logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mikser planetarny Mozano Kitchen Machine - tylko najwyższa prędkość, co sprawdzić?

lukaszxlyczko 10 Lip 2024 16:29 2430 11
REKLAMA
  • #1 21149897
    lukaszxlyczko
    Poziom 2  
    Mikser planetarny "Mozano Kitchen Machine" ma dostępną tylko jedną prędkość (najwyższą) niezależnie od ustawienia pokrętła regulującego. Załączam zdjęcia płytki.

Zdjęcie ukazuje płytkę drukowaną z miksera planetarnego Mozano Kitchen Machine z widocznymi elementami elektronicznymi i przełącznikiem.
    Zbliżenie na płytkę drukowaną miksera Mozano Kitchen Machine.
    Płytka elektroniczna z przełącznikiem w mikserze planetarnym
  • REKLAMA
  • #3 21160654
    lukaszxlyczko
    Poziom 2  
    >>21149961 Zmierzyłem multimetrem (Ω) skrajne nóżki pokazują 141.8 Ω, natomiast nóżka skrajna (prawa jak i lewa) do środkowej pokazuje O.L
    Tranzystor BTB12-800 na tle papieru w kratkę.
  • REKLAMA
  • #4 21160719
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3812
    lukaszxlyczko napisał:
    skrajne nóżki pokazują 141.8 Ω

Nie wiem jakim miernikiem to mierzyłeś i dlaczego pokazał Ci aż 140 Ω (może słabo docisnąłeś do pomiaru) powinno być 70~80 Ω, a co do reszty to się zgadza i tak ma być :)
  • #5 21160757
    lukaszxlyczko
    Poziom 2  
    Docisk duży a odczyt wciąż jest ten sam. Krokodylki czy sondy ręcznie, nie wydaje się to mieć wpływu na odczyt.
    Multimetr UNI-T UT139C pokazujący odczyt 141,8 Ω.
  • #6 21160782
    TONI_2003
    Moderator
    Dobrze ten miernik powinien robić pomiar prawidłowy, ale zmierz rezystor R5.
  • REKLAMA
  • #7 21160849
    lukaszxlyczko
    Poziom 2  
    Rezystor R5 pokazuje 119,8 Ω (mierzony w układzie)
  • #8 21161138
    TONI_2003
    Moderator
    Mając na uwadze, że ja nieomal nigdy nie mierzę triaka na pomiarze Ω (tylko na zakresie diody wynik mV) zrobiłem taki mini test dla Ciebie na trzech miernikach wyrywkowo dla tych (wyrywkowo pobranych triaków) z mych zasobów powiedzmy, że jest ich około 100 sztuk i nigdy pomiar nie zbliżył się nawet 100 Ω. Zatem zmuszony jestem napisać, że ten triak jest raczej na pewno zły (fatycznie należałoby to sprawdzać w układzie dla niego), ale prościej jest go podmienić na nowy. Oczywiście na płycie PCB są potrzebne szybkie pomiary (np. te dwie diody) :)
    Zestaw skrzynek z różnymi podzespołami elektronicznymi, takimi jak triaki.
  • #9 21162529
    lukaszxlyczko
    Poziom 2  
    >>21161138 Diody D1 i D2 w teście diody pokazują (pomiar w układzie):
    we właściwym kierunku: 0.615
    w kierunku przeciwnym: 2.311

Odczyty dla obu elementów są zbliżone.

Pytanie odnośnie triak'a, jaki zamówić? Czy taki będzie odpowiedni https://www.tme.eu/pl/details/btb12-800cwrg/triaki/stmicroelectronics/ ? Czy będzie potrzebny klej termoprzewodzący do przymocowania radiatora?
    Wymiary na rysunku.

Schemat triaka z wymiarami
  • #10 21432088
    mwalancik
    Poziom 2  
    Ocena: 5
    Czy udało się naprawić? Mam taki sam problem
  • REKLAMA
  • #12 21786187
    bolowpolo
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    >>21746544

@borg77 @mwalancik

Dzięki, Borg, miałem ten sam problem co autor tematu w Mozano o oznaczeniu SKU: AGD/ROB/02, a ten Koliber wygląda na jego klona w innej marce i faktycznie przerwany miałem kabel od Halla na przegubie do odchylania.

I rzeczywiście ogólnie usterka jest o tyle upierdliwa, że żeby dojść do tego zagięcia trzeba... rozkręcić prawie całą maszynę. Jako że wyprowadziłem sobie kable na zewnątrz, żeby mi się to nie powtórzyło, to miałem okazję wykonywać tę specyficzną czynność łącznie 3 razy xd

Może to akurat na tym forum będzie truizm, ale ogólnie to, jak ktoś będzie chciał to ratować, to polecam w każdym możliwym kroku robić sobie zdjęcia lub w ogóle kręcić sobie swoje rozbieranie, bo ja np. cały czas nie wiem, gdzie trzeba było dać dłuższe śruby, a na samym fakcie, w którą stronę ustawić sprężynę od tego mechanizmu odchylania, straciłem chyba z 30 minut. Ale to nie jest trudne, tylko wymaga cierpliwości.

Ale się udało - Święta uratowane, się akurat teraz musiało zepsuć xd

Podsumowanie tematu

✨ Mikser planetarny Mozano Kitchen Machine ma problem z działaniem prędkości – dostępna jest tylko najwyższa prędkość niezależnie od ustawienia pokrętła. Podejrzenie padło na uszkodzony triak znajdujący się pod radiatorem, który mógł ulec przepaleniu na zwarcie. Pomiar rezystancji triaka wykazał nietypowo wysoką wartość około 140 Ω, podczas gdy prawidłowa powinna wynosić około 70-80 Ω. Rezystor R5 zmierzony w układzie miał wartość około 120 Ω. Test diod D1 i D2 wykazał poprawne napięcia przewodzenia i zaporowe. Zalecane jest wymienienie triaka na nowy, np. model BTB12-800CW firmy STMicroelectronics, z zastosowaniem kleju termoprzewodzącego do radiatora. Ostateczna przyczyna usterki okazała się być uszkodzonym przewodem czujnika Halla na przegubie odchylania, co wymagało rozkręcenia miksera i naprawy kabla. Problem ten występuje również w podobnych modelach, np. Koliber SKU: AGD/ROB/02, które są klonami Mozano. Naprawa wymaga cierpliwości i dokumentacji rozbierania urządzenia, ale jest wykonalna.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA