logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mercedes GLA 200d 2016 - Biały dym, śmierdzi palonym olejem, bierze olej

goldiemen 30 Maj 2024 15:26 1017 9
REKLAMA
  • #1 21100825
    goldiemen
    Poziom 9  

Witam,
    Mercedes GLA 200d, 2016, 137 koni, 160 000 km.
    Auto mam od 6 miesięcy, kupione w komisie. W dzień odbioru zaczął kopcić na biało i śmierdziało palonym olejem. Zjechałem na bok, wzięli go na lawetę i powiedzieli, że ktoś przelał olej. Wymienili olej i powiedzieli, że będzie ok. Przez 2 miesiące wszystko było ok, aż znowu zakopcił, ale nie tak mocno. Ogólnie auto zakopciło około 5 razy i było czuć palony olej. Zawsze gdzieś około 30+ minut od startu. Nigdy zaraz po starcie. Czasami nawet przez ponad miesiąc nic się nie działo. Zauważyłem też, że bierze dużo oleju. Przez miesiąc muszę z litra dolać. Bagnet czysty, korek czysty, płyn chłodzący czysty. Były stosowane preparaty do paliwa Liqui Moly, najpierw do czyszczenia DPF, potem do wtryskiwaczy.
    Jakieś pomysły co może być?
    Dzięki.
  • REKLAMA
  • #2 21100889
    coperfild
    Poziom 35  
    Ocena: 1697
    Sprawdzasz olej, czy tam nie ma bagnetu?
    Trzeba zlać i zobaczyć czy nie rozrzedzony przez olej napędowy.
  • REKLAMA
  • #3 21100918
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3759
    Dlaczego go nie zwróciłeś oszustowi?
  • REKLAMA
  • #4 21101073
    goldiemen
    Poziom 9  
    olej wygląda normalnie tylko że go ubywa. A nie oddałem bo żona powiedziała że się zakochała i go nie odda. Poza tym żona mi powiedziała dopiero po czasie więc jest za pózno. Pogodziłem się z tym że trzeba wpakować następne kilka "groszy" Mam na uwadze że auto używane = wydatki ale co to może być. Wiem że niektóre auta mają swoje specyficzne wady i myślałem że to też. Byłem u 2 mechaników ale jak stwierdzili nie ma objawów nie ma problemu. A do ASO to raczej nie marzy mi się. Olej ubywa brak błędów w komputerze i coś z tym trzeba zrobić.
  • #5 21101367
    coperfild
    Poziom 35  
    Ocena: 1697
    Cytat:
    Olej ubywa brak błędów w komputerze i coś z tym trzeba zrobić.

To jak chcesz to naprawić przez internet?
  • #6 21101644
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Ocena: 3629
    Wg mnie skoro zaczyna dymić po rozgrzaniu silnika to uruchamia się wypalanie DPF-u. Przy tej ilości palonego oleju proces przebiega bardzo gwałtownie co świadczy o dużej ilości produktów spalonego oleju w filtrze DPF. Czy końcówka rury wydechowej jest czarna? Jeżeli potrzesz palcem lub szmatką widać czarny osad? Jeżeli tak, to DPF jest uszkodzony i żadne Liqui Moly już mu nie pomoże. Generalnie to nastaw się na wysokie koszty, bo ten silnik nie ma wady konstrukcyjnej powodującej tak duże zużycie oleju. Czyli dochodzi na początek zagwozdka z ustaleniem przyczyny - a to raczej proste nie będzie.
  • REKLAMA
  • #7 21104549
    goldiemen
    Poziom 9  
    Rura jest zadymiona i jest osad, ale moim zdaniem to normalne. Mam też drugiego Mercedesa C, też 2.1, tylko mocniejszy i osad w wydechu jest porównywalny. Do tego stojąc ostatnio w korku było czuć palony olej w środku. Problem w tym, że mam złe doświadczenia z lokalnymi mechanikami. Trudno, poszukam sprawdzonego mechanika gdzieś dalej. Jak będę widział co i jak, dam znać, może komuś w przyszłości się przyda.
    Dzięki
  • #8 21104952
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Ocena: 3629
    goldiemen napisał:
    moim zdaniem to normalne

To twoim zdaniem. Moim zdaniem (i zdaniem producenta) "normalne" wygląda tak (200 tys. km. przebiegu):
    Wnętrze metalowej rury z lekkimi śladami zużycia i zabrudzeniami.
  • #9 21775228
    syfon24
    Poziom 5  
    Witam. Udało się znaleźć rozwiązanie ?
  • #10 21777110
    goldiemen
    Poziom 9  
    Tak. Trochę to zajęło. Ktoś chyba grzebał w sofcie i auto wchodziło cały czas w tryb czyszczenia DPF. Wywalenie DPF-a i EGR-a (usunięcie z komputera) pomogło. A od razu dodałem 40 koni więcej. Teraz jeździ jak marzenie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Mercedes GLA 200d z 2016 roku o przebiegu 160 000 km wykazuje problem z białym dymem i zapachem palonego oleju, pojawiającym się głównie po około 30 minutach pracy silnika. Auto zużywa znaczną ilość oleju – około litr miesięcznie – mimo braku wycieków i czystości bagnetu oraz korka oleju i płynu chłodzącego. Wymiana oleju nie rozwiązała problemu, a stosowanie preparatów Liqui Moly do czyszczenia DPF i wtryskiwaczy nie przyniosło trwałej poprawy. Objawy sugerują możliwe uszkodzenie filtra DPF, który podczas wypalania może gwałtownie spalać olej, co potwierdza obecność czarnego osadu na końcówce rury wydechowej i wyczuwalny zapach palonego oleju w kabinie. Mechanicy lokalni nie zdiagnozowali problemu, a brak błędów w komputerze utrudnia ustalenie przyczyny. Konieczne może być znalezienie specjalistycznego serwisu, gdyż problem może wiązać się z poważniejszymi usterkami silnika lub układu wydechowego, a naprawa może być kosztowna.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA