logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Aplikacja do znajdowania punktów w terenie na zarosniętej działce

Karina11 25 Maj 2024 00:03 2787 15
REKLAMA
  • #1 21095052
    Karina11
    Poziom 4  
    Ocena: 10
    Mam mocno zarosnietą działkę. Chciałabym znaleźć w terenie konkretny punkt. Czy jest jakiś program, app, który mając w telefonie pomógłby mi znaleźć ten punkt w terenie?
  • REKLAMA
  • #2 21095058
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Ocena: 1927
    Nie bardzo rozumiem o co dokładnie chodzi, jaki ''punkt'' miałaby ta aplikacja znajdować?
  • #3 21095064
    Karina11
    Poziom 4  

Mam mapę i widzę na niej punkt. Teraz chcę znaleźć ten konkretny punkt w terenie. Działka zarosnięta. Może jakaś aplikacja w telefonie może w tym pomóc?

Dodano po 1 [minuty]:

Mam mapę i widzę na niej punkt. Teraz chcę znaleźć ten konkretny punkt w terenie. Działka zarośnięta. Może jakaś aplikacja w telefonie może w tym pomóc?
  • #4 21095128
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Ocena: 1927
    Spróbuj z mapą google.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 21095150
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 787
    Nie mając odpowiednich przyrządów geodezyjnych możesz skorzystać z map na Geoportalu - https://mapy.geoportal.gov.pl/imap/Imgp_2.html i znaleźć konkretny punkt mierząc jego odległość od sąsiednich obiektów.
    Na obrazkach pokazuję jak to zrobić. Żółtą kropką zaznaczyłem punkt (granicznik), który chcę zlokalizować w terenie mierząc odległości od narożników sąsiednich budynków.

Zrzut ekranu z aplikacji Geoportal pokazujący mapę satelitarną z zaznaczonymi granicami działek oraz narzędzia pomiarowe.

Zrzut ekranu z Geoportalu pokazujący lokalizację granicznika i odległości do sąsiednich budynków.

Możesz próbować skorzystać z tej aplikacji: https://geoportal-krajowy.pl/pomoc/jak-wyznaczyc-granice-dzialki-w-terenie
  • #6 21095239
    Karina11
    Poziom 4  
    Dziękuję za odpowiedź.

Aplikację ściągnęłam. Znalazłam działkę, 13 punktów granicznych i odległości między nimi. To teren pozawiejski, górzysty, porośnięty drzewami i krzewami. Nie ma fizycznych punktów odniesienia. W aplikacji można znaleźć punkty x i y, ale nie wiem, jak te współrzędne można wykorzystać.

Pastwisko wiele lat nieużytkowane i zdziczałe. Chętnie wyznaczyłabym granice. To byłby punkt odniesienia. Jest też miejsce w środku działki i chętnie sprawdziłabym widok, jaki jest, czy też może być tam, po usunięciu samosiejek. Punkt w środku działki do lokalizacji siedliska, a działka ma 25 tys. m2.

Już raz tam byłam i niewiele udało mi się zobaczyć. Nie wiem, czy dzięki aplikacji będę mogła zobaczyć mapę działki, miejsce gdzie się aktualnie znajduję i śledzić jak się przemieszczam, typu Google Maps, śledzenie i dochodzenie do punktu, z tym, że nie mając fizycznej drogi i fizycznego punktu w dzikim terenie.
  • Pomocny post
    #7 21095250
    md
    Poziom 41  
    Geoportal jest za słaby na Twoje potrzeby. Nie wiem na ile przydatny byłaby ta aplikacja w wersji "Spróbuj za darmo": https://pl.cubicorb.com/programy/quickgnss/

Dodano po 20 [minuty]:

Karina11 napisał:
    . Nie wiem, czy dzięki aplikacji będę mogła zobaczyć mapę działki, miejsce gdzie się aktualnie znajduję i śledzić jak się przemieszczam, typu Google Maps, śledzenie i dochodzenie do punktu, z tym, że nie mając fizycznej drogi i fizycznego punktu w dzikim terenie.

Akurat to chyba możesz zrobić. Klikasz Menu po lewej u góry i tam masz "Udostępnij pozycję". Będąc na działce, wysyłasz aktualną lokalizację do siebie na e-mail, Whatsapp itp.
  • Pomocny post
    #8 21095292
    IS
    Poziom 19  
    Ocena: 96
    Na pewno nie żadne Google Maps. W geoportalu po włączeniu warstwy rzeźby terenu może być widać specyficzne punkty na działce (zagłębienia, wzniesienia, budowle, fundamenty) - dużo jednak zależy jak (i czy) zrobili skanowanie dla tego obszaru i jaka dokładność Cię interesuje. Może coś ciekawego tym sposobem ustalisz.
  • REKLAMA
  • #9 21095303
    Karina11
    Poziom 4  

Coś działającego na zasadzie Google Maps. Gdzie widać się mapę z granicami działki i można śledzić swoje położenie na bieżąco. Wówczas można byłoby wyznaczyć i znaleźć konkretny punkt, którego fizycznie nie ma w terenie.
  • Pomocny post
    #10 21095386
    md
    Poziom 41  
    Napisałem już wyżej, a teraz proponuję sprawdzić to w dowolnym miejscu.

Uruchamiamy Geoortal mobile.
    Klikamy w Menu (trzy poziome kreski w lewym górnym rogu ekranu).
    Wybieramy Udostępnij pozycję.
    Klikamy Kopiuj (pod linkiem do lokalizacji). Pojawi się mapa z naniesionym punktem naszej aktualnej lokalizacji. Przemieszczając się po gruncie będziemy obserwować przemieszczanie się tego punktu względem obiektów, granic działek itp. W ten sposób będziemy mogli się zorientować w którym miejscu na działce aktualnie jesteśmy.

