Dzień dobry, kupiłem nowego laptopa https://www.x-kom.pl/p/1243390-notebook-lapto...nitro-v-r5-7535hs-16gb-512-rtx2050-144hz.html Staram się zainstalować na niego Windowsa 10 z pendrajwa. Zatrzymałem się na etapie, gdy Windows nie może znaleźć dysku do zainstalowania systemu. Ctrl+S w BIOSie nie działa, żeby wyłączyć VMD controller (nie pojawia się taka opcja). Co zrobić? Proszę o jasną pomoc, bo nie jestem obeznany w komputerach.
To z ver. tego laptopa na cpu Intel
Acer Nitro V15 ANV15-51... Intel Core i5-13420H + GeForce RTX 3050 (6GB)
Wyłączanie Security Boot przed instalacją systemu Windows
Cytat:
1. Po właczeniu latopa , i naciśnij f2, aby przejść do Bios-u
2. Przejdź do zakładki main naciśnij ctrl + s
3. Pojawi się pozycja menu (vmd controller) ustaw w disabled
4. W menu głównym menu rozruchu f12 włączamy, aby wybrać dysk flash USB z systemem windows 11 (*10)
5. Aby wyłączyć Security boot w pozycji menu Boot, wykonaj następujące czynności. - Przejdź do sąsiedniego menu Bezpieczeństwo, tam pola są nieaktywne, naciśnij enter i podaj hasło na przykład 1234567890 (teraz masz hasło w bios-ie)
10. W Bios menu Security wyłącz security boot, ustawiając go na disabled
11. Naciśnij klawisz F10 w systemie bios, aby wszystkie ustawienia zostały zapisane, komputer uruchamia się ponownie
Zgodnie z jednym z zagranicznych poradników, pobrałem drajwery ze strony Intela. Po kliknięciu na VMD i wybraniu sterownika miały pokazać się dyski. Nic takiego się nie dzieje, dalej nie znajduje dysków.
No to jak go nie ma to trzeba sprawdzić czy w ogóle fizycznie jest/czy poprawnie zamontowany w slocie - jeżeli tak to sprawdzić czy jest wykrywany na innym komputerze lub inny nośnik w tym.
Wcześniej przywróć ustawienia biosu do wartości domyślnych!
- Restart
- Naciśnij "F2", aby wejśc do BIOS-u
- Przejdź do zakładki "Security" ⇒ "Set Supervisor Password" - tutaj będziesz musiał tymczasowo ustawić hasło
- Następnie pojawi sie (Erase all Secure Boot ) > (wszystkie Bezpieczne ustawienia rozruchu) stanie się aktywne, kliknij na nim Enter, wybierz Usuń
- Wracamy do opcji "Set Supervisor Password" - teraz w tym punkcie możesz wyłączyć hasło
- Przechodzimy do zakładki "Boot", za pomocą przycisków "F5"/"F6" przenosimy nazwę naszego nośnika USB na górę listy
- Przejdź do zakładki "Main"
- Naciśnij skrót klawiaturowy "Ctrl + S", aby pojawiły się ukryte ustawienia
- W opcji "kontroler VMD "Ustaw"Disabled"
- Kliknij "F10" i zapisz ustawienia.
Następnie instalacja przebiegnie bez problemów.
p.s
Z forum Acer Link lub
opcja 1
- jeśli w bios-ie jest wzmianka o VMD, wyłącz ją.
UEFI Setup -> System Settings -> Devices and I / O Ports -> Intel AMD Technology -> Disabled
opcja 2
Pobierz Intel Rapid Storage Technology (IRST) Driver v.18.0.0.1135 rozpakuj na instalacyjny dysk flash USB i po wybraniu dysku twardego lub dysku SSD, który nie będzie widoczny, załaduj sterowniki, a następnie pojawi się dysk SSD lub HDD i nie ma potrzeby przełączania kontrolera VMD do pozycji wyłączonej
* Link
>>21142047 Jeśli mam Ryzena, to dlatego mam pobierać sterowniki Intela?
Dodano po 29 minutach:
Wstałem rano, żeby znów się z tym pomęczyć. Nic nie robiłem i nagle tym razem Windows znalazł dyski. Jestem zszokowany, że czas był kluczem do rozwiązania problemu.
✨ Użytkownik napotkał problem podczas instalacji systemu Windows 10 na laptopie Acer Nitro V, gdzie system nie wykrywał dysku SSD. Problemy związane były z brakiem opcji wyłączenia kontrolera VMD w BIOSie oraz koniecznością zainstalowania odpowiednich sterowników. Wskazówki obejmowały pobranie i zainstalowanie sterowników Intel Rapid Storage Technology (IRST) oraz sprawdzenie widoczności dysku w BIOSie. Po kilku próbach i przetestowaniu różnych portów USB, użytkownik ostatecznie zauważył, że system Windows samodzielnie wykrył dyski po pewnym czasie, co zaskoczyło go jako rozwiązanie problemu. Wygenerowane przez model językowy.