logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy można połączyć środki uzwojeń w zasilaniu symetrycznym wzmacniacza?

lanwan 13 Kwi 2003 20:00 2784 6
REKLAMA
  • #1 186395
    lanwan
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam !
    Zrobiłem wzmacniacz do subwoofera (filtr aktywny i końcówka mocy) -zasilane są z jednego trafa EI 200W z dwoma napięciami symetrycznymi (19V filtr) i (28V końcówka) , każde z napięć ma swoje 0 (środek), potencjał pomiędzy zerami poszczególnych uzwojeń wynosi 2V - czy mogę połączyć te dwa środki razem i sprowadzić ten potencjał do wspólnej masy całego układu zaraz na wyjściu z trafa ????? , czy to będzie elektrycznie poprawne ???.

Dzięks za ew. info
  • REKLAMA
  • #2 186429
    POL02
    Specjalista AGD
    Ocena: 550
    Witam.
    W tym przypadku to chyba coś nie jest tak.Skoro występuje pomiędzy zerami różnica (poprostu jest 2V napięcia) potencjałów to w wyniku tego będzie przepływał jakiś prąd tylko nie znając konfigueracji zasilacza trudno przewidzieć ile tego prądu będzie (zależy od pętli zwarcia).Zasłącz schemat jak możesz to zobaczymy.
  • REKLAMA
  • #3 192513
    Marco
    Poziom 12  
    Je|eli mierzysz napicie midzy dwoma uzwojeniami NIE MAJCYMI POACZENIA ELEKTRYCZNEGO miernikiem o b. duzej pojemnosci np 10 MOhm, to ten wynik (2V) mija si z prawda i mozesz te uzwojenia spokojnie polaczyc razem. Sprawdz najpierw omomierzem przy wylaczonym trafo, czy te uzwojenia nie sa polaczone elektrycznie.
    M.
  • #4 193573
    yaurent
    Poziom 23  
    Ocena: 56
    Marco napisał:
    Je|eli mierzysz napicie midzy dwoma uzwojeniami NIE MAJCYMI POACZENIA ELEKTRYCZNEGO miernikiem o b. duzej pojemnosci np 10 MOhm, to ten wynik (2V) mija si z prawda i mozesz te uzwojenia spokojnie polaczyc razem.
    Bywa i tak jak piszesz ,ale żeby być pewnym ,że to błąd miernika ,połącz (lanwan)oba punkty rezystorem (np 10kohm) i zmierz jeszcze raz to napięcie -jeżeli dalej będzie 2 Volt to raczej nie próbuj łączyć ze sobą.
    :arrow: Marco -zapewne chodziło Ci o rezystancję wejściową miernika :)
  • REKLAMA
  • #5 194713
    eqt
    Poziom 26  
    Ocena: 57
    to nie jest błąd miernika (naprawdę jest 2V), tylko błąd w rozumowaniu człowieka. Ten pomiar o niczym nie świadczy. Jeżeli uzwojenia są odseparowane to można je połączyć. A własciwie to trzeba, tylko odpowiednio co by nie było brómów. Ktoś już miał ten problem, poszukaj.
  • #6 195627
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 268097
    Vault Dweller
    Poziom 29  
    Ocena: 43
    Sprawdź lepiej np. LEDem, głośniczkiem czy żarówką czy między oddzielnymi uzwojeniami jest napięcie- odrzucasz błąd miernika w ten sposób. Pamiętam, jak miałem jakiś dziadowski miernik cyfrowy, to nawet jak nie było żadnego napięcia to mi wskazywał :-). Teraz mam stary, dobry, radziecki multimetr wychyłowy, i spisuje mi się w warsztacie całkiem dobrze.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem łączenia środków uzwojeń zasilania symetrycznego w wzmacniaczu subwoofera zasilanym z jednego transformatora EI 200W, gdzie występuje różnica potencjałów około 2V między środkami uzwojeń 19V (filtr) i 28V (końcówka mocy). Pojawiły się wątpliwości, czy można połączyć te środki w jedną masę przy wyjściu z transformatora. Uczestnicy wskazali, że obecność napięcia między środkami może powodować przepływ prądu i powstanie pętli masy, co skutkuje zakłóceniami (przydźwiękiem). Zalecane jest unikanie bezpośredniego łączenia mas przy transformatorze. Pomiar napięcia między uzwojeniami może być mylący ze względu na impedancję miernika, dlatego sugerowano sprawdzenie połączeń omomierzem przy wyłączonym transformatorze lub testowanie obecności napięcia za pomocą elementów takich jak LED, głośniczek czy żarówka. Ostatecznie rekomendowano łączenie mas sygnałowych na poziomie układu (np. masa wyjścia filtru z masą wejścia wzmacniacza) z zachowaniem ekranowania, aby uniknąć pętli masy i zakłóceń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA