logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Surfshark czy NordVPN - który lepszy do przyspieszenia internetu WiFi?

volkswagen06 03 Lip 2024 05:43 663 24
REKLAMA
  • #1 21141147
    volkswagen06
    Osoba Niesłysząca
    Ocena: 153
    Który lepszy VPN? Który warto wziąć: Surfshark czy NordVPN? Od ochrony VPN potrzebuję szybkości, przyspieszenia, szybszego dostępu do internetu WiFi, aby zwiększyć, bo mam niedobrego dostawcę z firmą HLG.

Dodano po 2 [godziny] 54 [minuty]:

@ElektrodaBot który lepszy VPN KÓTRY warto wziąć Surfshark czy nordvpn od ochroną VPN potrzebuję szybciej przyspieszenia szybszy do dostęp z internet wifi zwiększyć bo mam niedobre dostawca z firmą HLG
  • REKLAMA
  • #2 21141264
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2509
    Nic to nie przyspieszy. Taki VPN to zwykle OSZUSTWO.
    Chcesz lepiej, to musisz zmienić dostawcę łącza oraz poprawić sieć wewnątrz domu.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 21141267
    volkswagen06
    Osoba Niesłysząca
    >>21141264 A dlaczego tak uważasz, bo mamy kupione Deco X20 wersją V3, więc lepiej, ale przy MESH na sztukę zrobione pod aplikacją ustawione, ale część na jednym głównym. A co zrobić, żeby VPN działał dokładnie?
  • #4 21141272
    IC_Current
    Narysuj dokładnie jak masz wszystko podłączone.
    Deco, żeby dobrze działały muszą być połączone PRZEWODEM z routerem operatora.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 21141275
    volkswagen06
    Osoba Niesłysząca
    >>21141272 jeden mam Głównych od górze a drugi dolne u pokoju u rodziców a trzeci u salonie a reszta bedą tylko Chodziło mi to że ruchu powinno wyświetlać "MESH" a nie u wifi na 2.5GHZ i 5GHZ tylko sam mesh jak jeden psuje powinno skierować nie wiem same robili bo szukaliśmy i nic
  • REKLAMA
  • #6 21141294
    IC_Current
    Rysunek proszę i modele wszystkich urządzeń, w tym routera od operatora!
    Żadne MESH i podobne manipulacje producentów. Wszystko ma być połączone PRZEWODAMI.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 21141308
    volkswagen06
    Osoba Niesłysząca
    https://www.tp-link.com/pl/home-networking/deco/deco-x20/ ten trzy sa podłaczone RJ45 ale ten rysowanie nie bardzo od moich przyjaciela dalekach głownie https://www.tp-link.com/pl/home-networking/wifi-router/archer-ax73/ to podłaczone operatora przy HALNY
    1. HALNY podłaczone router "TP-LINK ARCHER AX73
    2.deco x20 - głownych
    3.deco x20 - pokoju
    4.deco x20 - salon

Schemat połączeń sieciowych z urządzeniami

A dlaczego tak uważasz że oszustwo VPN a co dzieje
  • REKLAMA
  • #8 21141351
    KOCUREK1970
    Ocena: 5429
    @volkswagen06
    VPN jeszcze bardziej dobije Twój internet.
    To ruch szyfrowany w obydwu kierunkach, coś musi robić obliczenia w routerze.

Tu potrzebny router minimum 4 core, minimum 1GHz per core i przynajmniej 512 MB ram-u w routerze.
  • #9 21141352
    volkswagen06
    Osoba Niesłysząca
    >>21141351Ale jeżeli bez VPN to bedą a ciekawe CERT bedą obronić z bezpieczeństwa pod operatora który podpisaliśmy tak a ty uważasz to są niebezpieczeństwa VPN a więc czemu i dlaczego a co mamy zrobić czy mamy opuścić no więc dlaczego tak zwalnia czyja winna pingów czy co winna pod operatora czy co u HALNY czy co dokłądnie i okrętnie bo potrzebujemy oketnie z wiedzy informacją
  • #10 21141363
    KOCUREK1970
    @volkswagen06
    VPN to taki dodatkowy szyfrowany tunel w internecie.
    Jeśli szyfrowany, to znaczy, że u Ciebie w domu router musi ten tunel rozszyfrować, kiedy odbiera połączenie.
    I musi zaszyfrować, każdą informację zwrotną jaką Ty wysyłasz do internetu.
    By to było możliwe, coś musi rozkodować sygnał przy odbieraniu, zakodować ten sygnał przy wysyłaniu.
    Możliwości są 2:
    - albo robi to kodowanie jakieś urządzenie programowo,
    - albo robi to kodowanie jakieś urządzenie sprzętowo.
    W pierwszym wypadku to koszt routera nawet i 1000 zł.
    W drugim wypadku to kilka tysięcy złotych na router.

VPN jako usługę trzeba kupić i skonfigurować ją samodzielnie na routerze.
  • #11 21141366
    volkswagen06
    Osoba Niesłysząca
    >>21141363 Taki VPN to zwykle OSZUSTWO. tak napisał czy to prawda @IC_Current nie wiem bo chce upewnić tak chce wiedzieć tunnel ale nie wiem to legalne z polski dostęp dokładnie to warto zrobić czy nie warto czy głownie dezycja przed branie umowy pod operatora i tak one blokują jakość czy co
  • #12 21141369
    KOCUREK1970
    @volkswagen06
    Korzystanie z VPN w Polsce jest legalne.
    To czy warto, to już każdy sam musi ocenić.

W Twoim przypadku, według tego co piszesz, zupełnie nieprzydatny.
    VPN NIE przyspiesza internetu.
  • #13 21141376
    volkswagen06
    Osoba Niesłysząca
    >>21141369Ale które więc bo chcę dowiedzieć która VPN u polsce legalne ale który tylko mamy dwa opcję ale pierwsza mówi że oszustwo to już nie wiem która a nazwa jaka a jak zrobić kilent serwera muszą dostęp do całkiem kilent dostep ale muszą taki sam prędkość itp i jak normalnie u nas czy tylko głowniej operatora
  • #14 21141384
    KOCUREK1970
    @volkswagen06
    Wszystkie są legalne.
    Które wybierzesz, Twoja sprawa.
    W sprawie zakupu takich rzeczy, nie udzielamy takich porad. Bardzo prostej przyczyny, u każdego działa to inaczej, może też nie działać.
    Nie mieszamy się w takie sprawy.
  • #15 21141387
    volkswagen06
    Osoba Niesłysząca
    >>21141384 okej, ale tunnel tez ochroną z tej ataków hackerów czy tez widzi operatora która podpisaliśmy tez widzi tak ip i DNS itp i logów tak trochę boimy że może utracić z prędkość
  • #16 21141397
    KOCUREK1970
    @volkswagen06
    Na to pytanie nikt ci nie odpowie.
    Papier wszystko przyjmie.
    Obietnice mają to do siebie, że mogą tylko obietnicami pozostać.
    Nikt ci nie zagwarantuje niczego.
    Uwarunkowań jest tyle, że dnia nie starczy: co, jak, dlaczego, w jakim celu itd
    Mogą zbierać o Tobie dane, nie muszą.
    Mogą władzy udostępniać Twoje dane, nie muszą.
    Wszystko zależy jaki kraj, jakie prawo.
    Gwarancji nie masz na nic.
  • #17 21141399
    volkswagen06
    Osoba Niesłysząca
    >>21141397A ty jak uważasz mesh warto żebyś tak wcześniej opisałem dobry pomysłach o mesh z ruchu muszą całkiem predkość bez przerywania
  • Pomocny post
    #18 21141511
    IC_Current
    Cała sieć źle zrobiona. Jedna sieć to JEDEN router.
    Podłącz PC przewodem do Halnego i zrób speedtest. Wszystko inne ma być wyłączone.

VPN w takim rozumieniu jak Twoje kompletnie przed niczym nie chroni a lni nic nie przyspiesza. Wszystko co znajdziesz w Google to opłacony SCAM i kłamstwa. To ogromny biznes na straszeniu nieświadomych użytkowników. Nie daj się nabrać.
    Działa to tak, jak byś poszedł w nocy do klubu pedzi--ów, a żeby Cię nie zgwałcili to dla bezpieczeństwa założył sobie stringi.

Na razie testy z bezpośrednim podłączeniem do Halnego.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #19 21141521
    volkswagen06
    Osoba Niesłysząca
    >>21141511cała sieć w porządku tylko w salonie problem mam martwa strefa 1-> 2 -> ustawilem połaczenie obok pokoja <- deco 3 deco i odpalilo ale salonie powoli dzialaja a WAN DECO TESTOWALEM ZAJEBSITY A DRUGI POKOJ DALEKA ZAJEBISTY ROWNE PREDKOSCI A SALONIE DZIWNE ZACHOWUJE 70 MB/S NA DOLNYM MARTWE STREFA WIESZ CZEMU BO MAM SCHODY WYZEJ GRUBE SCIANA

Dodano po 2 [minuty]:

>>21141521HOMESHIELD ANTYWIRUSOWY CZY OPLACALNA PRZED ATAKAMI WLAMANIAMI , WIRUSOW

Moderowany przez ArturAVS:

Nie pisz wielką literą! Nie używaj wulgarnego słownictwa!

• #20 21141627
    IC_Current
    volkswagen06 napisał:
    cała sieć w porządku

Sam sobie przeczysz w jednym akapicie:
    volkswagen06 napisał:
    mam martwa strefa 1-> 2 -> ustawilem połaczenie obok pokoja <- deco 3 deco i odpalilo ale salonie powoli dzialaja

Napraw sieć. Rozprowadź przewody, to nie będzie, że:
    volkswagen06 napisał:
    salonie powoli dzialaja

Wierzysz w bzdury o jakimś cudownym MESH i cudownych VPN, to masz jak masz.

Chcesz, żeby działało, to bierz się do roboty. Wywal Archer AX 73, bo jest kompletnie zbędny a potem kładź przewody. Innej rady nie ma.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #21 21141806
    volkswagen06
    Osoba Niesłysząca
    Witaj ludzie przepraszam za mojego przyjaciela błędnie napisał chodzi mi tu jestem osobą niedosłuchem , pożyczyłem od niego konta bo ponieważ że mój internet (Halny sprawny - tylko połączone deco x20 WAN ) —— mesh 2x x20 deco. Tam powiązane czyli bez kablu sytuację podobne jak WiFi mesh ale u mnie pokoju wan deco a drugi obok pokoju czyli jakiś za pokojem ok a na dole salonie odległe jakby schodach martwe strefa bo mam grube ściana 3x pack mam ale tylko wam powiem średnie sygnału czyli jak włączyłem automatyczne kierunków straty sieci a więc połączyłem deco 1 wan połączyłem drugi deco 2 i połączyłem 3 deco średnie sygnału są ok tylko salonie spowalnia czyli martwa strefa czy mam jeszcze wziąć mesh czy co i jak coś , przepraszam za mojego przyjaciela źle zrozumiał bo jest głuchy i słabo mnie zrozumiał przepraszamy za niego chciałem od was wyjaśnienie , jakieś sposób można zrobić po kolei 2.4 GHz lub 5Ghz połączyć mesh ale nie widzę tutaj , przekażę przyjaciela tu nie ma wulgaryzmu , za to za kłopot przepraszamy wy moi najlepsi pomocy chciałem dowiedzieć co i jak chcę żeby ładnie pracowało WiFi bo WiFi 3 mesh tnie po np idę na dół albo do góry to trochę problem , a dziękuję pozdrawiamy ludzie chce odpowiedzi tak jak najszybciej jak się da :) 😎
  • #22 21142232
    IC_Current
    volkswagen06 napisał:
    a na dole salonie odległe jakby schodach martwe strefa bo mam grube ściana

Nie da się przesłać stabilnego sygnału WiFi przez grubą ścianę lub przez strop. TO JEST FIZYCZNIE NIEMOŻLIWE. Żadne MESH ani żadne inne urządzenie WiFi, nawet takie za 100.000 zł NIC NIE POMOŻE.
    Chcesz działania - kładziesz przewód. Inaczej się nie da.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #23 21142288
    volkswagen06
    Osoba Niesłysząca
    Nie mam strop ani itd tylko martwa strefa rozwiązana 3 + 2 mesh rozwiązana pełnym kreski działa kupiona 2 sztuk 3 miałem a teraz 5 super git szybszy całym domu około 537 mb/s xD salonie nawet spoko 498 mb/s xD musiałem 1 WAN mesh pokój , za pokojem 2 mesh 3 jeszcze za pokojem 3 i na dole salon i jadalnia dalej pokój łączył się trzeba 5GHz cud działa mam inne ścianę fale dlatego działa naturalne dzięki sprawa rozwiązana :) a mam pytanie surfshark warto brać VPN czyli nie za bardzo ? Chodzi to streaming filmu i gier odblokować port forwading ? Dzięki info i czekam na odp @ElektrodaBot
  • #24 21142293
    KOCUREK1970
    volkswagen06 napisał:
    Nie mam strop

To po czym chodzicie na górze piętra?
    volkswagen06 napisał:
    czekam na odp @ElektrodaBot

To się nie doczekasz, to automat/maszyna.
    Sposób w jakim piszesz, jak budujesz zdania jest dla maszyny niezrozumiały.
  • #25 21142295
    volkswagen06
    Osoba Niesłysząca
    >>21142293 Z na publiczne IP z górze bo ten głównych podłączone tak są opisane

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutują na temat efektywności VPN, szczególnie Surfshark i NordVPN, w kontekście przyspieszania internetu WiFi. Wiele osób podkreśla, że VPN nie przyspiesza internetu, a wręcz może go spowolnić z powodu szyfrowania danych. Zamiast tego, sugerują poprawę infrastruktury sieciowej, w tym użycie przewodów do połączenia urządzeń, aby uzyskać lepszą wydajność. Wskazano również na konieczność posiadania odpowiedniego routera z mocnym procesorem i pamięcią RAM, aby obsłużyć szyfrowanie VPN. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z konfiguracją sieci MESH oraz problemami z martwymi strefami sygnału WiFi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA