logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer uruchamia tylko wentylatory, brak obrazu i dźwięku - specyfikacja w opisie

sebox321 18 Cze 2024 20:31 258 6
REKLAMA
  • #1 21124071
    sebox321
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam. Złożyłem komputer i mam problem bo po uruchomieniu startują tylko wentylatory. Nie ma żadnego pikniecia i jest czarny ekran. Podejrzewam że któryś podzespół nie jest kompatybilny z resztą tylko nie jestem w stanie stwierdzić który a nie chce wymieniać w ciemno. Poniżej specyfikacja:
    Procesor: Intel Pentium i5 11400F
    Ram: Kingston ddr4 3200 MHz 16GB KF432C16BB1/16
    Płyta główna: Gigabyte H510M H V2
    Karta graficzna: GTX 1050 Ti 4GB
    Dodam że podmieniałem już bateryjkę na płycie głównej, resetowalem bios poprzez zworkę CMOS. Niestety cały czas uruchamiają się tylko wentylatory i nic więcej .
  • REKLAMA
  • #2 21124092
    Mksussi125
    Poziom 20  
    Ocena: 72
    A podpinasz kabel hdmi/dp do karty graficznej, czy płyty głównej?
  • REKLAMA
  • #3 21124125
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1248
    sebox321 napisał:
    Intel Pentium i5 11400F

Intel Core i5 11400F.

Pentiumy mają inne oznaczenia.

To tak na przyszłość :D

Jak rada kolegi wyżej nie pomoże, wyjmij kości RAM i sprawdź - speaker podpinałeś do płyty głównej? Powinno wtedy pikać.

Jak będzie pikać, wsadzasz najpierw jedną kość i sprawdzasz czy wstanie. Na płycie powinieneś mieć napisane które sloty pierwsze.
  • REKLAMA
  • #4 21124290
    sebox321
    Poziom 11  
    Kabel HDMI podpinam do karty graficznej. Procesor z tej serii nie ma wbudowanej karty graficznej

Dodano po 3 [minuty]:

OPservator napisał:
    sebox321 napisał:
    Intel Pentium i5 11400F

Intel Core i5 11400F.

Pentiumy mają inne oznaczenia.

To tak na przyszłość :D

Jak rada kolegi wyżej nie pomoże, wyjmij kości RAM i sprawdź - speaker podpinałeś do płyty głównej? Powinno wtedy pikać.

Jak będzie pikać, wsadzasz najpierw jedną kość i sprawdzasz czy wstanie. Na płycie powinieneś mieć napisane które sloty pierwsze.

Przepraszam, mój błąd 🤦🏼‍♂️ Oczywiście jest to Intel Core i5.
    Niestety mam tylko jedną kość RAM. Przepinałem ją do innego slotu ale niestety nie pomaga.
  • REKLAMA
  • #5 21124313
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3549
    Bez podmiany podzespołów to jak wróżenie z fusów.

Jeżeli speaker podłączony do płyty i nie ma żadnych dźwięków to najbardziej podejrzana płyta.

Rozumiem, że części kupione jako używane? Wszystkie? Od różnych sprzedawców?
  • #6 21125157
    sebox321
    Poziom 11  
    Kasek21 napisał:
    Bez podmiany podzespołów to jak wróżenie z fusów.

Jeżeli speaker podłączony do płyty i nie ma żadnych dźwięków to najbardziej podejrzana płyta.

Rozumiem, że części kupione jako używane? Wszystkie? Od różnych sprzedawców?

Procesor, płyta główna, RAM i dysk kupione nowe, a zasilacz i karta graficzna zostały ze starego komputera
  • #7 21125160
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1248
    Pożycz od kogoś kartę i zasilacz albo podrzuć na serwis, za diagnozę zwykle nie kasują :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z nowo złożonym komputerem, który po uruchomieniu działa tylko wentylatory, nie wydaje dźwięków ani nie wyświetla obrazu. Specyfikacja obejmuje procesor Intel Core i5 11400F, pamięć RAM Kingston DDR4 3200 MHz 16GB, płytę główną Gigabyte H510M H V2 oraz kartę graficzną GTX 1050 Ti 4GB. Użytkownik sprawdził połączenia, resetował BIOS i wymienił baterię, ale problem nadal występuje. Użytkownicy forum sugerują sprawdzenie podłączenia głośnika do płyty głównej oraz testowanie pamięci RAM w różnych slotach. Wskazują również na możliwość uszkodzenia płyty głównej lub zasilacza, a także zalecają pożyczanie komponentów do diagnozy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA