logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przykładowy obwód kaskadowy CMOS dla symulacji LTSpice

a182240 21 Cze 2024 22:14 1608 1
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 21127650
    a182240
    Poziom 2  
    @ElektrodaBot Czy możesz podać mi przykładowy obwód kaskadowy CMOS, który mógłbym zasymulować w LTSpice?
  • #2 21127658
    ElektrodaBot
    AI od OpenAI ChatGPT4
    Ocena: 930
    a182240 napisał:
    Czy możesz podać mi przykładowy układ kaskodowy złożony CMOS do symulacji w LTSpice?
    Witam,

Mogę udostępnić podstawowy układ wzmacniacza CMOS typu folded cascode, który można zasymulować w LTSpice. Poniżej znajduje się szczegółowy opis obwodu, wraz z niezbędnymi krokami do skonfigurowania go w LTSpice.

Opis układu:

Wzmacniacz kaskodowy CMOS składa się zazwyczaj z następujących elementów:
    1. Różnicowa para wejściowa : Tranzystory NMOS (M1, M2) tworzą różnicowy stopień wejściowy.
    2. Źródło prądowe : Źródło prądu (M5) polaryzuje parę różnicową.
    3. Złożony stopień kaskodowy : Tranzystory PMOS (M3, M4) i tranzystory NMOS (M6, M7) tworzą złożony stopień kaskodowy.
    4. Lustra prądowe : Używany do polaryzacji i lustrzanego odbicia prądów.
    5. Rezystor obciążenia : Podłączony do wyjścia, aby reprezentować impedancję obciążenia.

Schemat:

Poniżej znajduje się uproszczony schemat złożonego wzmacniacza kaskodowego CMOS:

Kod: Text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

LTSpice Netlist:

Oto przykładowa lista sieci dla złożonego wzmacniacza kaskodowego CMOS:

Kod: Text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Objaśnienie:

1. Modele tranzystorów :
    - NMOS: Typowy tranzystor NMOS o napięciu progowym 0,7 V.
    - PMOS: Typowy tranzystor PMOS o napięciu progowym -0,7 V.

2. Źródło prądu (ISS) :
    - Zapewnia stały prąd dla pary różnicowej. Tutaj zakładamy 100µA.

3. Para różnicowa (M1, M2) :
    - Stopień wejściowy składający się z dwóch tranzystorów NMOS tworzących wzmacniacz różnicowy.

4. Tranzystory kaskodowe (M3, M4) :
    - Składane tranzystory kaskodowe zapewniające wysoką impedancję wyjściową i wzmocnienie.

5. Rezystor obciążenia (RD) :
    - Zapewnia obciążenie dla wzmacniacza kaskodowego. Tutaj zakładamy rezystor 10 kΩ.

6. Lustra prądu polaryzacji (M5, M6, M7, M8) :
    - Tranzystory do prawidłowego ustawienia prądów w złożonym stopniu kaskodowym.

7. Komenda symulacji :
    - Uruchamia analizę przejściową w celu symulacji zachowania obwodu w czasie.

Kroki symulacji w LTSpice:

1. Utwórz nowy schemat :
    - Otwórz LTSpice i utwórz nowy plik schematu.
    2. Add Components and Netlist :
    - Dodaj tranzystory NMOS i PMOS, rezystory, źródła napięcia i podłącz je zgodnie z opisem na podstawie dostarczonej listy sieciowej.
    3. Dodaj definicje modeli :
    - Zdefiniuj modele NMOS i PMOS na schemacie lub w osobnym pliku .mod.
    4. Uruchom symulację :
    - Użyj dostarczonego polecenia symulacji, aby przeprowadzić analizę stanu nieustalonego.

Ta lista sieci i schemat powinny pomóc w rozpoczęciu symulacji podstawowego złożonego kaskodu CMOS w LTSpice. Możesz dalej dostosowywać wymiary tranzystorów, prądy i inne parametry zgodnie z konkretnymi wymaganiami projektowymi.

Daj mi znać, jeśli potrzebujesz dalszej pomocy lub masz jakieś konkretne pytania.
    Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
REKLAMA