logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór aparatu Sony lub Canon do 1500zł z dobrą optyką i matrycą

arktik1 25 Sie 2011 20:00 2401 10
REKLAMA
  • #1 9862724
    arktik1
    Poziom 27  
    Ocena: 39
    Witam.
    Czytając te wszystkie posty na forach doszedłem do wniosku że nie jestem w stanie wybrać aparatu, głowa pęka.
    Napisze więc najkrócej jak potrafię:
    Cena ok 1500zł
    Sony lub Canon-Podobno najlepsze?.
    Dobra optyka.
    Przyzwoita matryca.
    ŁADNE!!! zdjęcia w dzień i wieczorem.
    Nie koniecznie Filmy.
    Zoom bez znaczenia.
    Jeśli ktoś ma taki aparat i jest z niego zadowolony, chętnie posłucham. :D
  • REKLAMA
  • #2 9862749
    K3
    Poziom 30  
    Ocena: 429
    W tej cenie można się pokusić o Sony NEX-3. Mały rozmiar a możliwości lustrzanek.
    I aż sam się dziwię, ze to piszę, bo wolę osobiście Canona. :)
  • #3 9863277
    arktik1
    Poziom 27  
    "Zoom bez znaczenia. "-tu przesadziłem :D
    Chociaż 8x
  • REKLAMA
  • #4 9863654
    K3
    Poziom 30  
    NEX ma wymienne obiektywy...

Rozumiem, że chcesz czegoś zintegrowanego? Jakiegoś ultrazooma?
  • #5 9863667
    GustloffBARTOSZ
    Poziom 2  
    Kupuj Canon D3000 :)
  • REKLAMA
  • #6 9863680
    K3
    Poziom 30  
    GustloffBARTOSZ napisał:
    Kupuj Canon D3000 :)

Odkąd Canon robi D3000 ??
  • #7 9866439
    arktik1
    Poziom 27  
    Chyba NIKON D3000?
    Coś jeszcze?

Dodano po 9 [minuty]:

Jaki on ma ZOOM optyczny?
  • #8 9866484
    K3
    Poziom 30  
    No ja wiem, ze Nikon, chciałem po prostu zwrócić uwagę na pomyłkę.
    D3000 z podstawowym obiektywem 18-55 to ta sama cena co NEX-3 z 18-55. Dłuższe obiektywy, to już wyższa cena. I nie wiadomo, czy lustrzanka i wymienianie obiektywów ci się spodoba.
    Sądzę raczej, że poszukujesz kompaktu. W takim przypadku fajnie się prezentuje Sony DSC-HX9V. Lub oparty na tej samej matrycy CMOS Sony DSC-HX100V. Ten drugi ma tez jaśniejszy obiektyw, aczkolwiek nie tak szeroki jak w pierwszym aparacie.

Dodano po 15 [minuty]:

arktik1 napisał:

Dodano po 9 [minuty]:

Jaki on ma ZOOM optyczny?

Co do zoomu. Podawanie wartości mnożnika w postaci x3, x6, x12 nic nie mówi o maksymalnym zbliżeniu oferowanym przez obiektyw. Wartość "x" oznacza tylko o ile razy najdłuższa ogniskowa jest większa od najmniejszej. Ważniejsze są wartości ogniskowej. Im dłuższa ogniskowa, tym większe przybliżenie.

Przykład teoretyczny: jeden aparat z obiektywem 20-100mm, drugi z obiektywem 25-125mm. Mimo, że w obu przypadkach zoom można określić jako 5x, to większe przybliżenie uzyskamy drugim aparatem, z racji dłuższej maksymalnej ogniskowej.

Drugi przykład (trochę bardziej zaawansowany): jeden obiektyw 18-200mm, drugi to 100-400mm. I mimo, że pierwszy obiektyw będzie miał aż ponad 11x krotne powiększenie, a drugi "zaledwie" 4x, to w rzeczywistości ten drugi z racji max na 400mm będzie powiększał 2x bardziej niż ten pierwszy. Bo 400mm jest dwa razy większe niż 200mm.

Ale jest tez druga strona medalu, a raczej drugi koniec obiektywu. Pierwsza wartość, czyli najkrótsza ogniskowa informuje o tym, jak szerokie pole widzenia posiada obiektyw. Czyli gdy chcesz zrobić zdjęcie stojąc przed wysoka wieżą, chciałbyś ująć ją całą, bez obcinania wierzchołka. Im mniejsza wartość, tym bliżej możesz stać. Przy obiektywie zaczynającym się od 27mm (częste w kompaktach) musisz cofnąć się dalej, niż gdybyś miał np. obiektyw zaczynający się od 24mm.
  • REKLAMA
  • #9 9867245
    arktik1
    Poziom 27  
    No właśnie chciał bym aparat formatu, wielkości np MINOLTA Z10, taki mam kupiłem kiedyś, czy DYNAX 7D .
    Odpowiadał by mi bardziej gabarytowo Sony DSC-HX100V, czy Panasonic Lumix.
    Nie mogę mieć wielkiego aparatu, lustrzanki bo ciężko go gdzieś zabrać.
    W rodzinie jest Pentax wielkości K200D i leży na półce nie używany, bo jest ciężki i wielki.
    Nie chcę też kupić tak zwanej "papierośnicy" np HP SB360, bo to strata pieniędzy.
    Więc chcę coś większego od "papierośnicy", ale mniejszego od lustrzanki.
    Jeśli mam już wydać ok.1500zł, to chcę żeby to pochodziło kilka lat.
  • #10 9867532
    K3
    Poziom 30  
    Te dwa Sony co podalem sa bardzo podobne pod wzgledem parametrow. Ale ja bralbym tego mniejszego: jest tanszy, ma szerszy obiektyw. Matryca ta sama. Zreszta, idz do jakiegos sklepu typu Saturn lub MM i pomacaj ktory lepiej ci lezy w dloni...
  • #11 9867598
    arktik1
    Poziom 27  
    Lepiej pasuje mi Sony DSC-HX100V.
    Z resztą pojadę i zobaczę na żywo.
    Interesuje mnie tylko czy ktoś robił nim zdjęcia czy filmy.
    Czy jest z niego zadowolony.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje aparatu fotograficznego Sony lub Canon w cenie do 1500 zł, z dobrą optyką i matrycą, który umożliwi robienie ładnych zdjęć zarówno w dzień, jak i wieczorem. W odpowiedziach zasugerowano kilka modeli, w tym Sony NEX-3, Sony DSC-HX9V oraz Sony DSC-HX100V, które oferują zintegrowane obiektywy i są bardziej kompaktowe niż lustrzanki. Użytkownik preferuje aparat o rozmiarze większym niż "papierośnica", ale mniejszy od lustrzanki, aby był łatwy do przenoszenia. Wskazano również na pomyłkę w nazwie modelu, sugerując, że chodziło o Nikon D3000, a nie Canon. Użytkownik planuje odwiedzić sklep, aby osobiście przetestować wybrane modele.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA