logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyznaczyć granice działki po zniszczeniu słupka granicznego?

maczo82 30 Maj 2024 23:09 798 7
REKLAMA
  • #1 21101539
    maczo82
    Poziom 5  
    Ocena: 18
    Witam, nie wiem czy w odpowiednim dziale piszę, ale mam problem, będę stawiał płot i miałem wyznaczone słupki graniczne, jeden ktoś mi rozjechał, wiem mniej więcej gdzie był i wbiłem, ale boję się, że po postawieniu płotu okaże się, że wszedłem np. komuś w granice choćby parę centymetrów. Pytanie czy po mapce da się jakoś wyliczyć metry, chciałbym ominąć ponownie geodetę, bo to są koszty. Czy można gdzieś się zwrócić o same wymiary działki?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21101565
    maczo82
    Poziom 5  
    >>21101559
    No właśnie, mam mapkę, ale bez wymiarów, jak się zgłoszę do geodety, powinien je mieć?
  • REKLAMA
  • #5 21101602
    bratHanki
    Poziom 39  
    Ocena: 1379
    Wejdź na Geoportal gov.pl. Możesz pobrać raport dotyczący powierzchni i wymiarów działki.
  • #6 21101617
    maczo82
    Poziom 5  
    >>21101602 tak właśnie to wyczaiłem, dziękuję, zamykam
  • REKLAMA
  • #8 21102718
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem wyznaczania granic działki po zniszczeniu słupka granicznego. Użytkownik zastanawia się, jak uniknąć naruszenia granic sąsiadów przy stawianiu płotu. Odpowiedzi sugerują, że można odtworzyć granice działki na podstawie mapy geodezyjnej, a geodeta powinien mieć dostęp do wymiarów działki. Użytkownicy polecają również skorzystanie z portalu Geoportal gov.pl, gdzie można pobrać raport dotyczący wymiarów działki. Wspomniano również o ochronie kamieni granicznych i konsekwencjach ich zniszczenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA