logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Yamaha YZF-R 125 - wyciek oleju przez simmering wałka zdawczego, rysy na cylindrze

ergxdfgfrdxg 02 Lip 2024 23:17 945 7
REKLAMA
  • #1 21141042
    ergxdfgfrdxg
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam, mam niemały problem z Yamahą YZF-R 125. Nie zauważyłem, że przez simmering wałka zdawczego wyciekał mi olej, aż do momentu, kiedy dzisiaj na bagnecie zobaczyłem pustkę. Żadna kontrolka ani check engine się nie zaświeciła, więc coś tam tego oleju jeszcze zostało, jednak martwi mnie wygląd cylindra i tłoka od wewnątrz. Robiłem remont około 5 tys. km temu, więc dziwią mnie oryginalne rysy po honownicy na cylindrze. Czy ktoś po zdjęciach z endoskopu mógłby mi powiedzieć, czy silnik został przytarty, czy jeszcze jest szansa na to, że nie będzie piła oleju?
    Kolejne pytanie mam dotyczące ciemnego osadu na głowicy, to olej czy to nagar?
    Zdjęcie wnętrza cylindra z wyraźnymi rysami po honownicy. Endoskopowy obraz cylindra z rysami po honownicy Zbliżenie na cylinder i tłok wewnątrz silnika motocykla z widocznymi rysami i osadem. Widok cylindra z rysami i ciemnym osadem na ściance. Widok cylindra silnika Yamahy YZF-R 125 z wyraźnymi rysami i osadem wewnętrznym.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21141265
    m2606
    Poziom 34  
    Ocena: 581
    ergxdfgfrdxg napisał:
    Żadna kontrolka ani check engine się nie zaświeciła, więc coś tam tego oleju jeszcze zostało,

A niby co miało się tam zaświecić ?
    Nie ma kontroli poziomu oleju,nie ma też kontrol ciśnienia oleju bo to łożyska toczne,sterownik silnika odpowiada za zapłon i wtrysk ,nie zajmuje się olejem więc czujniki nie obejmują smarowania.
    Zarżniesz silnik i nic sie nie zaświeci,olej trzeba sprawdzać samemu przy obsłudze codziennej (tak,jest coś takiego).
    Nie chcę się tutaj wymądrzać ,ale to motocykl, jak nie "oglądasz" go przed każdym wyjazdem to źle możesz skończyć.
    Te rysy na cylindrze powstają z wielu powodów,pierwszy to jest pałowanie na zimno.Tłok który nie jest rozgrzany ma mniejszą średnicę niż w temperaturze roboczej i tym samym nie jest dopasowany , ma dużo mniejszą powierzchnię kontaktu z cylindrem.Korba idąc na dół jest przełamana i spycha tłok na ścianę cylindra,dlatego rysy powstają głównie w tym jednym miejscu.Kolejny potencjalny powód to przegrzanie oleju.
    Nie wiem co tam wlewasz,ale zapomnij o jakimś oleju mineralnym ,albo nie przeznaczonym do motocykli.
    Silnik z przelicznikiem ponad 100koni z litra wyciąganych z obrotów a nie doładowania ma swoje wymagania.
    Patrząc na te foty jestem niemal pewien że winę za nagar i rysy ponosi olej którego nie miałeś.
    Nie dość że zrobił w silniku więcej "okrążeń" bo było go mało,to jeszcze na dodatek taka ilość nie miała wymaganej pojemności cieplnej.Mam nadzieję że nie dolewałeś,tylko wymieniłeś natychmiast,bo jest zdegradowany na pewno do granic.
    Cylinder jest w dobrej kondycji.Rysy nie naruszyły jeszcze honu,więc na razie jest to tylko jakieś powierzchowna drobnica,raczej bez wpływu na zuzycie oleju.
    Sądzę że olej straciłeś nie przez wałek zdawczy,ale go spaliłeś.Zeby na bagnecie nie było nic,to trzeba mieć co najmniej pół litra za mało,a taka ilość wylana na zewnątrz to "kałuża".Olej kapiący z wałka zawsze jest zabierany przez łańcuch,raczej nie da się nie zauważyć mokrej opony,pochlapanej osłony i wahacza.
    125 to takie coś że będzie spalał oliwę,chyba że jeździsz bardzo delikatnie,musisz pilnować.
  • REKLAMA
  • #3 21141449
    ergxdfgfrdxg
    Poziom 9  
    Faktycznie nie ma żadnej kontrolki dotyczącej oleju, dziwne 🫤. Olej jaki lałem to motul 10w40 5100. Na razie nie odpalam jej, czekam na części. Wydaje mi się że to simmering, ponieważ jak docierałem silnik to po 1000km zlałem idealnie tyle samo oleju. Na prawdę dowiem się czy pali olej jak ją złożę i czy będzie dymić na niebiesko. Tak czy inaczej dzięki za odpowiedź.
  • Pomocny post
    #4 21141523
    m2606
    Poziom 34  
    Jak robiłeś remont to był szlif, honowanie czy wymiana kompletu?
    Może źle dobrany tłok. Ja jak nie mam czym zmierzyć a jest komplet to patrzę na przerwę w pierścieniu .To żadna w sumie profi metoda,ale chociaż tak sprawdzam poprawność.
  • #5 21141539
    ergxdfgfrdxg
    Poziom 9  
    Jak ja robiłem remont to wymieniony był tylko tłok z pierścieniami, jak robił go poprzedni właściciel to wstawił cały komplet nicasila. Mierzyłem szczelinomierzem przerwę w pierścieniach, była w normie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21141657
    m2606
    Poziom 34  
    Wlej nową oliwę nawet z górką.One dość dobrze tolerują lekkie nadwyżki.
    Być może jak docierałeś to jeździłeś spokojnie,więc olej nie znikał.Teraz kręcisz i popija.
    Większość silników,a szczególnie te mniejsze ma tak ,że jak oleju jest mało to zaczyna znikać w zastraszajacym tempie.
    Spotkałem się z tym wiele razy i scenariusz był ten sam. Przed wyjazdem poziom na minimum a po kilkudziesięciu kilometrach w upale silnik dzwoni i woła o olej.
    Te chłodzone płynem są mniej na to wrażliwe,ale też potrafią niemile zaskoczyć.
    Prywatnie mam dużego KTM-a z suchą miską,temu jak wlejesz choćby miimetr za dużo to wyrzuci natychmiast ,ale mam też normalne uzytkowe tradycyjnie zbudowane 125 a córka ma drugą i praktycznie wziernik jest zawsze prawie zakryty.
    Pilnuję tego jak oka w głowie bo u ludzi już parę tych małych silników musiałem rozbierać.
  • #7 21141663
    ergxdfgfrdxg
    Poziom 9  
    Może i faktycznie zależy to od mojego stylu jazdy. Jeśli wiesz jak jest zrobiony pomiar poziomu oleju w "erkach" i MT125 to zrozumiesz dlaczego czasami da się nie zauważyć ubytku, szczególnie jeśli trzeba gdzieś szybko jechać itd. Zrobię tak jak mówisz, zaleję olej z nadwyżką i zobaczę co będzie się działo. Niestety ale jest to moja wina, że nie dopilnowałem poziomu oleju, no ale cóż, już tego nie cofnę. Za jakieś 5-10 kkm znowu zobaczę endoskopem komorę silnika, może będzie lepiej. Dzięki wielkie za pomoc i danie nadziei na życie tego pieca. LwG
  • REKLAMA
  • #8 21141667
    ergxdfgfrdxg
    Poziom 9  
    Wymiana oleju i uszczelniacza.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z motocyklem Yamaha YZF-R 125, polegający na wycieku oleju przez simmering wałka zdawczego oraz rysach na cylindrze. Zauważył brak oleju na bagnecie, mimo że nie zapaliła się żadna kontrolka. Użytkownik zastanawia się nad stanem silnika po remoncie, który miał miejsce 5 tys. km temu, oraz nad przyczynami rys na cylindrze. Odpowiedzi wskazują, że brak kontroli poziomu oleju w tym modelu może prowadzić do problemów, a rysy mogą być wynikiem niewłaściwego użytkowania, takiego jak jazda na zimno lub przegrzanie oleju. Użytkownik planuje wymianę oleju i uszczelniacza oraz monitorowanie stanu silnika po ponownym złożeniu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA