logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

OneDrive - Udostępniony folder otwiera się w przeglądarce zamiast jako lokalny folder

ergie 18 Cze 2024 09:31 2058 2
REKLAMA
  • #1 21123221
    ergie
    Poziom 28  
    Ocena: 291
    Cześć,

spotkaliście się z takim problemem w OneDrive, że po udostępnieniu folderu drugiej osobie, udostępniony folder po osadzeniu wskakuje jako łącze do przeglądarki internetowej, a nie jako folder lokalny ?

Po udostępnieniu ZAWSZE tworzył mi się na drugim kompie folder, który mogłem osadzić i dać, że zawsze jest na moim drugim kompie, kopia w chmurze i na dysku twardym. Od wczoraj jak tworzę takie foldery, to na drugim komputerze mam link do przeglądarki. Otwiera mi się folder przez WWW, a nie jako zwykły lokalny folder.

Powinno być coś w stylu C:/Users/x/OneDrive/ a jest :

Zrzut ekranu właściwości folderu w OneDrive z adresem URL wskazującym na przeglądarkę internetową.

Zrzut ekranu z OneDrive pokazujący foldery, w tym jeden jako skrót internetowy.

Poszukałem w necie jakiegoś rozwiązania, ale bezskutecznie.

https://support.microsoft.com/pl-pl/office/do...b-szkole-d66b1347-99b7-4470-9360-ffc048d35a33

Dziękuję za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 21140978
    pawelkucsg
    Poziom 1  
    Mam ten sam problem, czy komuś się udało rozwiązać zagwozdkę?

Napisałem do supportu ale dostałem lakoniczna odpowiedź

"żytkownik Cherry.Z - MSFT odpowiedział na Twoje pytanie Usługa OneDrive nie synchronizuje komputera Mac w Microsoft Support Community.
    Ta odpowiedź została przetłumaczona automatycznie. W związku z tym mogą występować błędy gramatyczne lub dziwne sformułowania.
    Cześć, Paweł Kuc
    Dziękujemy za skontaktowanie się ze społecznością firmy Microsoft.
    Rozumiejąc, że Twój problem polega na tym, że foldery współdzielone, które zwykle widzisz w Finderze, są teraz plikami z rozszerzeniem .url, popraw mnie, jeśli się mylę.
    Wydaje się, że jest to znany problem, który obecnie dotyczy folderów udostępnionych usługi OneDrive. Użytkownicy z różnych regionów zgłaszają ten sam problem od około czerwca 2024 r. W tym wydaniu podsumowaliśmy główne punkty naszej obecnej sytuacji, możesz je przejrzeć w dogodnym dla siebie czasie:

1-> Podsumowanie wpływu:

Wielu klientów na całym świecie zgłosiło, że ich foldery udostępnione w usłudze OneDrive stały się niedostępne jako zwykłe foldery plików w Eksploratorze plików i zamiast tego pojawiają się jako skróty internetowe. Zgłoszone problemy obejmują:

Widoczność folderów udostępnionych – użytkownicy widzą foldery udostępnione w przeglądarce internetowej, ale są one wyświetlane jako pliki łączy (. URL) w Eksploratorze plików, które otwierają witrynę OneDrive zamiast wyświetlać zawartość folderu.
    Problemy z synchronizacją — foldery udostępnione nie są prawidłowo synchronizowane z usługą OneDrive na pulpicie. Próby dodania tych folderów do "Moich plików" skutkują skrótami internetowymi zamiast rzeczywistych folderów.
    Problemy z dostępem i synchronizacją – użytkownicy nie mogą synchronizować folderów udostępnionych ze swoimi urządzeniami lokalnymi, co zakłóca przepływ pracy i nie pozwala uzyskać dostępu do plików w trybie offline.

2-> Najnowsza aktualizacja:

Ten problem może być spowodowany błędem wewnętrznym wpływającym na synchronizację i obsługę danych usługi OneDrive. Firma Microsoft przyznała się do problemu i aktywnie pracuje nad jego rozwiązaniem.

Trwają prace nad przywróceniem prawidłowego dostępu do folderów współdzielonych, których dotyczy problem. Początkowe kroki obejmują zbadanie głównej przyczyny problemu i wdrożenie poprawek, aby upewnić się, że foldery współdzielone są poprawnie wyświetlane jako foldery plików w Eksploratorze plików.
    Przeprowadzana jest kompleksowa analiza w celu ustalenia dokładnej przyczyny problemu. Wstępne wyniki sugerują możliwą błędną konfigurację lub niedawną aktualizację wpływającą na obsługę folderów współdzielonych i procesy synchronizacji.

3- > Stan obecny:

Niektórzy użytkownicy zgłaszali tymczasowe obejścia, takie jak uzyskiwanie dostępu do folderów udostępnionych bezpośrednio za pośrednictwem interfejsu internetowego usługi OneDrive -<onedrive.live.com>
    Wewnętrzni inżynierowie firmy Microsoft ściśle monitorują usługę i wdrażają poprawki, aby upewnić się, że foldery współdzielone są stabilne i prawidłowo zsynchronizowane.

W pełni rozumiemy niedogodności i zakłócenia spowodowane tym problemem. Nasz zespół aktywnie zajmuje się tym problemem i ciężko pracuje, aby jak najszybciej go naprawić. Nadal gromadzimy i monitorujemy wiele przypadków i zachowań wątków, dzięki czemu zawsze możemy śledzić wszelkie nowe aktualizacje lub poprawki, które się pojawiają.

ss="Paragraf SCXO222545268 BCX8" data-prewrap="true">Jednocześnie pragnę poinformować, że oficjalna dokumentacja firmy Microsoft została zaktualizowana o informacje na ten temat. Zespół programistów firmy Microsoft jest świadomy problemu, a w przyszłych aktualizacjach skróty internetowe będą stopniowo przywracać oryginalne pliki. Dziękujemy za cierpliwość. Aby uzyskać więcej informacji, zobacz: Dodawanie i synchronizowanie folderów udostępnionych z usługą OneDrive dla użytkowników domowych - Pomoc techniczna firmy Microsoft. "
  • #3 21141268
    ergie
    Poziom 28  
    Ocena: 291
    Cześć, niestety do wczoraj nic się nie poprawiło.
    Znalazłem jeszcze taki wpis na necie:

https://answers.microsoft.com/pl-pl/msoffice/...onedrive/4c905aee-19ca-4704-9ac9-cf6872baa8c5

Dodam jeszcze, że na windowsach 7 onedrive przestał się logować. Tak, wiem, że od dawna nie ma wsparcie, ale działał. Przez około 2 tygodnie na kilku komputerach onedrive logował się i logował i nie mógł się zalogować. A jakoś na weekend kilka komputerów z windows 7 zalogowało się i onedrive nagle zafunkcjonował, ale są też takie, że ni rusz. Tak więc coś robią, ale ile im to zajmie, to nawet sam Bill nie wie ;)
    Gdyby się coś zmieniło u mnie - napiszę info.
REKLAMA