Przed chwilą sprawdziłem to u siebie. Działa.
  • REKLAMA
  • #11 21095411
    Karina11
    Poziom 4  
    Dziękuję bardzo za informacje.

Też pomyślałam, żeby to sprawdzić, szybko sobie jednak uświadomiłam, że to geoportal krajowy, a ja nie jestem w kraju.

Oczywiście zakładam, że jest tak, jak pan mówi.

Szkoda, że nie mogę nauczyć się programu teraz, bo byłoby łatwiej w terenie.
  • #12 21095428
    md
    Poziom 41  
    Sprawdzić to może ktokolwiek z członków rodziny lub znajomych mieszkający w Polsce.
    Ja zapewniam, że działa. Jest tylko kwestia dokładności. Trzeba chwilę odczekać w jednym miejscu, aż wskaźnik naszej pozycji się ustabilizuje.
    Na pewno nie jest to metoda wytyczania lub odnawiania granic, właśnie ze względu na małą dokładność. Przyrządy geodezyjne korzystają z większej ilości satelitów i ich wskazania są bardzo dokładne, dużo dokładniejsze niż przy wykorzystaniu smartfonów.
  • #13 21095473
    Karina11
    Poziom 4  
    Dziękuję za wiadomość.

Rodzina czy nie, każdy ma swoje sprawy na głowie.

Udało mi się wpisać współrzędne x, y jednego punktu granicznego i znalazłem mapkę z działką i wskaźnikiem pozycji. Na miejscu trzeba będzie sprawdzić, jak wskaźnik zmienia pozycję w miarę poruszania się. Dokładność pokazuje ok. 5 m.

Działka z 3 stron jest otoczona starym lasem, więc powinna być możliwość odróżnienia go od samosiejek, chociaż są one spore.

Mam przynajmniej jakieś narzędzie. Podobno są tam też jakieś słupki graniczne. Przy lesie nawet dość spore. Wiem o 2. Jednak szukanie ich w chaszczach na dużej powierzchni to też nie jest proste.
  • #14 21096119
    Mastertech
    Poziom 30  
    Ocena: 365
    I tak musisz wznowić znaki graniczne działki a dokładniej zlecić to firmie geodezyjnej.
    Podadzą ci współrzędne GPS na każdy znak.
  • #15 21096124
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4184
    Kiedy pojawiły się GPS-y i nie ograniczano ich dokładności, powstała moda na geocaching: ktoś robił w terenie "skrzynkę", umieszczał w niej notes, czasem jakieś drobiazgi, ustalał współrzędne geograficzne i publikował je - a inni według tych współrzędnych (i dodatkowych wskazówek) starali się taką "skrzynkę" odnaleźć, żeby wpisać to znalezienie do notesu i może podmienić coś z tych drobiazgów (to też opisywano). Też szukałem i z mojego doświadczenia, jak się cierpliwie poczekało z GPS-em, i pogoda dopisała, to można było ustalić miejsce z błędem może metra - dwóch. Same odczyty były z większym błędem, najmniejszy EPE (szacowany błąd pozycji) wskazywany przez mój GPS to 3m i to była rzadkość. ale można było zebrać kilkanaście odczytów, one wypadały z różnych stron od prawidłowego położenia, więc pozwalały ustalić pozycję dokładniej.

Na mapach są współrzędne geograficzne; GPS pozwala znajdować je w terenie. Smartfony często mają wbudowany GPS, jest kwestia dokładności (warto ją sprawdzić, jeśli jest kiepska, to może zaopatrzyć się w lepszy sprzęt), przy błędzie do 2m wychodzi nieco ponad 12m² do przeszukania, żeby znaleźć słupek graniczny.

Na dokładność GPS-a ma wpływ pogoda i pora dnia - być może jonizacja powietrza, albo prądy konwekcyjne nieco zaburzają propagację fal, i wtedy błędy są znacznie większe.

Dobrze jest wiedzieć, jaka odległość odpowiada jakiej różnicy współrzędnych geograficznych. Szerokość: 1° = 111km, jedna milionowa stopnia = 11,1cm; długość: mniej, trzeba pomnożyć przez kosinus szerokości, w Warszawie wychodzi 6,8cm na milionową część stopnia. Jest tylko kwestia: GPS pokazuje ułamek dziesiętny stopnia, czy stopnie, minuty, sekundy i ułamek dziesiętny sekund? O ile pamiętam, w moim można przestawiać.
  • #16 21096241
    md
    Poziom 41  
    _jta_ napisał:
    przy błędzie do 2m wychodzi nieco ponad 12m² do przeszukania, żeby znaleźć słupek graniczny.

Zamiast szukać w trawie po szyję, można połączyć dwie metody poszukiwań. Jedna z użyciem Geoportal mobile, a druga z wykorzystaniem opcji Pomiary > Mierz odległość. Wstępnie lokalizujemy granicznik z dokładnością kilku metrów, a później taśma miernicza w ręce i na bazie geoportalu szukać punktu oddalonego od 2 sąsiednich graniczników o odległości pokazane przez geoportal.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje aplikacji mobilnej, która pomoże mu zlokalizować konkretny punkt na zarośniętej działce, korzystając z mapy. W odpowiedziach zasugerowano użycie Geoportalu oraz Google Maps, jednak podkreślono, że Geoportal może być niewystarczający dla dokładnych pomiarów. Użytkownik znalazł aplikację, która umożliwia pomiar odległości i lokalizację punktów granicznych, ale ma trudności z interpretacją współrzędnych. Wskazano na możliwość łączenia metod pomiarowych oraz na ograniczenia dokładności GPS w smartfonach. Zasugerowano również, że w celu precyzyjnego wyznaczenia granic działki warto skorzystać z usług geodezyjnych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA