logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Yamaha YZF-R125 2009 – kawałki aluminium w oleju, opiłki, stuki w silniku

Jakub Miko 02 Maj 2025 12:21 492 5
REKLAMA
  • #1 21537000
    Jakub Miko
    Poziom 7  
    Ocena: 4
    Dzień dobry. Pozwolę sobie dołączyć swój problem do tej wstawki, by nie otwierać nowego tematu.
    Posiadam Yamaha 125R z 2009 r. Po wymianie oleju znalazłem dość spore kawałki aluminium w oleju, dodatkowo mniejsze opiłki w sitku. Silnik również wydaje niepokojące dźwięki. Ściągnąłem bok silnika, by obejrzeć sprzęgło, ale nic nie znalazłem. Jestem amatorem i może coś pominąłem? Podsyłam zdjęcia do Was, eksperci :) może uda Wam się zdiagnozować problem.

Widok zbliżony na sprzęgło motocykla Yamaha 125R po zdjęciu bocznej pokrywy silnika.
    Odsłonięta prawa strona silnika motocykla Yamaha 125R z widocznym sprzęgłem i przekładniami.
    Dwa kawałki aluminium na otwartej, lekko zabrudzonej dłoni.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21537082
    ŁukaszB666
    Poziom 24  
    Ocena: 790
    >>21537000
    Zdjęcie docisku pokaż jak już go odkręciłeś.
    Tylko od środka.
  • REKLAMA
  • #4 21537285
    Jakub Miko
    Poziom 7  
    Próbowałem odkręcić kosz sprzęgłowy, tylko śruba mocno siedzi i cały mechanizm się kręci wraz z nią. Jest na to sposób, żeby te zębatki jakoś unieruchomić? Zdjęcia docisku podeślę w niedzielę bo silnik już skręcony.
  • REKLAMA
  • #5 21541094
    Jakub Miko
    Poziom 7  
    Już wszystko jasne. To nie kosz. Cała korba się rozleciała. Kosz od tyłu jest z metalu, nie aluminium. Silnik leci na regenerację. Temat uważam za zamknięty. Pozdrawiam
  • #6 21541095
    Jakub Miko
    Poziom 7  
    Regeneracja silnika u specjalistów
REKLAMA