logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ACER Aspire E15 E5-573: Plan na remont, bez wchodzenia w duże koszty/jakieś porady?

Poszukiwacz32 23 Maj 2024 00:01 645 5
REKLAMA
  • #1 21092689
    Poszukiwacz32
    Poziom 4  

Witam, mam ACER-a Aspire E15 E5-573-32SZ
    Szczegółowe parametry na zdjęciu poniżej:

Zrzut ekranu specyfikacji laptopa

Ogólnie laptop ma już swoje lata. Jak uruchomię więcej niż 2 karty na Firefoxie to też potrafi złapać zawiasy. Czasem przy odpalaniu Youtuba również.

Komputer jest mi niezbędny do typowo biurowych spraw, ale powiem szczerze że chciałbym, żeby chodził już przyzwoicie. Żebym nie martwił się, jak uruchomię 5-6 kart na Firefoksie to będzie zawias, czy przy innych przeciążeniach.
    Nad czym myślałem:
    *Przede wszystkim zmienić dysk z HDD na SSD. 128GB w zupełności mi wystarczy.
    Nawet dysk 64GB SSD byłby dla mnie OK (biorę cały czas pod uwagę że system zabierze trochę miejsca) - ale wybór chyba nie byłby duży.
    Więc jaki polecacie dysk SSD 128GB do tego laptopa z niższej półki cenowej?
    ...i druga sprawa - Windows 10 jest za ciężki na tego laptopa, myślałem żeby na tym nowym dysku SSD zainstalować jakiegoś Linuxa? Jestem w tym temacie zielony, dlatego jakiego Linuxa polecacie. Z tego co czytałem Linux Mint dużo osób poleca.

Poza tym, co jeszcze mogę zrobić, żeby laptop funkcjonował lepiej. Czy może na moje potrzeby te operacje które wykonam będą wystarczające i nie ma sensu ładować więcej ramu, albo wymieniać jakieś elementy?
    Będę wdzięczny za każde podpowiedzi.
    Pozdrawiam serdecznie, Poszukiwacz32. :)
  • REKLAMA
  • #2 21092695
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8246
    Poszukiwacz32 napisał:
    *Przede wszystkim zmienić dysk z HDD na SDD. 128GB w zupełności mi wystarczy.
    Nawet dysk 64GB SSD byłby dla mnie OK (biorę cały czas pod uwagę że system zabierze trochę miejsca) - ale wybór chyba nie byłby duży.

Witaj. Wymiana na SSD to podstawa, ale mniej niż 250/256 GB nie warto brać (również ze względu na zasadę takiego działania dysku - małe dyski mają niższą żywotność i niższą wydajność). Warto unikać słabych dysków na kiepskich kontrolerach i na kiepskich pamięciach. Nie warto oceniać dysku po prędkości maksymalnej deklarowanej przez producenta.

Poprawne dyski, które nie będą wyrzuceniem pieniędzy w błoto to na przykład:
    https://www.ceneo.pl/58983507
    https://www.ceneo.pl/87097975

Z używek można szukać starszych modeli Samsunga (porównywalnych z samsungami EVO), ale to loteria.

Poszukiwacz32 napisał:
    Więc jaki polecacie dysk SSD 128GB do tego laptopa z niższej półki cenowej?
    ...i druga sprawa - Windows 10 jest za ciężki na tego laptopa, myślałem żeby na tym nowym dysku SSD zainstalować jakiegoś Linuxa? Jestem w tym temacie zielony, dlatego jakiego Linuxa polecacie. Z tego co czytałem Linux Mint dużo osób poleca.

Jeśli jesteś zielony to zostań przy Windowsie. Nowe dystrybucje linuxa już też potrzebują jakichś zasobów. I3-4gen z SSD będzie działać lepiej, ale dołóż jeszcze do niego pamięć RAM. Prawdopodobnie laptop ma dwa sloty pamięci i obsługuje do 16 GB, więc jeśli masz jedną czwórkę i jeden slot wolny (co jest prawdopodobne), to możesz dorzucić odpowiednie8 GB do łącznej sumy 12 GB. 4GB to trochę mało i na windows 10 i na Linuxa przy dzisiejszych przeglądarkach, a koszt 8 GB to coś w okolicach 50-60 złotych.
  • REKLAMA
  • #3 21092702
    Poszukiwacz32
    Poziom 4  
    dt1 - dzięki za informację.
    Nie no używki odpadają jeśli chodzi o dyski, ale nie wiedziałem że małe dyski mają niższą żywotność i wydajność - to zastanowię się tymi dwoma które podlinkowaleś.

A co do systemu... tu jest ciężki temat. Windows 10 nie nadaje się na tego laptopa.
    Windows 7 nie dostaje już żadnych aktualizacji i wsparcia, a to by była dobra alternatywa, dlatego mimo wszystko chyba wgłębie się w temat Linux-ów.
    To jest mimo wszystko mniejsze zło.
  • REKLAMA
  • #4 21092705
    dt1
    Admin grupy komputery
    Wiem jak Windows 10 działa na laptopach z tym procesorem i przy SSD rozsądnej klasy i 8/12 GB RAM działa powiedzmy znośnie.

Co do linuxa to proponuję sobie pobrać edycję live wybranej wersji (często DVD instalacyjne ma możliwość uruchomienia wersji Live) i sprawdzić, jak dany system działa i czy wszystko w nim pasuje.
  • REKLAMA
  • #5 21110462
    Poszukiwacz32
    Poziom 4  

Temat idzie na razie trochę żółwim tempem, natomiast jak widzicie na zdjęciu zainwestowałem w dysk twardy 120 GB (wiem, że dt1 poleciłeś minimum 256 GB, ale poszedłem budżetową wersją).
    ACER Aspire E15 E5-573: Plan na remont, bez wchodzenia w duże koszty/jakieś porady?

Nie jestem na razie u siebie, ale jak wrócę, to dorzucę też kostkę RAM z "Laptopa Dawcy".
    Wtedy go rozkręcę - dokładnie wyczyszczę, wymienię dysk, dodam kostkę RAMu - na końcu złożę i zainstaluję Linux Mint.
    Operacje w laptopie na bieżąco będą pokazywane na Elektrodzie, tak jak i efekt końcowy.
  • #6 21110571
    dt1
    Admin grupy komputery
    Jedyny plus tego dysku jest taki, że jego cena jest na tyle nieduża, że jeśli okaże się to złom, to będzie to mniejsza strata kasy.

Jaki kontroler został wylosowany (są znane co najmniej cztery kontrolery w modelach su650) i jakie pamięci flash (tu jest gorzej, bo w ostatnich wypustach zdarzają się beznadziejne pamięci QLC, ale jest też spora loteria lepszych lub gorszych TLC) dowie się Kolega później.
REKLAMA