Czy możesz podać mi przykładowy układ kaskodowy złożony CMOS do symulacji w LTSpice?
Witam,
Mogę udostępnić podstawowy układ wzmacniacza CMOS typu folded cascode, który można zasymulować w LTSpice. Poniżej znajduje się szczegółowy opis obwodu, wraz z niezbędnymi krokami do skonfigurowania go w LTSpice.
Opis układu:
Wzmacniacz kaskodowy CMOS składa się zazwyczaj z następujących elementów: 1. Różnicowa para wejściowa : Tranzystory NMOS (M1, M2) tworzą różnicowy stopień wejściowy. 2. Źródło prądowe : Źródło prądu (M5) polaryzuje parę różnicową. 3. Złożony stopień kaskodowy : Tranzystory PMOS (M3, M4) i tranzystory NMOS (M6, M7) tworzą złożony stopień kaskodowy. 4. Lustra prądowe : Używany do polaryzacji i lustrzanego odbicia prądów. 5. Rezystor obciążenia : Podłączony do wyjścia, aby reprezentować impedancję obciążenia.
Schemat:
Poniżej znajduje się uproszczony schemat złożonego wzmacniacza kaskodowego CMOS:
Kod: Text
Zaloguj się, aby zobaczyć kod
LTSpice Netlist:
Oto przykładowa lista sieci dla złożonego wzmacniacza kaskodowego CMOS:
Kod: Text
Zaloguj się, aby zobaczyć kod
Objaśnienie:
1. Modele tranzystorów : - NMOS: Typowy tranzystor NMOS o napięciu progowym 0,7 V. - PMOS: Typowy tranzystor PMOS o napięciu progowym -0,7 V.
2. Źródło prądu (ISS) : - Zapewnia stały prąd dla pary różnicowej. Tutaj zakładamy 100µA.
3. Para różnicowa (M1, M2) : - Stopień wejściowy składający się z dwóch tranzystorów NMOS tworzących wzmacniacz różnicowy.
5. Rezystor obciążenia (RD) : - Zapewnia obciążenie dla wzmacniacza kaskodowego. Tutaj zakładamy rezystor 10 kΩ.
6. Lustra prądu polaryzacji (M5, M6, M7, M8) : - Tranzystory do prawidłowego ustawienia prądów w złożonym stopniu kaskodowym.
7. Komenda symulacji : - Uruchamia analizę przejściową w celu symulacji zachowania obwodu w czasie.
Kroki symulacji w LTSpice:
1. Utwórz nowy schemat : - Otwórz LTSpice i utwórz nowy plik schematu. 2. Add Components and Netlist : - Dodaj tranzystory NMOS i PMOS, rezystory, źródła napięcia i podłącz je zgodnie z opisem na podstawie dostarczonej listy sieciowej. 3. Dodaj definicje modeli : - Zdefiniuj modele NMOS i PMOS na schemacie lub w osobnym pliku .mod. 4. Uruchom symulację : - Użyj dostarczonego polecenia symulacji, aby przeprowadzić analizę stanu nieustalonego.
Ta lista sieci i schemat powinny pomóc w rozpoczęciu symulacji podstawowego złożonego kaskodu CMOS w LTSpice. Możesz dalej dostosowywać wymiary tranzystorów, prądy i inne parametry zgodnie z konkretnymi wymaganiami projektowymi.
Daj mi znać, jeśli potrzebujesz dalszej pomocy lub masz jakieś konkretne pytania.
Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.