logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gruntowanie i hydroizolacja tarasu pod płytki - jakie materiały i kolejność?

eryk.tomaszewski 01 Cze 2024 13:18 1275 4
REKLAMA
  • #1 21103104
    eryk.tomaszewski
    Poziom 8  
    Ocena: 68
    Witam wszystkich. Mam kilka pytań.
    Czy gruntować podłoże tarasu pod hydroizolację?
    Czy hydroizolacje gruntować później pod płytki?
    A jeżeli tak, to jaki zastosować grunt? Jakiś specjalny czy normalny np z Atlasa?
    Czy hydroizolacją warto malować ściany do wysokości kolana albo wyżej. ? Trochę zadaszenie słabe mam, a baranek się już siwy zrobił taki.
    Wylewkę wyrównującą/samopoziomująca dawać przed hydroizolacje czy po hydroizolacji?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21109436
    palmus
    Poziom 34  
    Ocena: 741
    Hydro dałbym na wylewkę i kleił bez gruntowania.Grunt ma wyrównać chłonność podłoża i związać ew luźne małe elementy.Płytki na taras niezadaszony, to wyzwanie.Nie widziałem jeszcze u nikogo,żeby po kilku latach nie zaczęły odpadać:-(
  • REKLAMA
  • #3 21110467
    eryk.tomaszewski
    Poziom 8  
    palmus napisał:
    Hydro dałbym na wylewkę i kleił bez gruntowania.Grunt ma wyrównać chłonność podłoża i związać ew luźne małe elementy.Płytki na taras niezadaszony, to wyzwanie.Nie widziałem jeszcze u nikogo,żeby po kilku latach nie zaczęły odpadać:-(

Znaczy się mam w planach zadaszenie. I w pierwszej kolejności będę robił. Ale pytam się profilaktycznie. Wiem żeby płytki nie odpadały to mówią że te skrajne trzeba z 1 cm wystawić po za beton, żeby woda sobie na dół Kapała a nie pod płytki.
  • REKLAMA
  • #4 21110634
    palmus
    Poziom 34  
    Ocena: 741
    Wysunięcie to jedno, a perfekcyjnie uszczelniona fuga to drugie ważne:-)
  • #5 21128192
    eryk.tomaszewski
    Poziom 8  
    palmus napisał:
    Wysunięcie to jedno, a perfekcyjnie uszczelniona fuga to drugie ważne:-)

A rozumiem. Dobra. Też ogarnę.
REKLAMA