logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bluescreen przy łączeniu z niektórymi sieciami WiFi w Windows 10

ZayoncSto 11 Cze 2024 14:56 984 3
  • #1 21115292
    ZayoncSto
    Poziom 3  
    Ocena: 2
    Cześć,
    Od wczoraj mam taki problem, że jak chcę się podłączyć do niektórych sieci WiFi to wywala mi bluescreena. W załączniku wysyłam screen z dmp, żeby pokazać które pliki się gryzą. Próbowałem przeinstalować sterowniki karty WiFi ale nic to nie dało.

Rzeczy, które robiłem na kompie w ciągu ostatnich dni:
    - instalowałem symulator sterownika PLC, który ma pewnie jakiś wpływ na karty sieciowe/wirtualne karty sieciowe
    - aktywowałem TPM 2.0 w BIOSie pod kątem instalacji Windows 11
    - instalowałem dodatki do TIA Portal (software do PLC)
    - na bieżąco instaluję aktualizacje Windowsa

Gdyby ktoś miał jakieś pomysły, to będę wdzięczny, pozdrawiam
    Załączniki:
    • Bluescreen przy łączeniu z niektórymi sieciami WiFi w Windows 10 1111.JPG (535.04 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 21115468
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    Ocena: 3557
    Przyjrzyj się temu dokładniej w programie NetworkInterfacesView, patrz m.in. co zostało zmodyfikowane.
    Załączniki:
    • NetworkInterfacesView v1.35pl.zip (124.11 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 21115990
    ZayoncSto
    Poziom 3  
    Ocena: 2

Sprawdziłem to, ale za bardzo nie wiem na co patrzeć. Wydedukowałem tylko po słowie "kernel", że konflikt może być pomiędzy tymi dwoma urządzeniami/sterownikami, które zaznaczyłem na screenie. Czym jest ten Kernel Ethernet? Odinstalowałem go, aby zainstalować ponownie, ale menedżer urządzeń go więcej nie wykrywa. Powinno mi na tym zależeć, czy nie? Jednak pomimo deinstalacji system crashuje w ten sam sposób, z tym samym błędem (sprawdzałem dump).

Przypomnę tylko, że crash występuje tylko w przypadku połączenia z NIEKTÓRYMI sieciami Wifi. Przykładowo hotspot postawiony na starej Xperii działa, a te postawione na Pixelu 7 albo Samsungu S24 już nie[/center]

EDIT: Skupiłem się na tych telefonach i wyszło, że to problem z połączeniem się z hotspotami postawionymi na 5 GHz. Z 2,4 GHz łączy się bez problemu. Jednak pytanie pozostaje dalej takie samo - co robić?
    Załączniki:
    • Bluescreen przy łączeniu z niektórymi sieciami WiFi w Windows 10 222.JPG (82.46 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 21116251
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    Ocena: 3557
    Możesz to powyłączać jako administrator na próbę, ale zapewne to nie ma związku z Twoim problemem.

Ciekawe czy jakiś błąd w połączeniu się zapisze przed takim zdarzeniem?
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4027919.html#20904353
REKLAMA