logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Pralka Beko WMB 51011 F nie odwirowuje na trybie prania, działa tylko na samym wirowaniu - co robić?

dawidjozwiak25 24 Maj 2024 19:36 855 14
REKLAMA
  • #1 21094765
    dawidjozwiak25
    Poziom 2  
    Witam mam taki problem z pralką jak włączę pralkę na tryb samo wirowanie to wiruje bez problemu. Ale jak ustawie pralkę na tryb zwykłego prania to pralka nie odwirowuje np. Ustawiam na pralce tryb prania na 30 minut pralka pobiera wodę bęben się kręci, pralka oddaje wodę ale nie wchodzi na wyższe obroty aby odwirować, pralka powinna skończyć pranie po 30 minutach mija 50 minut bęben się kręci wody w pralce niema i co chwile załącza się pompka aby odpompować wodę mino że wody niema w bębnie i nie odwirowuje. Co może być przyczyną skoro na samym wirowaniu działa a na trybie zwykłego pranie nie odwirowuje.
  • REKLAMA
  • #3 21094907
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3687
    Sprawdź stan szczotek węglowych silnika napędowego pralki.
  • REKLAMA
  • #4 21094947
    dawidjozwiak25
    Poziom 2  
    Sprawdzałem szczotki wyglądają w porządku pralka wiruje na wysokich obronach na trybie samego wirowania a na trybie prania nie chcę
  • #5 21094976
    MarcinRKl
    Poziom 31  
    Ocena: 342
    Witam, dzieje się tak z wsadem (praniem), czy na pusto?.
    Jeśli z wsadem to jak dużo wsadu umieszczasz w pralce?.
  • REKLAMA
  • #6 21095014
    dawidjozwiak25
    Poziom 2  

Zawsze tak się dzieje, nieważne czy jest pusta, czy pełna
  • #7 21095061
    MarcinRKl
    Poziom 31  
    "Osobiście nie miałem takiego przypadku, więc sprawdziłbym.
    Upływność grzałki i silnika do masy, podłączyłbym przez przedłużacz bez bolca uziemienia i wtyczkę można przekręcić o 180°, by wykluczyć anomalie z instalacji elektrycznej.
    Drożność układu hydrostatu, podmieniłbym hydrostat.
    Docisnąłbym wszystkie wtyczki w pralce, jeśli nadal by nie działało, to zostałaby mi podmiana programatora. "

Z lenistwa, sam siebie zacytowałam z innego tematu😇. Zamin podmienisz programator sprawdź zimne luty, wszak pralka ma około piętnastu lat.
    Oczywiście jeśli szczotki są ok, a nie
    dawidjozwiak25 napisał:
    szczotki wyglądają w porządku
  • #8 21095140
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3687
    Jeżeli szczotki są w porządku to ile ich zostało? Jeśli naprawdę szczotki są jeszcze wystarczające to wygląda na przekroczony czas odpływu wody czyli problem z wydolnością pompy odpływowej.
  • #9 21095224
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #10 21095228
    dawidjozwiak25
    Poziom 2  
    Wymieniałem szczotki na nowe 2 lata temu

Dodano po 1 [godziny] 53 [minuty]:

>>21095061 Przedmuchałem hydrostat i wężyk co do niego idzie i podłączyłem przez ROZGAŁĘŹNIK bez bolca uziemiającego i podłączyłem z wtyczką obróconą o 180 stopni i działa. Teraz takie pytanie czy jeśli pralka zaczeła działać przez to że podłączyłem ją przez ROZGAŁĘŹNIK bez bolca uziemiającego do prądu i obróciłem w wtyczkę drugą stronę to gdzie w takim razie szukać winowajcy ?
  • #11 21095584
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 21095734
    MarcinRKl
    Poziom 31  
    Ech, podstawowe pomiary domyślam się, że nie zostały wykonane. Nie ma czym ich wykonać?.
    Zapytam jeszcze o taką podstawową rzecz, czy pralka grzeje wodę?.
  • #13 21505969
    dawidjozwiak25
    Poziom 2  
    Wystarczyło przedmuchać wężyk od hydrostatu
  • #14 21506006
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3297
    Czasem pył ze szczotek zrobi "zwarcie" między szczotką a obudową. Typowo bije wtedy wyłącznik różnico-prądowy. Wystarczy wymontować silnik wyjąć szczotki oczyścić (może przy okazji wymienić) i oczyścić obudowę silnika w miejscu zapylenia od szczotek.
  • #15 21506009
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ocena: 878
    Widziałeś ten magnes?

Na fotce widać źe problemem jest uszkodzony silnik bo ma powypalane lamele komutatora !
    Silnik do wymiany albo remont polegający na wymianie komutatora w jakimś warsztacie który potrafi to zrobić.

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Beko WMB 51011 F nie odwirowuje podczas standardowego cyklu prania, mimo że tryb samo wirowanie działa poprawnie. Problem objawia się tym, że po zakończeniu prania bęben się kręci, woda jest wypompowywana, ale pralka nie przechodzi do fazy wirowania na wysokich obrotach. W trakcie dyskusji zasugerowano sprawdzenie stanu szczotek węglowych silnika, które jednak zostały wymienione na nowe dwa lata temu i są w dobrym stanie. Użytkownik potwierdził, że problem występuje niezależnie od ilości wsadu oraz że przedmuchał hydrostat i wężyk do niego prowadzący, co częściowo pomogło. Podłączenie pralki przez rozgałęźnik bez uziemienia i obrócenie wtyczki o 180° spowodowało, że pralka zaczęła działać, co wskazuje na możliwe problemy z instalacją elektryczną lub uziemieniem. Wskazano również na konieczność sprawdzenia drożności pompy odpływowej oraz ewentualnych zimnych lutów i stanu programatora. Ostatecznie zauważono, że uszkodzony silnik z powypalanymi lamelami komutatora wymaga wymiany lub remontu, co może być przyczyną problemu z odwirowaniem. Dodatkowo zwrócono uwagę na możliwość zwarcia spowodowanego pyłem ze szczotek, co może wpływać na działanie wyłącznika różnicowo-prądowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA