logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Fiat Doblo 1.9 JTD 100KM 2009 - Brak mocy, przerywa przy 3000 obrotów, turbina ok

romek20081 21 Cze 2024 22:21 1032 6
REKLAMA
  • #1 21127657
    romek20081
    Poziom 10  
    Problem z mocą niedoładowuje turbina.
    Witam. Dotyczy Doblo 1,9 JTD 100KM z 2009 r.
    Od pewnego czasu brak mu mocy - dochodzi do ok. 3 tys. obrotów i przerywa, brak mocy i boi się górek. Nie ma znaczenia temperatura silnika i nie występuje to bez przerwy. Są chwile, że wszystko jest ok. Był u trzech mechaników i się poddali. Komputer nic nie wskazuje - brak błędów. U jednego mechanika był trzy dni i jeździł jak maalinka - co tu sprawdzać, jak wszystko działa. Jeden z mechaników uznał, że to sterowanie turbiny - turbina niedoładowuje. Turbina była sprawdzona i jest ok, katalizator czysty.
    Może być pierdoła, ale jaka? Czy ktoś się kiedyś spotkał z czymś takim.
    Zapomniałem jeszcze dodać , że przy tych objawach kopci na niebiesko a gdy pracuje prawidłowo to zero dymu
    Na wolnych obrotach parametry prawidłowe a przy dodaniu gazu spada doładowanie.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21127757
    janosiksik
    Poziom 27  
    Ocena: 170
    Dostaje czasowo za mało paliwa, prawdopodobnie problemem jest "gloniasta galareta" w zbiorniku.
  • REKLAMA
  • #4 21127816
    romek20081
    Poziom 10  
    Wydech ok, i filtr zmieniony, czujniki i sterowanie sprawdzone.

Dodano po 1 [minuty]:

Może być taka przyczyna, tylko że komputer pokazałby błędy zmiany ciśnienia paliwa.
  • #5 21128906
    paterek
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Zawór EGR potrafi robić różne cyrki, sprawdź czy działa poprawnie
  • REKLAMA
  • #6 21129869
    romek20081
    Poziom 10  
    Chyba jest przyczyna. Map sensor był zawalony. Komputer wskazywał prawidłowość, ale sensor nie do końca wiedział, co pokazuje - oczyściłem i auto pracuje. Zamówiłem już nowy. Teraz będę testował. Dzięki

Dodano po 1 [minuty]:

Problem chyba rozwiązany. Map sensor bardzo brudny. Po oczyszczeniu wróciło do normy i zamówiłem nową część.
    Dzięki i pozdrawiam
  • #7 21130232
    romek20081
    Poziom 10  
    Wyczyściłem Mapsensor

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z Fiatem Doblo 1.9 JTD 100KM z 2009 roku, który traci moc przy 3000 obrotów, przerywa i ma problemy z wznoszeniem. Po wizytach u trzech mechaników, którzy nie znaleźli błędów w komputerze, zasugerowano sprawdzenie wydechu, filtra paliwa oraz zaworu EGR. Ostatecznie problem został zidentyfikowany jako zanieczyszczony czujnik MAP, który po oczyszczeniu poprawił działanie pojazdu. Użytkownik zamówił nową część do wymiany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA