logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć domofon z 9 przewodami, mając tylko 8-żyłowy kabel?

Srokmen 27 Maj 2024 12:17 504 8
  • #1 21097395
    Srokmen
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    Cześć,
    mam do podłączenia domofon, którego schemat załączam poniżej. Problem jest taki, że domofon będę zasilał z zewnątrz, centrali napędu do bramy, z którego mam wyprowadzony jeden kabel 8żyłowy do unifonu wewnętrznej. Zgodnie ze schematem, by podłączyć sterowanie bramą potrzeba w sumie 9 przewodów. I teraz pytanko, jak zaczarować, żeby działało na 8 przewodach?

Mógłbym wykuć większą dziurę za unifonem, doprowadzić zasilanie 230 i w niej umieścić zasilacz ale nie leży mi zbyt ta możliwość.
    Jestem laikiem, więc nie bardzo się znam ale zastanawiałem się czy dałoby się GND rozdzielić do zasilania i do przewodu komunikacyjnego pomiędzy kasetą zew. i unifonem, czy to zadziała? Jeśli nie jakie będą skutki takiego podłączenia (zwykła ciekawość).
    Wpadłem też na drugą opcję, mógłbym poświęcić pilot i wlutować w niego mostek do otwierania bramy, teoretycznie przycisk zadziałałby w ten sam sposób.

Schemat podłączenia domofonu z zaznaczonymi przewodami i zasilaczem.
  • Pomocny post
    #2 21097469
    nikusert
    Poziom 41  
    Ocena: 1751
    Sprawdź czym jest sterowany zamek (+) czy(-), dodatkowo sprawdź czy masa panelu GND, to ta sama masa zamka.
    Czyli bramę też chcesz sterować z monitora?
  • #3 21097489
    Srokmen
    Poziom 5  
    Przybliżysz mi w jaki sposób sprawdzić czy to ta sama masa? Multimetr oczywiści posiadam.
  • Pomocny post
    #4 21097498
    nikusert
    Poziom 41  
    Ocena: 1751
    Mając wszystko rozłączone, sprawdź multimetrem ustawionym naΩ czy masa zasilacz jest identyczna co masa która idzie na panel bramy, czyli zacisk G, rezystancja powinna być wówczas (0).

Dodano po 7 [minuty]:

Zaciski do sterowania bramy są bez napięcia, można na drugim końcu zastosować zastosować mały przekaźnik, który będzie podawał (+) z przycisku bramy na monitorze. Należy sprawdzić czy te zaciski są odseperowane od zacisków zasilania monitora(za pewnie tak).
  • #6 21097596
    Srokmen
    Poziom 5  
    Innego zasilacza tam nie ma. Wieczorem się za to zabieram. Dam znać jak poszło. 👍
  • #7 21098454
    Srokmen
    Poziom 5  
    Działałem wczoraj z domofonem, nieskutecznie niestety. Sprawdziłem GND i jest to samo więc postanowiłem rozdzielić (-) zasilacza. Po podłączeniu wyświetlacz się rozświetlił, kaseta zewnętrzna zaczęła piszczeć i tyle, brak możliwości sterowania, obrazu czy czegokolwiek. Zakładam, że mogłem gdzieś po drodze pomylić kable, bo troszkę połączeń po drodze jest. Kaseta->przy sterowniku bramy->w rozdzielnicy wew. domu->unifon. Różne kolory kabli - spagetti. Połączenia wykonałem złączkami żelowymi.

Wrócę do tego po długim weekendzie i dam znać czy wyszło 👍
  • #8 21105313
    Serwis_LX

Poziom 23  
    Ocena: 185
    Srokmen napisał:
    Problem jest taki, że domofon będę zasilał z zewnątrz, centrali napędu do bramy, z którego mam wyprowadzony jeden kabel 8żyłowy do unifonu wewnętrznej

I to może faktycznie być problem. Poprowadzenie zasilania z innego systemu, który może generować silne zakłócenia elektromagnetyczne może wpływać na działanie domofonu. Negatywnie, oczywiście. I my spotkaliśmy się już z takimi przypadkami w instalacjach opartych na naszych systemach - podłączone wspólną fazą lub masą z innymi systemami (oświetlenie na czujnikach PIR, oddymianie czy nawet monitoring) zaczynały "żyć własnym życiem".

Oczywiście - wszystko zależy od instalacji i kaprysu bogów elektroniki - równie dobrze to może nie być problemem.
    Konto firmowe:
    Laskomex
    Dąbrowskiego 249, Łódź, 93-231 | Strona WWW: http://www.laskomex.com.pl/
  • #9 21195628
    Srokmen
    Poziom 5  
    Podłączyłem sprzęt sposobem, który opisałem powyżej (rozdzielony - zasilacza). Wszystko działa. Wcześniej sprzęt zwariował, ponieważ, z pośpiechu, pomyliłem połączenia. Faktycznie, zakłócenia mogą występować, ponieważ jakość obrazu wideo jest mierna, pomimo wymiany styków przewodu wideo, efekt jest taki sam. Sprzęt nie jest też jakiś 'wybitny', więc może tak też ma być.

Dziękuję wszystkim za pomoc. Temat do zamknięcia :⁠-⁠)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik miał problem z podłączeniem domofonu wymagającego 9 przewodów, korzystając jedynie z 8-żyłowego kabla. Po konsultacjach, zasugerowano sprawdzenie masy zasilacza oraz panelu bramy za pomocą multimetru. Użytkownik rozdzielił zasilanie, co początkowo spowodowało problemy z działaniem, ale po poprawnym podłączeniu sprzęt zaczął działać, choć jakość obrazu była niska. Wskazano również, że zakłócenia elektromagnetyczne mogą wpływać na funkcjonowanie domofonu, co potwierdzono w innych instalacjach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA