logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czarny ekran nawigacji Opel Astra K 2016 - spalony rezystor na płycie głównej

irekboruk 24 Maj 2024 14:20 6915 15
REKLAMA
  • #1 21094451
    irekboruk
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    Dzień dobry wszystkim. Mam kłopot z elektroniką wyświetlacza nawigacji Opla Astry K z 2016 roku.
    Padł mi wyświetlacz, czarny ekran.
    Kupiłem nowy i nadal nie działa.
    Kupiłem taśmy do wyświetlacza i po ich wymianie nadal nie działa.
    Podczas przeglądania elektroniki zauważyłem, że jest spalony rezystor albo jakoś tak to się nazywa.
    Pytanie moje jest takie, czy da się to naprawić?

Zielona płytka elektroniczna trzymana w dłoni z widocznymi ścieżkami i elementami. Zdjęcie płytki elektronicznej z nawigacji Opla Astry K z 2016 roku z widocznymi elementami i złączami. Płytka drukowana z uszkodzonym rezystorem w nawigacji Opla Astry K.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21094482
    irekboruk
    Poziom 5  
    Dokładnie taki sam panel jak w moim Oplu
  • REKLAMA
  • #5 21094542
    irekboruk
    Poziom 5  
    Wnętrze samochodu Opel z widoczną kierownicą i deską rozdzielczą bez radia. Przesyłam zdjęcie poglądowe bo mój wygląda teraz tak

Dodano po 10 [minuty]:

Kolejne zdjęcie Deska rozdzielcza samochodu z odłączonym ekranem i widocznymi kablami.
  • REKLAMA
  • #7 21094659
    Wojtek M
    Poziom 39  
    Ocena: 1119
    irekboruk napisał:
    zauważyłem, że jest spalony rezystor albo jakoś tak to się nazywa.
    Spalony rezystor to skutek uszkodzenia, a nie przyczyna.
  • #8 21094770
    irekboruk
    Poziom 5  
    Gdzieś kiedyś czytałem, że podczas jazdy podłączy się telefon do ładowarki i odłączy przed rozłączeniem zapłonu tego konkretnie Opla, to wtedy właśnie występuje jakieś przepięcie i traci się podświetlenie matrycy nawigacji. U mnie wszystko działa, dotyk również. Jedyny problem to brak podświetlenia matrycy i ten przepalony rezystorek jest pewnie tego przyczyną. Dodam jeszcze, że to drugi raz, kiedy mi padł wyświetlacz. Nie wiem tylko, dlaczego jak kiedyś kupiłem nowy z AliExpress i podłączyłem, to działał przez dwa lata, a teraz już nowy nie chce się podświetlić.

Dodano po 55 [sekundy]:

>>21094647 Tak, tylko taka płytka jest.
  • #9 21461203
    piotrek7744
    Poziom 15  
    Ocena: 124
    >>21094770

Co było przyczyną braku podświetlenia? Mam ten sam problem
  • #10 21461302
    irekboruk
    Poziom 5  
    Napisałem post wcześniej
  • #11 21643968
    PaweKowalewski
    Poziom 8  
    Wiadomo coś o tym wyświetlaczu?
  • #12 21644030
    irekboruk
    Poziom 5  
    Nie robiłem go. Jeżdżę bez wyświetlacza i już tak zostanie. Przyzwyczaiłem się do tego.
    W sumie to, jeśli się pojawi gdzieś niedrogo, to go wymienię.
  • Pomocny post
    #13 21644105
    PaweKowalewski
    Poziom 8  
    U mnie miga, czy wystarczy wymienić kondensatory elektrolityczne :?:
  • #14 21644163
    irekboruk
    Poziom 5  
    A tak, z ciekawości zapytam: kiedy ekran zaczął migać? Czy zauważyłeś, od czego mogło to się stać? U mnie dwukrotnie poprzez ładowarkę do telefonu w podłokietniku. Tak przypuszczam
  • #15 21652203
    PaweKowalewski
    Poziom 8  
    U mnie, bez żadnej przyczyny, po prostu padł i koniec.

Dodano po 15 [minuty]:

Z tego, co czytam, to nie jest wina wyświetlacza, tylko kondensatorów elektrolitycznych na płycie głównej. Fotki są wyżej.
  • #16 21693597
    irekboruk
    Poziom 5  
    Nie rozwiązałem problemu

Podsumowanie tematu

✨ W Oplu Astra K z 2016 roku wystąpił problem z czarnym ekranem nawigacji, mimo wymiany wyświetlacza i taśm. Na płycie głównej zauważono spalony rezystor, który prawdopodobnie jest skutkiem przepięcia, a nie pierwotną przyczyną usterki. Użytkownik wskazał, że problem pojawia się po podłączeniu i odłączeniu telefonu od ładowarki podczas jazdy, co może powodować przepięcia i uszkodzenie podświetlenia matrycy. W dyskusji zasugerowano, że uszkodzenie może dotyczyć kondensatorów elektrolitycznych na płycie głównej, które warto wymienić. Pomimo prób naprawy problem nie został rozwiązany, a użytkownik zdecydował się jeździć bez wyświetlacza, rozważając wymianę na nowy, jeśli pojawi się w przystępnej cenie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA