logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

JBL 100 - szumy i przyciszanie przy podłączeniu przez wejścia JACK

Grrafi 10 Lip 2024 11:48 582 3
REKLAMA
  • #1 21149566
    Grrafi
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Witam.

Posiadam głośnik JBL 100. Głośnik działa normalnie przez bluetooth, ale gdy podłączę telefon czy gitarę przez duże wejścia jack z tyłu, to wraz z podnoszeniem głośności (gdzies od połowy skali) głośnik się już nie podgłasza, a wręcz przycisza, za to coraz bardziej buszy, szumi czy jak tam to nazwać. Dzieje się tak na obu wejściach JACK.

Głośnik nigdy nie zamókł. Pierwszy raz podłączyłem go w ten sposób po 3 latach od zakupu, więc nie wiem, czy problem występował od początku (być może tak). Zakładam, że może to być jakieś zwarcie właśnie na złączu JACK.

Czy spotkaliście się z taką sytuacją kiedyś i czy da się to jakoś naprawić? Sam głośnik przez bluetooth działa idealnie i czyściutko.

Dzięki za odp.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 21149654
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1622
    Coś się indukuje (szumy) w przewodach zewnętrznych z innych urządzeń. Powinny być ekranowane odpowiednio aby zewnętrzne "środowisko" nie oddziaływało na transmisję.
  • REKLAMA
  • #3 21149863
    Grrafi
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Hmm. Ale mam również drugi głośnik, tyle, że JBL 110. Podpinając do niego to samo urządzenie tymi samymi przewodami wszystko gra , jak należy. Mam dwa komplety przewodów, nie tanich i nie drogich, ale raczej dobrych i na obu dzieje się tak samo... Nie ważne, czy podepnę bezpośrednio z telefonu, czy przez mixer...
  • #4 21150758
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1718
    Grrafi napisał:
    coraz bardziej buszy, szumi czy jak tam to nazwać

Zapewne z głośników wydobywa się charczący dźwięk
    Jeśli tak, to przyczyną jest niedostosowanie sygnału wyjściowego źródła dźwięku (mikrofonu, gitary) do czułości wejściowej przedwzmacniaczy kolumny. Przedwzmacniacz podaje wtedy na wzmacniacz zasilający głośniki zbyt mocny sygnał, co w efekcie prowadzi do przesterowania wzmacniacza.

Do regulacji czułości wejściowej obu kanałów (mikrofonowego i gitarowego) służą potencjpmetry GAIN.
    Po prostu ustaw je (potencjometry GAIN!) w takiej pozycji, w której przy ustawionych na max potencjometrach volume danego wejścia, z głośników kolumny nie będzie się wydobywał nieprzyjemny/charczący dźwięk.

Grrafi napisał:
    mam również drugi głośnik, tyle, że JBL 110. Podpinając do niego to samo urządzenie tymi samymi przewodami wszystko gra , jak należy

Bo być może czułość (GAIN) jego wejść MIC i GIT są ustawione na odpowiednim poziomie.

Pozdrawiam.
REKLAMA