logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ładowarka SkyRC iMax B6AC V2 - niepoprawnie mierzy napięcie akumulatora

AndyZ 21 Cze 2024 15:01 525 6
REKLAMA
  • #1 21127244
    AndyZ
    Poziom 12  
    Witam wszystkich,

Mam problem z ładowarką iMax B6AC V2. Otóż z jakiegoś powodu napięcie akumulatora mierzone przez ładowarkę jest o około 0,5V mniejsze od faktycznego napięcia na zaciskach akumulatora. Dzieje się tak we wszystkich trybach (np. pomiar napięcia, ładowanie, rozładowanie). Oczywiście powoduje to, że ładowarka nie działa prawidłowo, a nawet może to doprowadzić do niebezpiecznej sytuacji (ładowarka nie przestaje ładować przy napięciu ogniwa 4,2V, bo dla niej jest to tylko 3,7V). Zamieszczam zdjęcia wykonane w trakcie pomiarów.

Ładowarka SkyRC iMax B6AC V2 - niepoprawnie mierzy napięcie akumulatoraIMG_1754..s.jpg (829.13 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Ładowarka SkyRC iMax B6AC V2 - niepoprawnie mierzy napięcie akumulatoraIMG_1757..s.jpg (823.91 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Może ktoś zetknął się z takim problemem i wie jak to rozwiązać? Problem występuje od nowości, ale ładowarka przeleżała trochę po zakupie i jest już za późno na naprawę gwarancyjną.

Z góry dziękuję za pomoc!
  • REKLAMA
  • #2 21127691
    Grzegorz S.
    Poziom 17  
    Ocena: 24
    Wymień baterie w mierniku i wtedy zmierz napięcie jeszcze raz.
  • REKLAMA
  • #3 21127965
    AdamC
    Poziom 29  
    Ocena: 242
    A taką procedurę kalibracji przeprowadzałeś ?
    Procedura kalibracji krok po kroku wygląda tak:

1. wciskamy i trzymamy 2 i 4 przycisk na ładowarce, "-" and "start"
    2. podpinamy zasilanie ładowarki, (trzymając przyciski)
    3. gdy wyświetli się meny kalibracji puszczamy przyciski,
    4. dajemy się rozgrzać ładowarce i w tym czasie dokonujemy pomiaru napięcia
    pakietu, wartość zapisujemy,
    5. podpinamy pakiet do ładowarki (kablami zasilającymi),
    6. porównujemy napięcie sprawdzone miernikiem i wyświetlane przez
    ładowarkę,
    7. jeśli się różnią korygujemy przyciskami +/-
    8. kalibrację zatwierdzamy przyciskiem Start/Enter

Tym sposobem możemy skorygować tylko niewielką różnicę, większe są spowodowane uszkodzeniem elektroniki i tylko jej wymiana lub naprawa rozwiąże problem.
    Jeżeli to nie działa (różne wersje oprogramowania i podróbki ładowarki )
    może pomoże
    http://www.martinmelchior.be/2013/09/recalibrating-imax-b6-ac-charger.html
  • REKLAMA
  • #4 21128411
    AndyZ
    Poziom 12  
    >>21127691
    Wiem, że bateria w mierniku jest do wymiany, ale wskazuje dobrze. Załączam zdjęcie z innym miernikiem.
    Ładowarka SkyRC iMax B6AC V2 - niepoprawnie mierzy napięcie akumulatoraIMG_1834..s.jpg (824.24 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 21128441
    AndyZ
    Poziom 12  
    >>21127965
    Dzięki za odpowiedź!

Po wciśnięciu 2 i 4 przy włączaniu nic się nie dzieje. Z tego co znalazłem ta opcja działa tylko w wersji 1.14 softu (mam) i po podłączeniu pakietu 6S (nie mam). No i właśnie metoda ta pozwala raczej na niewielką korekcję (setne części wolta), a nie aż 500mV.

Druga metoda, którą podałeś wygląda bardzo sensownie i z tego co zrozumiałem, odblokowuje fabryczną jednorazową opcję kalibracji. Tylko, że wymaga ona wgrania zmodyfikowanego firmware'u, a udostępniony kod jest do wersji 1 ładowarki. U mnie jest V2. Super byłoby, aby znaleźć gdzieś taki firmware do wersji 2.
  • #7 21131796
    AndyZ
    Poziom 12  
    >>21128676
    Próbowałem wszystkie kombinacje 2 klawiszy (1-3, 2-4, 1-4, 1-2, 2-3, 3-4) i na żadnej nie wchodzi w tryb kalibracji. Sprawdzałem zarówno na sofcie 1.13 (ze strony producenta), jak i 1.14 (chyba też od producenta, ale z tego co się zorientowałem, udostępniany tylko na żądanie). Soft 1.14 podobno ma opcję kalibracji ale wymaga ona pakietu 6S. Chyba będę musiał go jakoś zmontować.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z ładowarką SkyRC iMax B6AC V2, która mierzy napięcie akumulatora o około 0,5V mniej niż rzeczywiste napięcie. Problem występuje we wszystkich trybach, co może prowadzić do niebezpiecznych sytuacji podczas ładowania. Użytkownik prosi o pomoc w rozwiązaniu problemu, który występuje od nowości, ale nie może skorzystać z gwarancji. Odpowiedzi sugerują wymianę baterii w mierniku, przeprowadzenie kalibracji ładowarki oraz poszukiwanie zmodyfikowanego oprogramowania do wersji V2, aby umożliwić kalibrację. Użytkownik napotyka trudności w dostępie do trybu kalibracji oraz w znalezieniu odpowiedniego firmware'u.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA