logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór aparatu do fotografii drogi mlecznej - budżet 2000 zł, Canon/Nikon/Sony

OPservator 06 Cze 2024 16:46 672 8
REKLAMA
  • #1 21109737
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1220
    Szukam aparatu fotograficznego, który poradzi sobie z fotografią drogi mlecznej.

Obecnie posiadam:
    - Samsung S23 Ultra (droga mleczna ledwo widoczna)
    - DJI Mini 2 SE (brak drogi mlecznej)
    - Sony HX300 (droga mleczna ledwo widoczna pod bardzo ciemnym niebem)

Zacząłem brać fotografię bardziej na poważnie i szukam czegoś lepszego, z czym mógłbym zacząć robić pełne zlecenia.

Wiadomo, 70% sukcesu to pomysł na zdjęcie, sprzęt 20% i 10% to warunki do jego wykonania.

Nie mam konkretnych wymagań do co producenta, aczkolwiek skłaniałbym się ku Canon/Nikon/Sony.

Budżet ok 1000 zł na Body i 1000 zł na obiektyw / obiektywy - w obu przypadkach raczej zakładam zakup używanych, by oszczędzić na budżecie i zyskać na jakości.

Myślałem nad Sony A7 MK1, Nikon D3400, Canon Rebel T7 (2000D), ale pewnie podrzucicie mi coś lepszego / ciekawszego.

Dedykowane pakiety baterii zamiast "AA" na duży plus.

Zależy mi na tym, aby aparat mimo wszystko deklasował S23 Ultra nie tylko na polu drogi mlecznej :)
  • REKLAMA
  • #2 21109764
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3835
    Może pomyśl o sprzężeniu body z nawet prostym teleskopem? Tylko broń cię opatrzności przed lustrzanką. Do takich zdjęć żadnej mechaniki być nie może. Drgania rozmarzą wszystko
  • #3 21109852
    OPservator
    Poziom 39  
    Nie nie nie, nie chodzi mi o astrofotografię, a zwyczajną fotę z drogą mleczną w tle, czy, ot, zorze polarne przy wyższym ISO i możliwie najkrótszym shutterspeed :)
    Astrofoto to temat raczej na odleglejszą przyszłość, jeśli w ogóle się tym zajmę, bo o ile lubię się patrzeć w teleskop, o tyle wszystkie zdjęcia planet czy mgławic no... będą z goła bardzo podobne, tutaj nie ma zabawy światłocieniem czy kadrem, a jedynie typowo - sprzęt.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 21226026
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #7 21299467
    OPservator
    Poziom 39  
    Mieszkanie, także hobby odłożyłem na dalszy plan. ALE przymierzałem sobie kilka sprzętów u znajomego, myślę że pójdę w kierunku Soniacza :)
  • #8 21514781
    tinjap
    Poziom 9  
    Ocena: 11
    Jeśli taki budżet to najlepiej aparat z wymiennym obiektywem . Pamiętaj że do gwiazd autofocus nie potrzebny więc może być tani stary obiektyw manualny i adapter.
  • #9 21514805
    atrix55
    Poziom 26  
    Ocena: 201
    OPservator napisał:
    Sony HX300

SP5IT napisał:
    Sony A6000

OPservator napisał:
    Wiadomo, 70% sukcesu to pomysł na zdjęcie, sprzęt 20% i 10% to warunki do jego wykonania.

Kiedyś sporo zajmowałem się astronomią. Mój sprzęt: to teleskop planetarny 15" x 2800. i refraktor do galaktyk. Galaktyki i mgławice to krótka ogniskwa i jasny obiektyw. Powiększenie w maxie 20X. Podstawą dobrych zdjęć jest obiektyw i oczywiście filtry. Bez nch dobrych zdjęć nie będzie. Jest jeszcze jeden dodatek a mianowicie naprowadzanie na obiekt. Zdjęcia kosmosu to długie czasy, a ziemia robi swój obrót niestety. Pogoda ma ogromne znaczenie. Dobry obraz na ziemi to tylko w chłodne dni. Nawet w lekkim mrozie. I z dala od światła miast i wsi.

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwany jest aparat do fotografii Drogi Mlecznej w budżecie około 2000 zł, z preferencją na używane body i obiektywy marek Canon, Nikon lub Sony. Obecne urządzenia (Samsung S23 Ultra, DJI Mini 2 SE, Sony HX300) nie spełniają oczekiwań w zakresie jakości zdjęć nocnego nieba. Zalecane jest użycie aparatu bez mechaniki lustrzanki, aby uniknąć drgań rozmazujących obraz. Do astrofotografii amatorskiej, szczególnie zdjęć Drogi Mlecznej i zorzy polarnej, kluczowy jest jasny, szerokokątny obiektyw o przysłonie co najmniej f/2 (dla APS-C) lub f/2.8 (dla pełnej klatki). Polecany jest system Sony APS-C (np. Sony A6000) z obiektywem Samyang 12mm f/2, mieszczącym się w budżecie. Alternatywnie rozważane są modele Sony A7 MK1, Nikon D3400, Canon Rebel T7 (2000D), jednak pełnoklatkowy Sony A7 z jasnym obiektywem (np. Samyang 24mm f/1.8) przekracza budżet. Warto rozważyć także tanie, manualne obiektywy z adapterem, gdyż autofocus nie jest konieczny do zdjęć gwiazd. Dodatkowo istotne są warunki atmosferyczne, stabilność montażu oraz unikanie zanieczyszczenia światłem. System Sony oferuje największy wybór tanich obiektywów używanych, co jest zaletą przy ograniczonym budżecie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA