logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kosiarka Husqvarna LC348VI - rozrusznik nie kręci pod obciążeniem, co sprawdzić?

Piecia37 22 Maj 2024 22:39 1239 14
REKLAMA
  • #1 21092625
    Piecia37
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam. Mam problem z odpaleniem kosiarki Husqvarna LC348VI.
    Od jakiegoś czasu były problemy z odpalaniem, bo raz rozrusznik kręcił, a drugim razem jakby nie mógł ruszyć.
    Pomyślałem że może akumulator Lion zbyt szybko już pada, ale wskaźnik pokazywał jeszcze sporo baterii.
    Mimo to zakupiłem nowy, ale nic się nie zmieniło, a jest jeszcze gorzej bo teraz już w ogóle rozrusznik nie chce zakręcić.
    Tym razem postawiłem na uszkodzenie właśnie rozrusznika, lecz po wykręceniu świecy rozrusznik kręci jak szalony (..zgłupiałem )
    Czy zapłon mógł sam się przestawić ? A może to jednak rozrusznik, który przy obciążeniu nie ma siły kręcić.
    Proszę o jakąś radę.
    Tabliczka znamionowa kosiarki Husqvarna LC348VI
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21092719
    janosiksik
    Poziom 27  
    Ocena: 169
    Podłącz woltomierz lub żarówkę 12V 21W do zacisków rozrusznika. Zobacz jakie napięcie jet w chwili rozruchu lub czy żarówka nie gaśnie pod obciążeniem rozrusznika.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21093068
    popromienny
    Poziom 25  
    Ocena: 158
    Witam, pierwsze co bym sprawdzil - to stycznik / przekaznik, ktory uruchamia rozrusznik - bo na ogol to styki w takich elementach ulegaja nadpaleniu, przegrzaniu, itp.
    Zmniejsza sie znacznie powierzchnia wypalonych stykow i przepuszczaja coraz mniejszy prad do rozrusznika - dlatego nie ma on sily 'pokonac kompresji' silnika...
    Pozdrawiam.
  • #5 21095907
    Piecia37
    Poziom 11  

Dziękuję za odzew i porady.
    Aktualnie mam wyjęty ten rozrusznik, a więc nie sprawdzę poboru napięcia pod obciążeniem. Ale zrobię to na pewno.
    Jeśli chodzi o podpowiedź drugiego kolegi, to wydaje mi się, że ten stycznik jest ok. Jedyne co mi przyszło do głowy to zmierzyć mu rezystancję.
    Wprawdzie mój multimetr lekko przekłamuje przez złej jakości przewody, ale pomimo to jest dość niska, a więc chyba ok?
    Nie było czasu rozebrać ten rozrusznik, może jutro się uda, ale zauważyłem dość duży luz na zębatce (Tworzywo) rozrusznika. Czyżby to mogło blokować rozrusznik?
    Jeśli mi się uda to dołączę krótki filmik z tym luzem
  • Pomocny post
    #6 21095965
    janosiksik
    Poziom 27  
    Piecia37 napisał:
    ale pomimo to jest dość niska, a więc chyba ok?
    Najlepiej po prostu zewrzyj na krótko dwa najgrubsze przewody, które do niego wchodzą. Bez podania rezystencji to możemy tylko gdybać. A jak masz kiepskie przewody do multimetru to musisz je zewrzeć, odczytać wynik i potem odjąć go od wyniku pomiaru. Oczywiście pomiar przy zamkniętych stykach przez cewkę, przy napięciu ok 10V. Teraz sam rozumiesz czemu to nie takie oczywiste. Lepiej już wykonać pomiar spadku napięcia pomiędzy stykami w czasie "pracy" rozrusznika i kolejne dwa pomiary podobnie tylko pomiędzy masą a zaciskami na styczniku. Wtedy możemy dalej teoretyzować ;)
  • REKLAMA
  • #7 21095994
    Piecia37
    Poziom 11  

Tak też i zrobię 😊 Właśnie go przeczyściłem ze starego smaru, nasmarowałem i skręciłem. Jutro zrobię testy.
    A co do mojego wywodu odnośnie sprawności, to podparłem się regułą, że im mniejsza rezystancja tym lepsze przewodzenie.
  • REKLAMA
  • #8 21096770
    Piecia37
    Poziom 11  
    A więc chyba dziś zamknę ten temat, bo prawdopodobnie znalazłem przyczynę której bym się raczej nie spodziewał 😜
    Coś mnie pykło żeby zmierzyć aku lion, i ku wielkiemu zdziwieniu stwierdziłem na starym i nowym aku jest tyko 0.2 V , Wprawdzie pomiędzy minusem i plusem na pinie w aku jest jakieś napięcie odpowiednio 4 i 4,5 V ale to nie jest napięcie które da radę uruchomić rozrusznik.
    Najdziwniejsze jest to , że ładowarka normalnie pokazuje cykl ładowania, a po "naładowaniu" wskaźnik naładowania na bateria pokazuje full
    Wrzucam fotki z pomiarów akumulatorów i ładowarki.
    Napiszcie co o tym sądzicie, a może tak ma być , może napięcie jest pobieran4e z baterii dopiero gdy jest potrzeba ? Widziałem jakiś moduł
    zalany żywicą obok rozrusznika.
    Z niecierpliwości rozebrałem baterię i okazuje się że ogniwa są ok i pakiet ma 12,3 V, a więc to nie ładowarka :(

Akumulator litowo-jonowy Briggs & Stratton z oznaczeniami i symbolami.
    Dwa akumulatory Briggs & Stratton InStart na stole
    Pomiar napięcia akumulatorów za pomocą multimetru.
    Multimetr mierzący napięcie akumulatora Briggs & Stratton
    Pomiar napięcia akumulatora za pomocą multimetru
    Multimetr mierzący napięcie akumulatora litowo-jonowego Briggs & Stratton, wskazujący 3,46 V.
    Multimetr pokazujący niskie napięcie obok ładowarki Briggs & Stratton Instantis
    Miernik pokazujący napięcie ładowarki akumulatora
  • Pomocny post
    #10 21098052
    janosiksik
    Poziom 27  
    Kolega był uprzejmy zmierzyć spadek napięcia przy obciążeniu. Wynik tych pomiarów sugeruje dwie możliwe rzeczy.
    1. nie wydolne prądowo ogniwa, zużyte. Mogą służyć co najwyżej do latarki.
    2. zbyt duży pobór prądu przez uszkodzony rozrusznik. To można zmierzyć amperomierzem wyposażonym w bocznik lub amperomierzem cęgowym do pomiaru prądu stałego.

Dodano po 5 [minuty]:

Piecia37 napisał:
    Widziałem jakiś moduł
    zalany żywicą obok rozrusznika.

Tego nie dotykamy. Ładowarkę źle całkiem mierzysz. Jak chcesz zmierz napięcie podobnie jak mierzyłeś spadek napięcia podczas rozruchu, czyli podłącz miernik (dwa skrajne piny) przy włożonej i ładowanej baterii. Ale to sztuka dla sztuki, ładowarka jest sprawna brakuje jej tylko informacji o temperaturze ogniw.
  • #11 21098145
    Piecia37
    Poziom 11  

Dzięki za odpowiedź 😊
    Jeśli chodzi o ogniwa, to sprawdzałem te w starym akumulatorze wczoraj i wszystkie 3 miały takie samo napięcie, a druga jest nowa chyba raz ładowana :)
    Wiem, że źle mierzyłem ładowarkę, ale tylko chciałem pokazać, że i bateria i ładowarka nie pokazują rzeczywistego napięcia, które naładowanej w baterii wyniosło 12,3 V
    Więc jeśli kolega twierdzi, że ten moduł nie wchodzi w rachubę, to na 99% uszkodzony jest rozrusznik.
    Na szczęście nie są takie drogie jak akumulator (500zł)
  • #12 21099247
    Piecia37
    Poziom 11  
    Jeszcze jedno pytanko 😊
    Czy mogę w ramach sprawdzenia podłączyć rozrusznik pod żelowy aku. 12V, 7Ah ?
    Choć z drugiej strony nie wiem czemu oryginalna bateria nie miałaby dawać teraz rady, skoro takowa jest dedykowana.
  • #13 21099268
    janosiksik
    Poziom 27  
    Możesz śmiało.
  • #14 21100277
    Piecia37
    Poziom 11  

Rozebrałem dziś raz jeszcze rozrusznik i podłączyłem sam silnik z niego. Nie równo chodzi, tzn najpierw obroty zaczęły lekko spadać, więc odłączyłem, podłączyłem znów i obroty znów rosły (chodził ok. 30 sek). Za trzecim razem uruchomiłem go na około minutę i musiałem odłączyć, bo w aku zostało połowa napięcia :P Zżerał mi 1V na około 10 sek. A więc teraz to chyba już jest dla mnie wszystko jasne., silnik do wymiany. Na szczęście to pospolity silniczek więc koszta się trochę obniżą względem zakupu całego rozrusznika.
    Dzięki za poświęcony czas i pomoc
  • Pomocny post
    #15 21554585
    grzegorzkorfel
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    >>21100277
    Witam.
    Miałem podobny problem z rozruchem silnika za drugim razem, szczególnie po rozgrzaniu. Także zakupiłem nowy akumulator i to również nie przyniosło spodziewanych efektów. Zastanawiałem się również nad wymianą rozrusznika. Dopiero po wyregulowaniu zaworów motor zaczął dobrze rozpalać i nie mam już problemu z rozrusznikiem. Dla tych, co nie wiedzą, zawór ssący ma mieć luz od 0,10–0,15, zawór wylotowy od 0,15–0,20. Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył rozruchu kosiarki Husqvarna LC348VI, gdzie rozrusznik nie kręcił pod obciążeniem silnika. Po wykręceniu świecy rozrusznik kręcił swobodnie, co wskazywało na brak kompresji jako czynnik ułatwiający obrót. Sugerowano sprawdzenie stycznika/przekaźnika rozrusznika, który mógł mieć nadpalone styki ograniczające przepływ prądu. Zalecano pomiar napięcia i spadku napięcia na zaciskach rozrusznika podczas rozruchu oraz pomiar rezystancji cewek i przewodów. Autor zauważył luz na zębatce rozrusznika i podejrzewał jego wpływ na problem. Ostatecznie okazało się, że akumulatory Lion, mimo wskazań wskaźnika naładowania, miały bardzo niskie napięcie pod obciążeniem (około 0,2 V), co uniemożliwiało uruchomienie rozrusznika. Pomiar napięcia ogniw wykazał 12,3 V, ale pod obciążeniem napięcie spadało drastycznie, co wskazywało na zużycie lub uszkodzenie akumulatorów. Po testach rozrusznik wykazywał nierówną pracę silnika elektrycznego i duży pobór prądu, co potwierdziło konieczność wymiany silnika rozrusznika. W dyskusji pojawiła się także sugestia, że problem z rozruchem może wynikać z niewłaściwej regulacji luzu zaworowego, co poprawiło działanie silnika po wyregulowaniu zaworów ssących i wylotowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA