logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Różnice między głośnikami GDWK 9/80/1 a GDWK 9/80/6 w New Mildton 150?

GABSON85 05 Cze 2024 01:31 534 3
REKLAMA
  • #1 21107675
    GABSON85
    Poziom 3  

Siema. Mam dylemat, ponieważ regeneruję kolumny New Mildton 150 i potrzebuję głośnika wysokotonowego. Mogę kupić GDWK 9/80/1, ale oryginalnie w nich był GDWK 9/80/6. Pytanie: czy te głośniki to to samo? Bo GDWK 9/80/1 był zastosowany w serii Mildton i interesuje mnie, czy jest jakaś różnica między nimi.
  • REKLAMA
  • #2 21107680
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3936
    Możesz bez obaw zastosować GDWK 9/80/1. TA ostatnia cyfra oznacza jedynie wersję wykonania (serię). Różnice dotyczą na przykład osłon przed cewką, koloru materiału cewki, czy też niuansów ukształtowania kosza. Istotne są skuteczność oraz impedancja oraz mechaniczne dopasowanie do otworu montażowego w kolumnie czy rozstaw śrub. Równie dobrym pomysłem będzie jednak zregenerowanie oryginalnych głośników. To proste i na pewno tańsze, niż zakup nowej pary.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21107827
    PZ IX
    Poziom 35  
    Ocena: 363
    GABSON85 napisał:
    GDWK 9/80/1

Nie, nie był w Mildtonach.

Mobali napisał:
    Możesz bez obaw zastosować GDWK 9/80/1. TA ostatnia cyfra oznacza jedynie wersję wykonania (serię).

Nie, 9/80/1 a 9/80/6 to zupełnie inna bajka. Przyjrzyj się dobrze jak są zrobione i jakie mają dokładnie parametry, szczególnie w kwestii przebiegu charakterystyki częstotliwościowej.
    Mobali napisał:
    Różnice dotyczą na przykład (...) też niuansów ukształtowania kosza

Akurat w tym konkretnym przypadku to zmienia sporo.

Odpowiedź brzmi - te głośniki nie są zamiennie.
    Według pozyskanych informacji pełnoprawny zamiennik to GDWK 9/120

Dodano po 8 [minuty]:

Jeśli podejmiesz decyzję, by regenerować to pamiętaj o zastosowaniu dedykowanych tonsilowskich kopułek do tego jednego konkretnego typu, powleczonych pianką. Dzięki temu zabiegowi producenta grają one zdecydowanie przyjemniej, "dojrzalej", od zwykłych twardych laminatowych 9/80. Wada - po latach parcieją tak jak i zawieszenia piankowe i zaczynają grać coraz mniej wyraźnie, tutaj cos za coś, czyli po dłuższym czasie użytkowania też je regenerujemy wymieniając kopułki!
  • #4 21108132
    GABSON85
    Poziom 3  

>>21107680 Wiem, że byłoby lepiej, ale kupiłem te kolumny bez jednego oryginalnego wysokotonowego, a jak teraz patrzę, to towar deficytowy :((
REKLAMA