logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Astra I - reset ustawień wyświetlacza i problemy z podświetleniem

busio1 03 Lis 2006 11:46 3878 9
REKLAMA
  • #1 3182727
    busio1
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    mam opla astrę clasic I. na środkowym panelu jest wyświetlacz - zegar, temperatura i data. po wyłaczeniu stacyjki nie trzyma ustawień - wszystko zeruje. dodatkowo, po przekręceniu stacyjki, zapalają sie tylko podswietlone dźwignie sterowania temperaturą, nawiewem. Główne zegary oraz w/w wyświetlacz zapalają sie dopiero po właczeniu świateł - mijania lub długich. dodatkowo w czasie jazdy potrafi zniknąć temperatura na wyśiwtlaczu - pojawiają się kreski. czy to jest jakieś zwarcie w instalacji? :idea::idea:
  • REKLAMA
  • #2 3182896
    piotrdan
    Poziom 20  
    Ocena: 109
    bezpiecznik F24 20A napięcie stałe 12v , F7 10A napięcie po zapłonie , F9 10A podświetlenie . Co do czujnika temperatury to może siadać albo brudne złącze (przewody niebieski i niebiesko-biały). Dodatkowo zobacz czy nie ma zimnych lutów na płytce wyświetlacza.
  • #3 3183070
    busio1
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    dziękuję za odpowiedź, będe próbował to naprawić wg otrzymanej instrukcji. zapomniałem jeszcze dodać, że również dochodzi do zerowania wyświetlacza jeżeli poruszę kablem oraz kostką która od tyłu wchodzi do wyświetlacza - jest to spowodowane wsówaniem radia do kieszeni popd wyświetlaczem.
  • REKLAMA
  • #4 3183122
    piotrdan
    Poziom 20  
    Ocena: 109
    zdecydowanie zimne luty na płytce
  • #5 3183132
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2095
    piotrdan napisał:
    zdecydowanie zimne luty na płytce

a dokładniej to zapewne gniazdo które jest wlutowane w płytkę miałem to samo
  • #6 3183607
    krych14
    Poziom 12  
    Ocena: 16
    Również miałem z tym problem zimne luty-potwierdzam
  • REKLAMA
  • #7 3248691
    mavelius
    Poziom 2  
    Mój problem jest bardzo podobny z tym, że przy wymianie podświetlenia na niebieskie przez przypadek zrobiłem zwarcie na żarówce... Wiec najbardzoej prawdopodbne jest to, że sostał uszkodony bezpiecznik F7. Tylko mój problem wynika z mojej niewiedzy ;P

Nie wiem gdzie jest ten bezpiecznik. Nie mam schematu i pojęcia gdzie jest ten bezpiecznik... wg mnie pewnie powinien być na płytce, ale chyba go tam nie znalazłem.

Proszę o pomoc.
  • #8 5616793
    jacekhe
    Poziom 17  
    Ocena: 21
    A powiedzcie mi gdzie jest fizycznie ten czujnik temperatury a astra I
  • REKLAMA
  • #9 5617163
    przyjaciel
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    w zderzaku przednim
  • #10 5617333
    jacekhe
    Poziom 17  
    Ocena: 21
    Dzięki bardzo dziś go tam poszukam, bo u mnie taka jest temperatura --:--°C, a chciał bym aby wskazywał co się dzieje z temp na zewnątrz

Podsumowanie tematu

✨ W Opel Astra I Classic występuje problem z resetowaniem ustawień wyświetlacza (zegara, temperatury, daty) po wyłączeniu stacyjki oraz z podświetleniem. Główne zegary i wyświetlacz zapalają się dopiero po włączeniu świateł mijania lub długich, a podczas jazdy temperatura na wyświetlaczu może zanikać, pojawiając się kreski. Przyczyną mogą być zimne luty na płytce wyświetlacza, szczególnie w okolicy gniazda wlutowanego w płytkę, a także uszkodzone lub przepalone bezpieczniki: F24 (20A, stałe 12V), F7 (10A, napięcie po zapłonie) oraz F9 (10A, podświetlenie). Czujnik temperatury zewnętrznej znajduje się w przednim zderzaku, a problemy z jego działaniem mogą wynikać z uszkodzeń lub zabrudzenia złączy przewodów (niebieski i niebiesko-biały). Dodatkowo, poruszanie kablem i kostką z tyłu wyświetlacza może powodować zerowanie ustawień, co jest związane z luźnymi połączeniami. Wymiana lub naprawa zimnych lutów oraz kontrola bezpieczników są zalecanymi krokami naprawczymi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA