

swr 06 Gru 2005 10:37 1530 6
  • #1 2058235
    swr
    Poziom 10  
    Mam monitor'17 CRT firmy AOC

Znalazłem "popsuty" monitor na śmietniku na którym przeleżał około 2 tygodnie, gdy przyniosłem go do domu okazał się być sprawny:
    Monitor był cały czas włączony do sieci gdy niebyło sygnału (z jednostki centralnej) wyłaczał się ,a dioda paliła się na zółto gdy zaś sygnał był włączał się a dioda zapalała się na zielono.

Problem w tym że po dwóch dniach mojego "użytkowania" nawalił:
    Jeśli włączę monitor do sięci to dioda zapala się na zielono (nieważne czy dostarczany jest sygnał czy nie ) , i problem w tym że ekran pozostaje czarn i niewiem co z tym zrobić.

Wiadomo że monitor z taką samą usterką został wyżucony na śmietnik, Czy możliwe więc że gdy się "wychłodził" i "zawilgotniał" zaczoł działać?
    Czy może to czysty przypadek?

Dodano po 1 [minuty]:

A odpowiedzi należy doszukiwać się zupałnie gdzie indziej?
  • #2 2058625
    radoslaw13
    Spec od monitorów
    Ocena: 22
    Rozkreciłeś monitor? Sprawdziłeś cokolwiek? Czy tylko tak sobie dywagujesz?
    Najpierw usuń zimne luty na płycie głównej i na PK.
  • #3 2129832
    swr
    Poziom 10  
    Ten monitor działa, kiedy ochłodzi się troche na mrozie ( -5C )
    co to może być że tylko jak jest zimny załancza?
  • #4 2131185
    ogryz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 134
    Witam!
    Zrobiłeś to co napisał poprzednik??? Poprawienie lutów może być całą naprawą! Trzeba tylko rozebrać monitor i wziąć lutownice do rąk.

Szczęśliwego Nowego Roku
    Pozdrawiam.
  • #5 2420293
    swr
    Poziom 10  
    to chyba problem tkwi w kineskopie... skoro jek napisałem działa on bo ochłodzeniu, a jak tylko troche postoi włączony w cieple znowu siada...
  • #6 2487012
    tomasz wojcicki
    Poziom 23  
    Ocena: 347
    Sprawdź napięcie +5V na procku ostatnio miałem identyczny objaw w takim monotorze uszkodzona okazała sie dioda D131 1N4004 nieopodal procesora przerywała po nagrzaniu i zamiast 5V było ok. 2V
  • #7 2487572
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Ocena: 69
    Cześć.
    Stawiam na zimne luty.
    A może taniej będzie zanieść do serwisu?
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Monitor CRT firmy AOC znaleziony na śmietniku początkowo działał poprawnie, jednak po kilku dniach użytkowania pojawił się problem z brakiem obrazu mimo świecącej na zielono diody zasilania. Monitor uruchamia się tylko po ochłodzeniu, natomiast po nagrzaniu ekran pozostaje czarny. Wskazano, że przyczyną mogą być zimne luty na płycie głównej lub na przetworniku kineskopu, które po rozgrzaniu tracą kontakt. Zalecane jest rozebranie monitora i przelutowanie podejrzanych miejsc. Dodatkowo zasugerowano sprawdzenie napięcia +5V przy procesorze, gdyż uszkodzona dioda prostownicza (np. 1N4004) może powodować spadek napięcia po nagrzaniu, co skutkuje brakiem obrazu. Wskazano również możliwość uszkodzenia kineskopu, który działa tylko w niskiej temperaturze. Alternatywnie rozważono oddanie urządzenia do serwisu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA